Fietshelm voor kinderen: is het wel veilig?

Een fietshelm voor kinderen is veilig als de helm de juiste maat heeft en op de juiste manier wordt gedragen. Voor hele kleine kindjes die bij een ouder op de fiets worden vervoerd, is het overigens niet altijd veilig om al een fietshelm te dragen. Het gewicht van de helm kan nog net wat te zwaar zijn om door het nekje gedragen te worden.

Er is geen algemeen geldende regel vanaf welke leeftijd het veilig is om een fietshelm te dragen, maar de kleinste maat helmen beginnen vanaf een hoofdomtrek van 44 centimeter. De meest gangbare kleine maten beginnen vanaf een hoofdomtrek van 48 centimeter. In Nederland zijn er steeds meer ouders die hun kinderen aanleren om tijdens het fietsen een helm te dragen. Dat wordt gedaan om de veiligheid te bevorderen en het hoofd te beschermen tegen onverwachte valpartijen.

Fietshelmen voor klappen t/m 25 km per uur

Er is geen verplichting in Nederland om een fietshelm te dragen, maar het wordt zeker voor kinderen wel geadviseerd om tijdens het fietsen een helm te dragen voor extra bescherming. Overigens blijkt in de praktijk dat fietshelmen voor volwassenen bescherming bieden voor klappen tot en met 25 kilometer per uur. Als er dan sprake is van een aanrijding met bijvoorbeeld een auto of scooter die een hogere snelheid hebben, dan biedt een fietshelm geen afdoende bescherming.

Voor jonge kinderen die gaan fietsen, geldt dat valpartijen over het algemeen ontstaan doordat het evenwicht verloren wordt. De onstabiliteit zorgt ervoor dat het kind van de fiets valt en dat kan zeker in het begin het geval zijn als het kind zonder zijwieltjes leert te fietsen. Een fietshelm is voor kinderen dan ook zeker nuttig om te dragen.

 Dat geldt ook als kinderen bijvoorbeeld tijdens het fietsen tegen een boom of hek aanrijden om dat de controle over de fiets verloren gaat. Als er dan een klap wordt gemaakt en het kind komt en val, dan zal de fietshelm een deel van de klap absorberen en voorkomt dat het hoofd in direct contact met de grond komt. Overigens kan een kinderhelm ook gedragen worden tijdens het skeeleren of skateboarden, want ook daar komen regelmatig valpartijen bij voor.

  • Verlies van evenwicht
  • Botsing tegen boom of hek
  • Klap wordt deels geabsorbeerd

Kinderhelm kopen

Bij het kopen van een kinderhelm kan met een aantal aspecten rekening worden gehouden. Een fietshelm dient bijvoorbeeld van een keurmerk voorzien te zijn, waarmee aangegeven wordt dat aan de Europese normen voor veiligheid wordt voldaan. Bij kinderen is het van belang dat de slapen aan de zijkanten van het hoofd bescherming krijgen. Ook het voorhoofd en achterhoofd dienen door de helm te worden beschermd.

Bij het kopen van een kinderhelm, zoals een fietshelm is het van belang dat er met de juiste maat rekening wordt gehouden. Met een meetlint of centimeterband is het heel simpel om achter de juiste maat te komen. Daarvoor is de hoofdomtrek namelijk bepalend. Door de hoofdomtrek 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen te meten, kan daarna in de tabel voor kinderhelmen worden gekeken wat de perfecte maat is.

Verder is uiteraard van belang dat het kind een vrij zicht heeft, want dat mag niet belemmerd worden evenals voor het gehoor. Bij een goed passende helm zal het voorhoofd bedekt zijn, maar niet het zicht belemmeren.

  • Europees keurmerk
  • Hoofdomtrek
  • 2,5 cm boven wenkbrauwen meten
  • Juiste maat opzoeken

Bij het kopen van een kinderhelm kan er overigens een onderscheid gemaakt worden tussen fietshelmen en helmen die geschikt zijn om te dragen als passagier op een brommer, scooter of motor. Het is bij het vervoeren van een kind op een brommer, scooter of motor van belang dat er een juiste soort helm gedragen wordt. Het spreekt wellicht voor zich dat een fietshelm voor kinderen dan niet voldoet.

Op zowel het gebied van fietshelmen voor kinderen als kinderhelmen om als passagier op een brommer, scooter of motor te dragen, zijn er vele opties beschikbaar. De fietshelmen voor kinderen zijn doorgaans uitgevoerd in vrolijke kleuren en dat maakt dat de helm extra opvalt in het verkeer. Ook kinderhelmen om door het kind te laten dragen op een brommer, scooter of motor zijn in allerlei variaties verkrijgbaar en in uiteenlopende uitvoeringen.