Hoe schakel je van versnelling op een motor?

Verschillende methodes

Een van de belangrijkste dingen tijdens het rijden op een motor is misschien wel het schakelen. Dit lijkt voor veel mensen vaak lastig, maar dit is het totaal niet. Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je kunt schakelen. Zo kun je schakelen door middel van de koppelingshendel en schakelen op een halfautomaat.

Schakelen op een motor met koppelingshendel

1. Allereerst is het belangrijk dat je precies weet wat je moet doen om te schakelen. Om te schakelen moet je de koppeling intrekken, het gas loslaten en ondertussen het schakelpedaal bedienen. De koppeling zit achter het linkerhandvat, het schakelpedaal zit bij je linkervoet. Wanneer je het schakelpedaal een positie naar beneden drukt gaat de motor in de eerste versnelling. De overige versnellingen bereik je door je voet naar boven te bewegen. 2. Om echt te schakelen is het belangrijk dat je allereerst je motor aanzet en op je motor gaat zitten. Laat je gashendel los en trek de koppeling helemaal in. Het schakelpedaal druk je een positie naar beneden met je voet, laat het gas nu langzaam gaan. 3. Naar hogere versnellingen schakelen gaat dus eigenlijk precies zo, alleen breng je dan jouw voet naar boven toe in plaats van naar beneden. Wees niet bang om een versnelling over te slaan, dit heeft geen gevolgen voor de staat van de motor. Let wel op dat je jouw hoeveelheid gas aanpast aan de versnelling waarin je rijdt. Let op: het schakelen kan per type motor anders zijn.

> Vandaag besteld, morgen in huis: Onze systeem helmen!

Motorhelmen

Caberg Duke II Incl. Pinlock Vizier - Wit
Caberg Duke II Incl. Pinlock Vizier - Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  199,95 Vanaf  159,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill 1.2 Mecca - Zwart / Rood / Zilver
Shark Ridill 1.2 Mecca - Zwart / Rood / Zilver
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  179,99 Vanaf  141,88
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Openline Prime - Zwart
Shark Openline Prime - Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  159,99 Vanaf  130,28
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Kortingen tot wel 40%: Bekijk nu de Shark Raw helm!

Schakelen op een halfautomaat

1. Schakelen op een halfautomaat is een stuk simpeler als schakelen met een koppelingshendel. Je hoeft namelijk alleen maar de gashendel los te laten en het schakelpedaal te bedienen. De koppeling zit bij een halfautomaat verwerkt in het schakelpedaal, waardoor je geen aparte koppelingshendel hoeft te bedienen. 2. Zet de motor aan en ga erop zitten. Probeer nu naar de eerste versnelling te schakelen door het gas los te laten en het schakelpedaal een positie naar beneden te tikken met jouw voet. De eerste versnelling zit net als met een koppelingshendel een positie onder de reguliere stand, de rest zit erboven. 3. Om naar andere versnellingen te schakelen hoef je dus alleen maar je voet naar boven te bewegen.

> De Shark Drak helm: Gratis verzending op het gehele assortiment!

Verdere tips tijdens het schakelen

Het is belangrijk om goed te luisteren naar je motor terwijl je aan het schakelen bent. Wanneer je bijvoorbeeld laag gerommel hoort kun je beter terugschakelen. Als je en hard geluid hoort kun je beter omhoog schakelen. Dit lijkt zeker in het begin moeilijk maar hier raak je aan gewend naarmate je langer rijdt. 

> Op zoek naar een nieuwe helm voor op de motor? Bekijk snel ons assortiment!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Weet jij het: Ben je verplicht om een rijbewijs te hebben om op een Plaggio MP3 te rijden?