Is het lopen met een scooter zonder helm op strafbaar?

Is het lopen met een scooter zonder helm op strafbaar?
25 maart 2022
Is het lopen met een scooter zonder helm op strafbaar?

Het lopen met een scooter zonder helm op is niet strafbaar. De wet schrijft voor dat er een helmplicht is op het moment dat er op een scooter of bromfiets wordt gereden. Voor het rijden op een snorfiets die een maximale snelheid van 25 kilometer per uur behaalt, zul je vanaf 1 januari 2023 een helm moeten dragen.

Verschillende boetes

Er zijn verschillende boetes waarmee scooterrijders mee te maken krijgen als de wet niet wordt nageleefd. Het opvoeren van een scooter is bijvoorbeeld strafbaar. Er bestaat dan een gerede kans dat het voertuig door de politie in beslag wordt genomen als er vaker sprake is geweest van een overtreding. Het is overigens nooit verstandig om met een opgevoerde snorfiets, brommer of scooter te rijden.

Opvoeren

Wanneer wordt gesignaleerd dat een scooter is opgevoerd, bestaat er een gerede kans dat het voertuig door de politie in beslag wordt genomen. Uiteraard krijg je ook een boete opgelegd.

Rijbewijs
Wanneer geen rijbewijs getoond kan worden, zal dit je € 95,- kosten. Wanneer je rijbewijs niet leesbaar is, zal je een boete opgelegd krijgen van € 65,-. Dit bedrag geldt ook voor een rijbewijs dat niet meer geldig is (minder dan één jaar). Rijd je zonder rijbewijs of is de bestuurder jonger dan 16 jaar, dan volgt een boete van € 250,-.

Verzekeringsbewijs
Kun je je verzekeringsbewijs niet tonen, wanneer hier door agenten om wordt gevraagd. Dan kun je bij geluk een waarschuwing krijgen, maar in de regel wordt vaker een boete opgelegd van € 95,-. Rijd je zonder verzekering, of laat je je scooter ergens staan zonder verzekering, dan zul je bij het signaleren hiervan € 420,- moeten betalen.

Er zijn nog veel meer situaties, waarin er sprake kan zijn van een verkeersovertreding met een scooter, waardoor de politie het recht heeft een boete uit te schrijven. Neem nu het rijden onder invloed of ten aanzien van de technische staat van de scooter De hoogte van de boete is per overtreding wettelijk vastgesteld en varieert ten aanzien van de ernst van de overtreding.

> Lees ook eens deze tips: hoe maak je je scooterhelm schoon?

Scooter op de rollerbank

Er zijn veel scooterrijders die tijdens een controle van de politie de scooter op een rollerbank hebben moeten plaatsen om de maximale constructiesnelheid te meten. De bestuurder van de scooter is verplicht om aan de rollenbank test mee te werken. Doe je dit niet, dan kun je een forse boete verwachten vanwege het hinderen van opsporingsonderzoek. Bovendien zal je scooter alsnog op de rollerbank moeten. Indien de meting aangeeft dat de scooter een hogere snelheid heeft, dan op het kentekenbewijs staat vermeld als maximale constructiesnelheid, dan wordt door de politie één van volgende boetes opgelegd.

  • Tot en met tien kilometer per uur -> zestig euro
  • Elf tot en met vijftien kilometer per uur -> honderdtwintig euro
  • Meer dan vijftien kilometer per uur -> tweehonderdvijftig euro

Naast deze boete, zal bij het RWD een verplichte herkeuring volgen.

Bij meerdere overtredingen die betrekking hebben op het overschrijden van de maximale constructiesnelheid geldt dat de scooter in beslag kan worden genomen. Dat kan ook gebeuren indien de rollerbanktest uitwijst dat er sprake is van een overschrijding van de constructiesnelheid boven de wettelijke correctie.

We krijgen ook veel vragen over hoe je je scooterhelm het beste een persoonlijke touch kan geven. Lees hier hoe je je scooterhelm kan schuren en verven.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension