Hoe kan je een headset inbouwen in een systeemhelm?

Hoe kan je een headset inbouwen in een systeemhelm?
14 december 2021
Hoe kan je een headset inbouwen in een systeemhelm?

Een headset inbouwen in een systeemhelm is ideaal voor motorrijders. Enerzijds om te communiceren met motorrijdende vrienden, anderzijds om onderweg naar muziek te luisteren. Er zijn systeemhelmen die al over een speciale uitsparing beschikken om een set in te bouwen. Is dit niet het geval? Dan kan er worden gezocht naar een andere oplossing. Dat een headset een fijne toevoeging is aan een systeemhelm moge duidelijk zijn, maar hoe bouw je zo’n headset zo goed mogelijk in?

Tips voor headset inbouwen helm

Koop je een headset voor je systeemhelm, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een goede geluidskwaliteit en verstaanbaarheid. Dit hangt af van het type headset dat je koopt. Maar ook de manier van inbouwen kan invloed hebben op de geluidskwaliteit en verstaanbaarheid.

  • Bij de aanschaf van een headset worden verschillende onderdelen meegeleverd, zoals de hoofdunit en de speakers. Het spreekt bij bepaalde onderdelen voor zich waar deze geplaatst moeten worden. De hoofdunit zal doorgaans met een klem op de buitenzijde van de systeemhelm worden bevestigd of worden geplakt.
  • Bij het inbouwen van de headset is het belangrijkste dat er ruimte voor de speakers wordt gecreëerd als deze nog niet aanwezig is. Dat is het gemakkelijkste als een systeemhelm bijvoorbeeld over wangstukken beschikt die uitneembaar zijn. In dat geval zal de voering er als een soort van badmuts omheen zitten en dat is heel simpel los te maken. Het is dan de bedoeling dat de speakers net als de draden daaronder worden weggewerkt.
  • Ook als de scooter- of motorhelm niet over uitneembare wangstukken beschikt, zullen de speakers onder het binnenwerk van de systeemhelm moeten worden verwerkt. Het is uiteraard belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan en de bekleding voorzichtig los te halen. In het schuimmateriaal kan dan een kleine opening worden gemaakt om de speakers in te plaatsen.

Voordelen headset in systeemhelm

Hoewel er vast mensen zijn die liever geen afleiding willen tijdens hun motorrit is motorcommunicatie voor anderen een handige inventie. Een systeemhelm is een fijne toevoeging voor iedereen die houdt van open communicatie en wel om de volgende redenen:

  • Koppeling met telefoon
    Telkens moeten stoppen om in te gaan op de berichtjes die je binnenkrijgt op je telefoon kan het rijplezier behoorlijk bederven. Veel motorrijders kiezen er dan ook voor om een bluetooth headset te installeren die ze kunnen koppelen met hun telefoon. Op deze manier kunnen motorrijders tijdens het rijden berichten laten voorlezen, met spraakcommando’s telefoontjes aannemen en het navigatiesysteem bedienen.
  • Luisteren naar de FM-radio en je eigen playlist
    Middels een headset kun je naar je favoriete muziek luisteren. Sommige headsets maken het zelfs mogelijk om met medeweggebruikers naar dezelfde playlist te luisteren tijdens de rit.
  • Contact met bijrijder
    Normale bluetooth-headsets zijn niet voorzien van unieke functies voor onderlinge communicaties. Dat is anders voor sommige systemen speciaal voor motorhelmen. Neem je een passagier mee, dan kun je met behulp van ingebouwde headsets met elkaar spreken. Ook heb je de mogelijkheid om te communiceren met collega motorrijders.

Uiteraard is geen helm en headset gelijk. Bekijk daarom de meegeleverde handleiding van de leverancier voor het inbouwen van jouw communicatieset in de systeemhelm

De Shark DRAK helmen beschikken ook over bluetooth > Shark DRAK

Ook interessant: