Een fietshelm die veel gedragen wordt, wordt vuil. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenkant. Maar hoewel je de buitenkant vaak simpel met een doekjes kunt aflappen, zul je voor de binnenvoering van de helm een andere techniek moeten gebruiken. Met dit stappenplan vol onderhoudstips zorg je ervoor dat je de levensduur van je fietshelm aardig verlengt.
Buitenkant schoonmaken van je fietshelm
De buitenkant van fietshelmen krijgen het vaak zwaar te verduren door verschillende weersomstandigheden. Maar ook stof, vuil en vliegjes kunnen hun sporen achterlaten op de helm. Door je helm eens in de zoveel tijd schoon te maken, voorkom je dat dit vuil zich aan het materiaal vasthecht. Merk je dat dit tóch het geval is, dan zal de schoonmaaksessie iets langer in beslag nemen. Normaal gesproken kun je de buitenschaal met lauwwarm water, milde zeep en een zachte doek schoonmaken en ben je in enkele minuten klaar. Is het vuil echter hardnekkig, dan zul je de helm een tijd moeten laten weken onder een vochtige doek. Na zeker 10 minuten zul je merken dat het vuil wat is losgeweekt. Het vuil is nu gemakkelijk te verwijderen
Binnenkant van de fietshelm schoonmaken
De binnenkant van een helm is een broeinest van bacteriën. Ga maar na. Na elke rit absorberen de pads in de binnenvoering van de helm het zweet van de fietser. Fiets je regelmatig met helm, dan zal het vuil zich binnenin sneller ophopen. Dit zorgt niet alleen voor nare geurtjes, ook zal het zout van het zweet de bandjes van de helm aantasten. Voor het behoud van je helm, zul je deze dus af en toe schoon moeten maken, maar hoe doe je dit precies? Volg onderstaand stappenplan om je fietshelm van binnen schoon te maken:
- Binnenvoering wassen
Bij veel fietshelmen is het mogelijk om de pads uit de helm te halen en deze te wassen. Waarschijnlijk zul je dit in de zomer vaker doen dan in de winter. We adviseren om de binnenvoering met een milde zeep op een kortdurend handwasprogramma te wassen op een lage temperatuur. Volg hiervoor altijd de wasvoorschriften van de fabrikant. Gooi de pads na afloop nooit in de droger. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat de pads uit elkaar vallen. Laat de voering dus gewoon aan de lucht drogen, zodat de pasvorm behouden blijft. Mocht de binnenvoering niet uitneembaar zijn, dan kun je de voering met een natte doek schoonmaken. - Ventilatiegaten reinigen
Een helm is vaak uitgerust met meerdere ventilatiegaten. Heb je hier wel eens naar gekeken? Doe je dit, dan zal opvallen dat er heel wat vuil en vliegjes inzitten. Vaak zijn de ventilatiegaten van de helm moeilijk te bereiken. Gebruik in plaatst van een doek een zachte tandenborstel om deze ventilatiegaten te reinigen. - Bandjes schoonmaken
De bandjes waarmee je de fietshelm onder de kin vastgezet, kunnen ook zeer vuil worden. Soms zie je zelfs dat bandjes door het vele zweten wit uitgeslagen zijn. Maak de helmriempjes nat met een sopje met milde zeep. Wrijf lichtjes over de bandjes om ze te reinigen.
Na afloop is het tijd om de fietshelm te drogen. Het is aan te raden om fietshelmen op een natuurlijke manier te laten drogen en niet bij een verwarming te plaatsen of in zon droog te laten worden.
Nog even dit: Er zijn wel eens mensen die adviseren om de hele helm onder water te dompelen, maar dat wordt toch echt afgeraden. Het is beter om onderdeel voor onderdeel bij langs te gaan. Bovendien wordt een helm niet echt schoon van een onderdompeling in water en kan het materiaal beschadigd raken.
Fietshelm bewaren
Naast dat het schoonmaken van de fietshelm belangrijk is voor het verlengen van de levensduur van de helm, is een andere manier om langer van je helm gebruik je te maken door deze op een juiste wijze op te bergen na gebruik. Zo wordt afgeraden om de fietshelm in een afgesloten tas of doos te plaatsen, omdat zo het transpiratievocht niet kan verdampen. De beste manier om fietshelmen te bewaren is op een koele en donkere plaats.
Een fietshelm zal eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden. Na een draagtijd van 3 tot 5 jaar zijn de meeste polycarbonaat helmen aan vervanging toe. Op het moment dat een fietshelm een keer is gevallen, zal de helm ook vervangen moeten worden. De beschermende functie kan dan verloren zijn. Ook na een val uit de hand, na een val van tafel of als er ergens hard met de fietshelm tegenaan is gestoten, kan er al sprake zijn van beschadiging.