Belangrijke tips voor de aanschaf van tweedehands scooters

31 augustus 2021
Belangrijke tips voor de aanschaf van tweedehands scooters

Een scooter kopen is geen impulsaankoop. Je doet er meestal een langere tijd mee. Trek er dan óók tijd voor uit om te bepalen wat voor scooter je wilt aanschaffen. Is je budget niet toereikend genoeg voor een nieuwe? Koop dan een tweedehands scooter. De tweedehands markt van scooter is vrij uitgebreid. Weet waar je op moet letten en behoed jezelf voor een miskoop. Met de volgende aandachtspunten weer jij waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands scooter.

Kopen tweedehands scooter: doe de oppervlakte check

In eerste instantie wil je zeker weten dat de scooter niet gestolen is. Jij bent als koper van een gestolen goed namelijk ook schuldig aan heling, zelfs al was je niet op de hoogte. Kijk daarom het chassisnummer na. Lijkt dit niet te zijn bewerkt, dan is dat al een positieve indicatie. Bel eventueel het chassisnummer door aan de politie ter controle, vraag verzekeringspapieren en inschrijvingsdocumenten op en vergelijk deze met de identiteitsgegevens van de verkoper. Is dit in orde, dan kan je beginnen aan een eerste oppervlakkige check:

  • Controleer de staat van de banden. De staat van de banden is van groot belang voor de veiligheid
  • Werken alle lichten naar behoren?
  • Loop de werking van de accu na. Stond de scooter lang stil? Dan kan de batterij beschadigd zijn of niet goed opladen. Start daarom niet elektrisch, maar met de kickstart. Zo voorkom je dat de accu stuk gaat
  • Check op krassen of grotere schade
  • Kijk na of er niet met de begrenzing van de scooter werd geknoeid. Is de scooter opgevoerd? Dan kun je bij controle op een rollerband in de problemen komen wanneer je boven de wettelijke correctie van de maximale snelheid komt /li>

Waar let je nog meer op bij het kopen van een scooter?

Uiteraard ga je nog een paar stappen verder in het nazicht van de tweedehands scooter. Vraag bij de eigenaar naar eventuele schadegevallen. Als laatste controle neem je de scooter uiteraard even op testrit. Test de remmen, trek eens goed en snel op, rij snel en langzaam. Luister vooral goed voor 'rare' geluiden zoals gerammel of als de motor voldoende zuiver draait. Voel ook als het stuur stevig is en niet te los stuurt ten opzichte van je voorband, want dit kan wijzen op een ooit gebroken voorvork.

Doe een testrit

De tweedehands scooter wordt onderdeel van je dagelijkse leven. Denk dus niet dat een proefrit overbodige luxe is.

  • Rijd over verschillende wegen
  • Test de remmen
  • Trek eens goed en snel op
  • Rij in verschillende snelheden
  • Luister of alles naar behoren klinkt
  • Test zaken als panelen, knoppen, richtingaanwijzers en lichten
  • Voel of het stuur stabiel staat, ten opzichte van de voorband – dit kan wijzen op een gebroken voorvork

Bij een (tweedehands) scooter, hoort natuurlijk een scooterhelm. Kies altijd voor een nieuwe scooterhelm, je weet namelijk of er binnen in de schaal een defect is opgelopen bij de vorige eigenaar. Bestuur je een snorfiets of bromfiets?  Vanaf 1 januari 2023 geldt de helmplicht snorscooter. Ook hiervoor koop je bij ons een nieuwe helm. Welke helm snorscooter moet je kopen? Neem contact met ons op en we helpen je met het vinden van jouw ideale helm. 

Kijk ook eens naar deze producten: