Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Bestaat er chiptuning voor een scooter?

Om wat paardenkracht aan je auto toe te voegen kun je met een paar honderden Euro's makkelijk een chiptuning laten doorvoeren. Is dit soort chiptuning ook mogelijk voor je scooter of moet je hiervoor naar andere middelen op zoek? Enkele tips om je favoriete tweewieler wat sneller te doen rijden!

Uitzondering op de regel

Chiptuning voor scooters is eerder de uitzondering op de regel. Om het overgrote deel aan scooters wat op te drijven volstaat het meestal om de begrenzer er af te halen zoals een Vario-ring of uitlaatproppen verwijderen. Nog eenvoudiger, maar wel onomkeerbaar en gevaarlijk voor het verlies van de garantie van je scooter is het bewerken van de uitlaat of vervangen van de cilinder. Chiptuning is enkel nodig bij scooters met een ECU-unit. Omdat het niet volstaat om een onderdeeltje te verwijderen of vervangen, maar het hart van je scooter opnieuw moet geprogrammeerd worden, spreken we hier van chiptuning.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> De shark Evo One 2 helm: Verzending = gratis!

Werk voor specialisten

Chiptuning van een ECU-unit is niet eenvoudig. De kosten liggen hiervoor ook relatief hoog. De prijs schommelt tussen de 200 euro en 500 euro, naargelang de moeilijkheidsgraad van de ingreep. Zoek dus zeker de juiste mensen om jouw scooter te chiptunen. Je kunt het in praktijk best vergelijken met het hacken van je computer. Het systeem van je scooter, namelijk de ECU-unit, gelooft dat hij maar een bepaalde maximale snelheid kan halen, omdat hij nu eenmaal zo geprogrammeerd is. Dankzij aanpassingen in de broncode van de scooter kan je dit opdrijven.

Houd er rekening mee dat je scooter "hacker" dan ook alle andere technische aanpassingen doet zodat alle andere elementen zoals uitlaat of carburateur ook aangepast zijn aan dit nieuwe vermogen. Werken met een professional is hier meer dan aangewezen. Er zijn zeker garages die dit ter plaatse meteen kunnen doen, maar meer en meer zie je ook bedrijven online opduiken die deze service ook op afstand aanbieden. Hiervoor dien jij jouw ECU-unit zelf los te koppelen en op te sturen naar het bedrijf. Zij doen het nodige om jouw scooter een boost te geven zodat je veel meer vermogen hebt.

> Korting tot wel 40%: Bekijk nu de Shark Evoline 3 helm!

Controle

Houd steeds rekening met de wettelijk toegestane snelheid op onze wegen. Ook afhankelijk van de zwaarte van je scooter of je rijbewijs mag je maar een maximale snelheid rijden. Kies altijd voor veiligheid. Veiligheid op de weg is het aller belangrijkste. Zorg dus ook voor goede bescherming in de vorm van een kwalitatieve scooterhelm en/of kleding. Let op: aangepaste scooters kunnen bij controle in beslag worden genomen of als chauffeur kan je hier een boete krijgen. Een verwittigd man is er twee waard!

Benieuwd hoe je je scooter verder kunt tunen? Lees dan ons artikel 'Hoe kan je je scooter tunen?'.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen