Zijn alle merken van fietshelmen even sterk of veilig?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Er zijn verschillende soorten merken die fietshelmen produceren en dat brengt vrijwel automatisch met zich mee dat er ook sprake zal zijn in verschil in kwaliteit en vormgeving. Een fietshelm die over een keurmerk beschikt zal voldoen aan de minimumeisen voor veiligheid en bescherming.

Het is dan ook altijd aan te raden om een fietshelm van een merk te kopen, waarbij de helm over een goedkeuring beschikt. Het keurmerk EN 1078 geeft aan dat de fietshelm aan de minimale eisen van veiligheid en bescherming voldoet. Het is dan verder een persoonlijke keuze voor het type fietshelm dat gekocht wordt en of daarbij voorkeur bestaat voor een specifiek merk.

Keurmerk fietshelm en minimumeisen

Het is in ieder geval van belang om rekening te houden met het soort fietshelm dat wordt aangeschaft, zoals een helm voor het rijden op een racefiets, mountainbike, crossfiets of bijvoorbeeld voor het rijden op een elektrische fiets. Daarnaast zijn er voor kinderen speciale kinderfietshelmen beschikbaar. Welk soort helm ook gekocht wordt, het is altijd van belang dat er sprake is van een keurmerk, zodat de zekerheid bestaat dat voldaan wordt aan de minimumeisen. De helm dient namelijk de eerste klap op te vangen bij een valpartij en zal het hoofd daarbij de nodige bescherming bieden.

Er zit verschil in het type fietshelmen. Bij een helm voor het rijden op een racefiets is het bijvoorbeeld van belang dat er sprake is van een aerodynamische vormgeving. Bij hoge snelheid wordt daarmee minder weerstand ervaren. Bovendien zijn deze helmen licht van gewicht.

Een mountainbikehelm heeft eveneens een relatief laag gewicht en beschikt over extra ventilatiegaten om het hoofd niet oververhit te laten worden tijdens de inspanning. Mountainbikehelmen kunnen met een vizier zijn uitgerust, zodat er bescherming wordt geboden tegen laaghangende takken.

Er zijn daarnaast ook nog speciale BMX-helmen die een groter deel van de schedel bedekken en zelfs een full-face bescherming kunnen bieden, afhankelijk van het model. Er is daarbij sprake van een beugel rond de kin.

  • Keurmerk
  • Minimumeisen
  • Soort fietshelm

Het hangt dan ook niet alleen van het keurmerk af of er voldoende veiligheid en bescherming wordt geboden, maar ook van de manier waarop de fietshelm gebruikt wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een fietshelm.

Fietshelm aanschaffen

Als een fietshelm over een keurmerk beschikt, dan voldoet deze ongeacht het fietsmerk aan de minimale eisen voor veiligheid en bescherming. Het is uiteraard wel zo dat het ene ontwerp meer veiligheid en bescherming biedt dan het andere model. Dat uit zich onder meer in het gebruik van materialen en vertaalt zich eveneens in de hoogte van de prijs.

Zo kan er bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt worden tussen fietshelmen, waarvan de bekleding in de buitenschaal is gegoten en fietshelmen, waarvan het binnendeel en de buitenschaal aan elkaar zijn gelijmd. De eerstgenoemde fietshelm geniet wat dat betreft de voorkeur ten aanzien van de helm, waarvan de delen apart geproduceerd en aan elkaar gelijmd zijn.

De prijzen zijn zeer gevarieerd in het aanbod met fietshelmen. De kwaliteit ten aanzien van het comfort en de ventilatie kan daarbij het verschil maken. Ook ten aanzien van het gewicht en het aerodynamische karakter kan er sprake zijn van verschillen, maar dat geldt ook voor het design van de fietshelm.

Het is in ieder geval belangrijk om tijdens het beoefenen van verschillende takken van fietssporten, zoals racefietsen, crossfietsen of mountainbiken het hoofd de optimale bescherming te bieden. Tegenwoordig wordt ook geadviseerd om tijdens het fietsen op een elektrische fiets een fietshelm te dragen net als dat geldt voor jonge kinderen die net leren fietsen op bij een ouder op de fiets worden vervoerd.

Wie echt het beste van het beste wil op het gebied van fietshelmen, kan van de gelegenheid gebruikmaken om het aanbod goed met elkaar te vergelijken. Daarbij kan er op de verschillende specificaties worden gelet, maar kan er eveneens aandacht worden besteed aan het gewenst ontwerp, design en gebruiksvriendelijkheid van de fietshelm. Doorgaans gaat een fietshelm meerdere jaren mee, maar mocht er een keer sprake zijn geweest van een valpartij, dan wordt aangeraden om een nieuwe helm aan te schaffen, want dan kan de beschermende functie verloren zijn gegaan.