8 tips voor de aanschaf van een nieuwe scooterhelm

Bij de aanschaf van een nieuwe scooterhelm zijn er vele opties om een keuze uit te maken. Daarbij kan uiteraard met je eigen voorkeuren rekening gehouden worden ten aanzien van het ontwerp, kleur en prijsklasse. Er zijn echter ook een aantal algemene tips die van pas kunnen komen bij het kopen van een scooterhelm.

Het is zeker aan te raden om op de hoogte te komen van alle opties die er beschikbaar zijn om met de ideale helm op een scooter te gaan rijden. Door goed voorbereid te werk te gaan, kan namelijk de perfecte keuze worden gemaakt. De onderstaande acht tips kunnen daar zeker bij van pas komen.

Scooterhelm kopen: 8 tips

1. In de eerste plaats kan aangeraden worden om bij het kopen van een helm de voorkeur voor een type helm te bepalen. Daarbij kan onder meer een keuze worden gemaakt voor een jethelm, fashionhelm, integraalhelm of een systeemhelm. Alle typen helmen verschillen ten aanzien van de eigenschappen, maar ook met betrekking tot de veiligheid.

2. Je kunt rekening houden met het scootergebruik om de keuze voor het juiste type helm te maken. Ben je vooral een stadsrijder en hecht je waarde aan comfort, dan kan een jethelm of een fashionhelm uitkomst bieden. Rijd je graag met de maximale snelheid lange afstanden, dan is het met het oog op de veiligheid bijvoorbeeld een optie om voor een systeemhelm of integraalhelm te kiezen.

3. Het is altijd aan te raden om een scooterhelm met een keurmerk te kopen, bijvoorbeeld het keurmerk ECE 22.05.

4. De pasvorm heeft ook een belang bij het dragen van een scooterhelm. Om die reden wordt ook geadviseerd om de maat op te meten van de hoofdomtrek. Die kan 2,5 cm boven de wenkbrauwen worden gemeten met een meetlint, waarna de matentabel erbij gepakt kan worden om te kijken welke helmmaat geschikt is.

5. Koop nooit een te ruime scooterhelm

6. Het wordt afgeraden om een tweedehands scooterhelm te kopen. Ook al kan het met het oog op de kosten verleidelijk zijn om een tweedehands scooterhelm aan te schaffen, het is af te raden, omdat nooit met zekerheid gezegd kan worden of niet zichtbare schade is bij de helm.

7. Er kan rekening gehouden worden met de voorkeur voor een bepaald materiaal of voor specifieke eigenschappen die het comfort verhogen. Uiteraard is het altijd mogelijk om meerdere modellen met elkaar te vergelijken om zo tot een keuze te komen voor de ideale scooterhelm.

8. Vervang na drie tot vijf jaar de scooterhelm. Alle scooterhelmen zijn aan slijtage onderhevig en dienen om de zoveel jaar vervangen te worden. De meeste fabrikanten hanteren een termijn van drie jaar, maar afhankelijk van het materiaal en gebruik kan een scooterhelm tot vijf jaar meegaan. Dit is per situatie verschillend.

Bekijk het totale assortiment aan scooterhelmen.

Aanbod met scooterhelmen

Met bovenstaande tips in het achterhoofd kan uit het ruime aanbod met scooterhelmen een keuze worden gemaakt. Zoals gezegd kan er uiteraard ook nog met persoonlijke voorkeuren rekening gehouden worden. De ene scooterrijder zal een voorkeur hebben voor een sportief model en een ander zal het liefst zo stoer mogelijk voor de dag willen komen. Variatie is er niet alleen qua design, maar ook op het gebied van kleur en prijs.

Rijd je op een brommer en niet op een scooter. Bekijk het aanbod aan brommerhelmen.