- Vóór 23:45 uur besteld = morgen gratis bezorgd*
- Gratis verzending op gehele assortiment
- Kies zelf je aflevermoment & afleverplek
Voor- en nadelen van een integraalhelm: één overzicht!
Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.
Een integraalhelm heeft net als andere soorten helmen een aantal voordelen, maar kent uiteraard eveneens een aantal nadelen. Bij het maken van een keuze voor dit type helm is het van belang om rekening te houden met de voordelen en nadelen. Daarbij kan er tevens worden gekeken naar het gebruiksdoel met betrekking tot bijvoorbeeld het rijden op een snelweg of het rijden in een stad. Een integraalhelm heeft een vormgeving in een zogenoemde gesloten uitvoering. Het hoofd wordt als het ware vrijwel volledig omsloten door deze helm. De vormgeving en de eigenschappen vormen de basis voor het ontstaan van voordelen en nadelen die hier uiteraard verder zullen worden besproken.
Voordelen integraalhelm
De vormgeving van de integraalhelm, waarbij het hoofd volledig wordt omsloten, zorgt meteen voor het eerste voordeel. De integraalhelm beschikt over een kinstuk en een vizier dat omhoog geklapt kan worden. Het kinstuk vormt één geheel met de helm en kan niet, zoals bij een systeemhelm het geval is, omhoog worden geschoven. De ogen worden dan ook beschermd door het vizier tegen wind, zodat er in dat opzicht geen hinder ontstaat als gevolg van weersinvloeden.
Er kunnen nog meer voordelen worden opgenoemd van integraalhelmen, want er wordt minder windruis ervaren als er met hoge snelheid op de motor wordt gereden. Dat er minder geluidsoverlast is bij hoge snelheden komt uiteraard weer doordat het hoofd volledig wordt omsloten. Hierdoor wordt er ook door rijders op een scooter vaak gebruik gemaakt van de integraalhelm.
Nadelen integraalhelm
Het is in elk geval erg wennen als er voor de eerste keer een integraalhelm gedragen wordt en zeker voor mensen die het snel benauwd krijgen in kleine ruimtes. Het hoofd wordt namelijk helemaal omsloten en dat kan een opgesloten gevoel geven. In dat geval kan aangeraden worden om er rustig aan te wennen om te ervaren hoe het is om met een integraalhelm te gaan rijden. Een van de andere nadelen is dat het voor brildragers wat lastig wordt om met een bril op te rijden en ook dat komt weer door de vormgeving en door de eigenschap dat het kinstuk niet opklapbaar is, maar één geheel vormt met de helm.
De keuze voor het rijden met een integraalhelm is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Bekijk hier alle verschillen tussen een integraalhelm en een jethelm.