Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Voor- en nadelen van een integraalhelm: één overzicht!

Een integraalhelm heeft net als andere soorten helmen een aantal voordelen, maar kent uiteraard eveneens een aantal nadelen. Bij het maken van een keuze voor dit type helm is het van belang om rekening te houden met de voordelen en nadelen. Daarbij kan er tevens worden gekeken naar het gebruiksdoel met betrekking tot bijvoorbeeld het rijden op een snelweg of het rijden in een stad.

Een integraalhelm heeft een vormgeving in een zogenoemde gesloten uitvoering. Het hoofd wordt als het ware vrijwel volledig omsloten door deze helm. De vormgeving en de eigenschappen vormen de basis voor het ontstaan van voordelen en nadelen die hier uiteraard verder zullen worden besproken.

Voordelen integraalhelm

De vormgeving van de integraalhelm, waarbij het hoofd volledig wordt omsloten, zorgt meteen voor het eerste voordeel. Doordat het hoofd namelijk volledig omsloten wordt door de helm is er sprake van de meest optimale bescherming van het hoofd en het gezicht indien er zich een botsing of valpartij voordoet, waarbij het hoofd de grond raakt.

De integraalhelm beschikt over een kinstuk en een vizier dat omhoog geklapt kan worden. Het kinstuk vormt één geheel met de helm en kan niet, zoals bij een systeemhelm het geval is, omhoog worden geschoven. De volledige bescherming zorgt er ook voor dat er sprake is van het tegenhouden van wind en regen. De ogen worden dan ook beschermd door het vizier tegen wind, zodat er in dat opzicht geen hinder ontstaat als gevolg van weersinvloeden.

Er kunnen nog meer voordelen worden opgenoemd van integraalhelmen, want er wordt minder windruis ervaren als er met hoge snelheid op de motor wordt gereden. Dat er minder geluidsoverlast is bij hoge snelheden komt uiteraard weer doordat het hoofd volledig wordt omsloten. Door deze perfecte bescherming voor het hoofd wordt er ook door rijders op een scooter vaak gebruik gemaakt van de integraalhelm.

• Perfecte bescherming hoofd en gezicht bij ongelukken
• Ideale bescherming van de ogen bij wind
• Weinig geluidsoverlast bij hoge snelheden
• Geschikt voor motorrijders en scooterrijders

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Zoals er voordelen van de integraalhelm zijn op te noemen, kunnen er uiteraard ook een aantal nadelen worden benoemd en ook dit houdt weer verband met de wijze waarop de helm is vormgegeven en uitgevoerd.

Nadelen integraalhelm

Het is in elk geval erg wennen als er voor de eerste keer een integraalhelm gedragen wordt en zeker voor mensen die het snel benauwd krijgen in kleine ruimtes kunnen het als een bedreigende situatie ervaren. Het hoofd wordt namelijk helemaal omsloten en dat kan een opgesloten gevoel geven. In dat geval kan aangeraden worden om er rustig aan te wennen om te ervaren hoe het is om met een integraalhelm te gaan rijden.

Een van de andere nadelen is dat het voor brildragers wat lastig wordt om met een bril op te rijden en ook dat komt weer door de vormgeving en door de eigenschap dat het kinstuk niet opklapbaar is, maar één geheel vormt met de helm.

In de winter is het heerlijk aangenaam om met een integraalhelm op te rijden, maar dat wordt anders als het in de zomer snikheet is. In dat geval is het van groot belang dat de integraalhelm over een goed luchtventilatiesysteem beschikt om de temperatuur aan de binnenkant van de helm aangenaam te houden. De hitte wordt tijdens het rijden wat minder ervaren, maar zal direct aanwezig zijn bij stilstand van de motor als de temperatuur buiten hoog is.

Er is nog een ander klein nadeel dat genoemd kan worden en dat is dat de integraalhelm in vergelijking met een jethelm wat zwaarder is. Het gewicht en het gevoel ingekapseld te zijn met het hoofd is gewoon een kwestie van wennen.

• Opgesloten gevoel
• Warm bij hoge temperaturen
• Lastig voor brildragers
• Zwaarder dan jethelm

De keuze voor het rijden met een integraalhelm is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Het is in elk geval een helm die voor het hoofd de meest optimale bescherming biedt en de veiligheid is uiteraard een belangrijk aspect als er aan het verkeer wordt deelgenomen met een motor of met een scooter. Bekijk hier alle verschillen tussen een integraalhelm en een crosshelm en de verschillen tussen een integraalhelm en een jethelm.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Het aanbod van integraalhelmen is zeer divers en zijn er allerlei uitvoeringen in verschillende kleuren en prints verkrijgbaar. Uiteraard kan bij de keuze voor een integraalhelm met bepaalde eigenschappen rekening worden gehouden om het ideale exemplaar te kopen.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen