Verschillende helmmaterialen

Scooterhelmen en motorhelmen van verschillende materialen

Helmen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo bestaan er jethelmen, integraalhelmen, systeemhelmen en crosshelmen. Toch bestaan er ook verschillen binnen een type helm. Eén van deze verschillen is terug te vinden in het materiaal van de buitenschaal. De buitenschaal van een helm kan namelijk gemaakt zijn van verschillende materialen. Deze materialen zeggen vaak iets over de hardheid, levensduur en de schokabsorptie. Grofweg zijn buitenschalen van helmen onder te verdelen in twee soorten. Zo heb je thermoplastische helmen en composiet helmen. Hieronder staat een korte uitleg over de verschillende materialen van de buitenschaal van een helm.

Buitenschaal: Thermoplastische helmen

Thermoplastische helmen zijn gemaakt van kunststof en worden onder hoge druk in een mal geperst. Doordat het persen van twee kanten gebeurt, zie je vaak een streep in het midden van de helmschaal lopen. Veel mensen denken daarom dat de helmschaal uit 2 schalen bestaat die tegen elkaar aan zijn gelijmd, maar dat is niet waar. Bij het vormen van kunststof worden weekmakers gebruikt. Als de helm is gevormd, kunnen weekmakers worden aangetast door weersinvloeden. Denk hierbij aan Uv-straling, maar ook aan regen, sneeuw, etc. Als de weekmakers dusdanig zijn aangetast, kan de veiligheid van een helm niet meer worden gegarandeerd en moet een nieuwe helm aangeschaft worden. Het is daarom goed om een helm niet in de brandende zon te leggen als je de helm niet gebruikt. De meeste thermoplastische helmen moeten na ongeveer 5 jaar worden vervangen. Het voordeel van thermoplastische helmen, is dat de helmen vaak goedkoper zijn dan composiet helmen.

Materiaalsoort: Levensduur:
Polyethyleen (PE) 3 jaar
ABS-polymeriaat (ABS) 5 jaar
Polyamide (PA) 5 jaar
Polycarbonaat (PC) 5 jaar

Buitenschaal: Composiet helmen

De tweede groep helmen kun je schalen onder de noemer “composiet helmen”. Composiet helmen worden gemaakt van duurdere materialen. Ook duurt het langer om een composiethelm te produceren dan een thermoplastische helm. De aanschafkosten voor een composiet helm zijn daarom vaak hoger. Toch kent een composiet helm ook voordelen ten opzichte van een thermoplastische helm. Zo hebben de helmen minder last van weersinvloeden, zoals uv-straling, regen, sneeuw, etc. Dit betekent ook dat composiet helmen langer meegaan dan thermoplastische helmen. Daarnaast zijn composiethelmen vaak lichter en dus comfortabeler. Verder is de schokabsorptie van composiet helmen beter, wat voor meer veiligheid zorgt. Let wel op, dat ook hier geldt dat het niet goed is om een helm in de brandende zon te laten liggen als je de helm niet gebruikt. De meeste composiet helmen moeten na ongeveer 10 jaar worden vervangen.

Materiaalsoort:  Levensduur:
Glasvezel 10 jaar
Carbon 10 jaar
Kevlar 10 jaar
Aramide 10 jaar