Hoe vaak mag je op voor je motorrijbewijs?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Er zijn verschillende soorten motorrijbewijzen, allemaal voor motor met een andere zwaarte.

1. Rijbewijs A1 (lichte motor)

Vanaf zeventien jaar mag je rijlessen nemen om te rijden op een lichte motor. Vanaf achttien jaar mag je dan examen doen.

2. Rijbewijs A2 (middelzware motor)

Wanneer je al het rijbewijs A1 in bezit hebt mag je op je negentiende beginnen met lessen voor rijbewijs A2. Indien je dit niet hebt mag je pas op je twintigste beginnen met lessen, dan mag je ook examen doen.

3. Rijbewijs A (zware motor)

Wanneer je al het rijbewijs A2 in bezit hebt, mag je op je tweeëntwintigste beginnen met lessen voor rijbewijs A. Indien je dit niet hebt mag je pas op je vierentwintigste beginnen met lessen, dan mag je ook examen doen.

Hoe vaak mag je rijexamen doen?

Je mag zo vaak rijexamen doen als je maar wil. Veelal lukt het mensen vaak wel in een of twee keer. Toch kan het ook zo zijn dat het examen maar niet wil lukken, omdat je bijvoorbeeld faalangst hebt. Daarom kan je (bij je auto-examen) een nader onderzoek rijvaardigheid aanvragen. Dit kan als je vier keer bent gezakt in een periode van vijf jaar.

Eigenlijk ga je dan weer een praktijkexamen doen, alleen wordt er dit keer beter op je gelet. Als je iets fout doet vraagt de instructeur waarom jij voor een bepaalde keuze koos enzovoort. Dit stelt mensen met bijvoorbeeld faalangst op hun gemak waardoor zij het wel halen. Je moet er wel rekening mee houden dat zo'n nader onderzoek rijvaardigheid geen makkelijke vorm van het praktijkexamen is. Statistisch gezien slagen ongeveer evenveel mensen voor nader onderzoek rijvaardigheid als voor het reguliere praktijkexamen.

> nieuwe motorhelm kopen? Kijk eens bij de Schuberth helmen.

Hoe gaat het nader onderzoek rijexamen in zijn werk?

Het nader onderzoek rijexamen kun je aanvragen bij jouw rijschool. Aan het nader onderzoek rijexamen zit geen limiet, je mag dit zo vaak doen als je wil. Vaak duurt het iets langer als het gewone praktijkexamen, aangezien er tussendoor veel tijd voor je is om tot rust te komen en situaties beter in te zien.

Als je wil, kan je dus zo vaak als je wil het examen afleggen. Wel is het verstandig om na te denken als je na drie keer niet geslaagd bent over wat er precies mis gaat, je moet immers wel iedere keer examengeld betalen. Mocht je last hebben van angsten of paniek (ernstige nervositeit) dan kan het handig zijn om een nader onderzoek rijexamen aan te vragen, wellicht dat het je dan wel lukt om te slagen.