Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Hoe kan je zuinig rijden met je scooter?

Met de hedendaagse technieken zijn er steeds meer manieren om tijdens het scooter- of motorrijden rekening te houden met het milieu. Niet alleen auto's, maar ook scooters worden steeds zuiniger, zo zijn er nu ook elektrische scooters. Deze zijn beter voor het milieu omdat zij geen fossiele brandstoffen (benzine) gebruiken. Het is ook mogelijk om met benzinescooters zuiniger te rijden. Dat scheelt in de portemonnee en is beter voor het milieu. Heb je nu een scooter die rijdt op benzine? Gebruik dan onderstaande tips om zuiniger te rijden.

Hoe zuinig is een scooter ten opzichte van een auto?

Een scooter is in vergelijking met een auto veel meer zuinig. Een gemiddelde auto verbruikt ongeveer 1 liter benzine bij 14 kilometer. Een gemiddelde scooter verbruikt ongeveer 1 liter benzine op 35 kilometer. Dit is dus al erg zuinig in vergelijking met de auto, waardoor je door simpelweg scooter te gaan rijden al geld bespaard.

zuinig rijden met je scooter

Verschil in verbruik per type motorblok.

Het verbruik verschilt ook per type scooter. Om specifieker te zijn, het motorblok wat in de scooter ligt. De elektrische scooters zijn natuurlijk het zuinigste van de scooters, maar de benzine scooters komen ook al heel ver.

Er zijn twee typen motorblokken: de 2-takt en de 4-takt. Bij allebei deze typen zijn er ook nog varianten die gebruik maken van injectie technieken. De 2-takt is het minst zuinig van de twee. Deze is het minst modern en kan ook niet effectief genoeg gebruik maken van de injectietechnieken om zichzelf te kunnen moderniseren. De 4-takt wel. Deze kan effectief genoeg gebruik maken van de injectietechnieken om het verbruik nog meer te verminderen. Ter vergelijking: een 2-takt scooter heeft een gemiddeld verbruik van ongeveer 1 liter benzine per 20 kilometer, terwijl een 4-takt scooter een gemiddeld verbruik heeft van 1 liter benzine per 40 kilometer. Als er dan ook nog injectietechnieken worden toegepast op de 4-takt motor, kan dit gemiddeld verbruik afnemen naar 1 liter benzine per 50 kilometer.

> Nieuwe collectie jethelmen: nú tot 40% korting

Misschien toch iets rustiger rijden...

Daarnaast is het mogelijk om het verbruik te laten afnemen door het aanpassen van je rijgedrag. Dit is te doen door rustiger te rijden, een laag toerental te behouden (lukt alleen bij schakelscooters) en niet constant vol gas door de bochten te racen. Beoordeel je eigen rijgedrag. Vol gas optrekken en wegrijden om daarna dan het gas los te laten, zal al flink schelen in het brandstofverbruik. 

Zuiniger rijden gaat het beste als er gebruik wordt gemaakt van een 4-takt motorblok in de scooter. Deze is van zichzelf al erg zuinig. Door dit te combineren met een rustige rijstijl  kun je het benzineverbruik tot een minimum te beperken.

> Nieuwe collectie integraalhelmen: 5+ verschilende kleuren

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

Ga je een proefrit op een scooter maken? Hier moet je op letten tijdens een proefrit op een scooter.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen