Zijn spiegels op een scooter/brommer verplicht?

Ben je onderweg naar de schuur om de scooter terug te zetten, je let niet op en... spiegel tegen de stenen muur. Er is een kras op gekomen, zonde... Op een moment als deze was het makkelijker geweest als er geen spiegel op de scooter zat. Helaas, spiegels zijn soms een noodzakelijk goed en soms ben je blij dat ze wel degelijk aan het stuur zitten van je scooter of brommer. Maar zijn spiegels ook daadwerkelijk een verplichtonderdeel op een scooter of brommer? 

Verschil tussen brommer en scooter spiegels regels

De scooter spiegel regels én de brommer spiegel regels zijn voor beide voertuigen gelijk. Wél is er een verschil met of je deze voertuigen voor of na 31 december 2006 hebt aangeschaft. Volgens Artikel 5.6.45 moeten bromfietsen die na deze tijd in gebruik zijn genomen, voorzien zijn van een linkerbuitenspiegel. Bovendien:

  • Moeten de spiegels stevig zijn bevestigd
  • Mogen de spiegels geen verschijnselen van een breuk vertonen en mogen ze niet in ernstige mate zijn verweerd
  • Bromfietsen met een gesloten carrosserie die na 31 december 2006 in gebruik werden genomen, moeten naast de linkerbuitenspiegels, ook uitgerust met een linkerbinnenspiegel, dan wel van een rechterbuitenspiegel

Schafte je je scooter of brommer vóór deze tijd aan, dan is het gebruik van spiegels niet verplicht. Bedenk wel dat het prettig is voor je eigen visuele overzicht op de weg.

Dus heel kort samengevat: is een spiegel verplicht op een scooter of brommer? Ja, tenzij het voertuig voor het eerst is gebruikt vóór 31 december 2006. Is jouw scooter of brommer na deze datum voor het eerst in gebruik genomen? Dan betekent dit dus dat de linkerbuitenspiegel op de scooter of brommer spiegel verplicht is. Twee spiegels mag natuurlijk ook, dit bevordert alleen maar de veiligheid tijdens het rijden.

Zijn spiegels verplicht op een scooter

> zoek je nog een nieuwe helm voor je scooter? >> bekijk hier de scooter helm & motorhelmen!

Scooterhelmen

Vinz Stelvio - Rust
Vinz Stelvio - Rust
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Caberg Jet Uptown - Wit
Caberg Jet Uptown - Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  139,95 Vanaf  118,15
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Caberg Jet Uptown - Mat Zwart
Caberg Jet Uptown - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  139,95 Vanaf  118,15
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Spiegels bij andere 45 km/u voertuigen

Indien het voertuig meer dan twee wielen bezit, wordt een tweede spiegel ook verplicht. Het kan dan zijn om zowel de linker als de rechterbuitenspiegel te gebruiken, maar de combinatie binnen- en linkerbuitenspiegel is ook een optie. 

> Bekijk eens onze Shark helmen: Vandaag besteld = morgen gratis thuisbezorgd!

Waar moet een goede spiegel brommer/scooter aan voldoen?

Spiegels op een scooter dragen bij aan de veiligheid op de weg. Neem daarom niet snel genoegen met de eerste de beste optie. Toch wil het oog ook wat. Kies daarom niet alleen voor een stukje extra veiligheid door een linkerbuitenspiegels aan te schaffen, maar kies ook voor klasse. Er bestaan verschillende modellen spiegels voor verschillende tweewielers. Eén ding waar alles spiegels aan moeten voldoen is dat ze op een juiste manier bevestigd zijn en dat ze geen breuken mogen.

Profiteer van tot wel 40% korting op al onze helmen. Bekijk ook ons brede assortiment aan helmen en accessoires. Bijvoorbeeld een scooter beenkleed.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

> Ontdek ook: Is voor de Piaggio mp3 een rijbewijs verplicht?