Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Zijn spiegels op een scooter/brommer verplicht?

Ben je net onderweg naar de schuur om de scooter in terug te zetten, gebeurt er iets niet heel handigs. Je let niet op en ‘Pok’, spiegel tegen de stenen muur. Er is een kras op gekomen, zonde. Op een moment als deze zou het wel makkelijker zijn geweest als er geen spiegel op de scooter zat. Kan deze er niet gewoon afgehaald worden om het zo te laten? Of zijn de spiegels een verplicht onderdeel op een scooter of brommer? 

Zelfde regels bij zowel scooters als brommers?

Scooters en brommers zijn vrijwel hetzelfde. Het enige echt opvallende verschil is dat de brommer een ketting heeft en de scooter een v-snaar (=een aandrijfriem). Vaak is het ook zo dat de scooter meestal voorkomt in de 45 km/u variant (met een geel kenteken), in plaats van de 25 km/u variant (met een blauw kenteken).

Zijn spiegels verplicht op een scooter

Een overeenkomst tussen beide is de regeling qua spiegels. Scooters en brommers die na 31 december 2006 voor het eerst zijn gebruikt hebben andere regels dan deze die ervoor zijn gebruikt. Vanaf 1 januari 2007 is het namelijk zo dat er minimaal één spiegel aanwezig moet zijn op het voertuig. Om nog specifieker te zijn, het is de linkerbuitenspiegel die verplicht is geworden. Bij scooters en brommers die voor deze datum voor het eerst zijn gebruikt, is het niet verplicht. Het wordt natuurlijk wel aangeraden om het verkeer zo veilig mogelijk te maken. 

> zoek je nog een nieuwe helm voor je scooter? >> bekijk hier de scooterhelmen.

Populaire scooterhelmen

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Spiegels bij andere 45 km/u voertuigen

Indien het voertuig meer dan twee wielen bezit en gebruikt, wordt een tweede spiegel ook verplicht. Het kan dan zijn om zowel de linker als de rechterbuitenspiegel te gebruiken, maar de combinatie binnen- en linkerbuitenspiegel is ook een optie. Zoals al te zien is, is de linkerbuitenspiegel de belangrijkste spiegel.

> Bekijk eens onze Shark helmen: Vandaag besteld = morgen gratis thuisbezorgd!

Waar moet een goede spiegel aan voldoen?

De spiegel zelf heeft ook zo zijn verplichtingen. Het moeten de juiste spiegels zijn voor de daarvoor bedoelde scooter. Daarnaast moeten deze ook nog deugdelijk bevestigd zijn, dus niet dat bij één verkeersdrempel de spiegel al van de scooter valt. Tot slot moet het spiegelglas zo goed als geen breuken bevatten. Dit houdt in dat het nog een hele spiegel moet zijn en dus niet een spiegel waarvan het glas op diverse plekken is gebroken.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Hoeveel kosten boetes voor scooters eigenlijk? Bekijk hier de hoogte van scooterboetes!

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen