Alle Vespa modellen op een rij

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Vespa is misschien wel het bekendste merk als het gaat om scooters. Wanneer je goed thuis bent in deze wereld, dan weet je dat er niet zoiets bestaat als de Vespa. Er zijn veel verschillende modellen. 

welke vespa modellen zijn er

Het verschil in motorinhoud

Een belangrijk verschil tussen de Vespa’s is de motorinhoud. Het merk onderscheidt vier verschillende soorten motoren.

  • 50cc
  • 125cc
  • 150cc
  • 300cc

In elke klasse zijn verschillende modellen te krijgen. 

De verschillende 50cc-modellen

De Vespa’s van 50cc zijn, zoals je mag verwachten, het minst krachtig. Je hebt het zowel in 2-takt-varianten als in 4-takt-varianten. Enkele bekende 50cc-modellen van Vespa zijn de Primavera 2T en Primavera 4T. Ook de sprint 4T en de Sprint S zijn modellen die je regelmatig terugziet.

De verschillende 125cc-modellen

Wat eigenlijk voor alle bovenstaande modellen geldt, is dat er ook een 125cc variant van te krijgen is. Wanneer je dus een Primavera of een Sprint mooi vindt, maar je wil wel iets meer kracht, dan is 125cc een mogelijkheid. De motorinhoud van deze modellen is ook wat groter dan bij de 500cc-varianten, soms tot wel twee liter meer! Een ander bekend 125cc model is de Vespa Emporio Armani. Die is ontworpen in samenwerking met het beroemde kledingmerk.

Het 150cc-model

Wie echt op wilt vallen kiest een 150cc-model. De reden hiervoor is dat er maar één Vespa is met deze inhoud. Het gaat dan over de Vespa PX 150. Dit is een scooter met een 2-takt motor en een motorinhoud van 8 liter. De meeste specificaties zijn verder ongeveer gelijk aan de 125cc-modellen. Zo zijn ze bijvoorbeeld even zwaar.

> Een nieuwe Vespa scooter kopen? Daar hoort ook een nieuwe scooterhelm bij!

De 300cc-modellen van Vespa

De meest robuuste en krachtigste modellen van Vespa zijn de 300cc-modellen. Op dit moment zijn dat er vier in aantal. Allereerst is er de Vespa GTS 300 ABS. Deze heeft een buddyruimte en heeft grotere wielen dan de modellen met kleinere inhoud. Hij is ook vijftig kilo zwaarder. Dit geldt ook voor Vespa GTS Super 300. Deze is zelfs nog eens zeven kilo zwaarder dan de GTS 300 ABS. De Vespa GTS Supersport 300 ABS en de Vespa GTS Touring 300 ABS zijn even zwaar als de Super 300. Dit zijn de sterkste Vespa’s die er zijn en zijn daar dus ook op gebouwd.

Er zijn dus veel verschillende modellen waar je uit kunt kiezen. De eerste stap in de keuze is om de motorinhoud te kiezen, met deze keuze vallen al een hoop modellen af. Ten slotte kun je dan het model kiezen welke je het mooiste vindt.

> Jethelm kopen? Vandaag bezorgd, morgen in huis!

Is jouw vespa scooter 2-takt of 4-takt? Kom er snel achter!