Vanaf welke leeftijd mag mijn kind mee achterop de motor?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

In het drukke ochtendverkeer krijgt de motor soms de mogelijkheid om files te omzeilen. Het is makkelijk als ouders als je ook je kind op de motor kunt meenemen, maar de regels daaromtrent zijn niet altijd duidelijk. Hieronder een duidelijke samenvatting van de zaken waar je op moet letten als je je kind wilt meenemen op de motor.

Een stoeltje en een helm

In een wagen kun je vlotjes een kinderzitje installeren waarin een baby zelfs al kan slapen, op een motor gaat dat niet. Een aantal zaken waar je rekening moet mee houden als je je kind op de motor wilt meevoeren;

  • Tot je kind acht jaar is, en liever ook daarna, moet je het in een goedgekeurd kinderzitje doen plaatsnemen. Hier is het belangrijk dat er een goede ondersteuning van de voeten, de rug en de nek is. Een lokale garage kan je hier meer over vertellen.
  • Er moeten handvaten zijn aan het kinderzitje en je kind moet zich bewust kunnen vasthouden. Een kind dat hiervoor te jong is, kan je beter niet meenemen op een motor. Ook moeten de voeten steeds op de voetsteunen blijven.
  • Het is belangrijk dat je een kinderhelm koopt dat past. Indien je meerdere kinderen hebt van verschillende leeftijden die allen wel eens meegaan op de motor, dan is het echt van groot belang dat elk kind zijn eigen goed passende helm heeft.

> Op zoek naar een Shark Sharktooth prime of een nieuwe jethelm? Profiteer van gratis verzending!

Veiligheid op nummer één

Je draagt als chauffeur een belangrijke verantwoordelijkheid wanneer je iemand meeneemt op je motor. Deze verantwoordelijkheid wordt nog groter wanneer het om een kind gaat. Rij met een defensieve rijstijl zodat een passagier niet naar alle kanten wordt geslingerd omwille van te vlot gereden bochten of verkeershandelingen. Zorg ook voor een duidelijke zichtbaarheid. Zelfs al hou je een correcte rijstijl aan, de andere chauffeurs in het verkeer moeten heel duidelijk je motor zien. Gedraag je verantwoordelijk in het verkeer en houd je aan de verkeersregels.

> Nieuw in de collectie: De Shark Openline helmen! Kijk snel naar het aanbod!

Voorkom een boete: Mag je bellen op de motor?

Integraalhelm kopen? Bij Helmonline kun je terecht voor een breed assortiment aan helmen. Bekijk ook eens onze andere producten: