Wat voor eisen worden er aan een brommerhelm gesteld?

Er worden wettelijke eisen gesteld aan een brommerhelm, maar daarnaast kunnen er uiteraard met betrekking tot het kopen van een helm ook persoonlijke eisen zijn. De helmplicht bestaat al sinds 1972 voor motorrijders en sinds 1975 voor bromfietsers. De brommerhelm dient daarbij aan een aantal eisen te voldoen.

Keurmerk?

Een belangrijk eis die aan een brommerhelm kan worden gesteld, is dat deze van een keurmerk is voorzien. Neem als voorbeeld het ECE keurmerk. De draagplicht van een brommerhelm is maatschappelijk geaccepteerd en de meeste brommerrijders dragen dan ook een helm tijdens het rijden. Naast dat het keurmerk een eis is, geldt dat er nog een eis van toepassing is. Een brommerhelm dient namelijk ook op een deugdelijke manier worden gedragen. Dat betekent dat de kinband vastgemaakt moet worden en dat de helm recht op het hoofd geplaatst moet zijn. Een helm die half over het hoofd geschoven zit omdat er bijvoorbeeld slechts een klein eindje gereden gaat worden, voldoet in dat opzicht niet aan de eisen van de wijze waarop een brommerhelm in het verkeer gedragen dient te worden.

Scooterhelmen

Vinz Stelvio - Wit
Vinz Stelvio - Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Laghi - Italy (Leer)
Vinz Laghi - Italy (Leer)
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  89,95 Vanaf  79,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Stelvio - Mat Beige
Vinz Stelvio - Mat Beige
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Vandaag voor 23:59 uur besteld = morgen in huis: De Shark Evoline 3!

Persoonlijke eisen

Overigens is het ook nog een eis dat een brommerhelm goed passend is en het is in dat opzicht een belangrijk punt om de juiste helmmaat te bepalen. Nu is het bepalen van de helmmaat niet alleen belangrijk omdat daarmee een goed passende helm gekocht kan worden. Het is tevens belangrijk doordat een te ruime brommerhelm minder bescherming in vergelijk met een goed zittende helm biedt doordat er ruimte zit tussen het hoofd en de binnenschaal. Met een meetlint is het mogelijk om 2,5 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Daarna kan de matentabel geraadpleegd worden om de juiste maat te bepalen.