Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat voor eisen worden er aan een brommerhelm gesteld?

Er worden wettelijke eisen gesteld aan een brommerhelm, maar daarnaast kunnen er uiteraard met betrekking tot het kopen van een helm ook persoonlijke eisen zijn. In ieder geval is het dragen van een brommerhelm niet alleen verplicht, maar uiteraard vooral belangrijk ook belangrijk voor de eigen veiligheid.

Als een brommerhelm gedragen wordt dan neemt de kans op ernstig letsel zeer sterk af. Dat is dan ook een reden dat de helmdraagplicht al sinds 1972 bestaat voor motorrijders en sinds 1975 eveneens van toepassing is voor bromfietsers. Vanaf 1 februari 1975 is het al verplicht om een helm te dragen tijdens het rijden op een brommer. De brommerhelm dient daarbij aan een aantal eisen te voldoen.

ECE keurmerk

Een belangrijk eis die aan een brommerhelm wordt gesteld, is dat deze van een keurmerk is voorzien. Het keurmerk houdt namelijk in dat de helm is goedgekeurd voor de minimale veiligheidsvereisten. Daarbij is de helm uitvoerig getest om te kunnen vaststellen of er inderdaad voldaan wordt aan de eisen op het gebied van veiligheid en bescherming.

Het betreft hier het ECE keurmerk 22.05 dat tegenwoordig in de Europese landen geldig is en inhoudt dat brommerhelmen met een dergelijk keurmerk zijn goedgekeurd voor het dragen op de openbare weg. Overigens wordt er geen specifiek onderscheid gemaakt tussen brommerhelmen, motorhelmen en scooterhelmen. Een helm voor een motor kan ook op een brommer worden gedragen en andersom geldt in principe hetzelfde.

Met betrekking tot de minimale eisen waar een helm voor het rijden op een brommer aan moet voldoen, heeft onder meer betrekking op:

• Penetratieweerstand
• Stijfheid
• Uitstekende delen
• Schokabsorptie
• Kinband
• Oppervlaktewrijving
• Afrollen

Indien een goedgekeurde brommerhelm wordt gekocht, wordt altijd voldaan aan de minimale eisen qua veiligheid. Het dragen van een helm voorkomt of vermindert de kans dat er ernstig letsel ontstaat aan het hoofd. Bij ernstige ongelukken kan een helm er zelfs voor zorgen dat een ongeval met een dodelijke afloop wordt voorkomen.

> Verzending = gratis op het gehele assortiment Shark Drak: Kijk nu snel!

De draagplicht van een brommerhelm is maatschappelijk geaccepteerd en de meeste brommerrijders dragen dan ook een helm tijdens het rijden. Naast dat het keurmerk een eis is, geldt dat er nog een eis van toepassing is. Een brommerhelm dient namelijk ook op een deugdelijke manier worden gedragen. Dat betekent dat de kinband vastgemaakt moet worden en dat de helm recht op het hoofd geplaatst moet zijn. Een helm die half over het hoofd geschoven zit omdat er bijvoorbeeld slechts een klein eindje gereden gaat worden, voldoet in dat opzicht niet aan de eisen van de wijze waarop een brommerhelm in het verkeer gedragen dient te worden.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Vandaag voor 23:59 uur besteld = morgen in huis: De Shark Evoline 3!

Persoonlijke eisen

Zoals gezegd dient er bij het rijden op een brommer en het dragen van een brommerhelm aan bepaalde eisen te worden voldaan. Daarnaast zijn er nog persoonlijke eisen, waarmee rekening gehouden kan worden bij het kopen van een brommerhelm. Overigens is het ook nog een eis dat een brommerhelm goed passend is en het is in dat opzicht een belangrijk punt om de juiste helmmaat te bepalen.

Nu is het bepalen van de helmmaat niet alleen belangrijk omdat daarmee een goed passende helm gekocht kan worden, waarmee voldaan wordt aan de eisen. Het is tevens belangrijk doordat een te ruime brommerhelm niet genoeg bescherming biedt doordat er ruimte zit tussen het hoofd en de binnenschaal. Met een meetlint is het mogelijk om 2,5 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Daarna kan de matentabel geraadpleegd worden om de juiste maat te bepalen.

Ten aanzien van de persoonlijke eisen is het uiteraard per individu verschillend met welk soort aspecten rekening wordt gehouden. Bijvoorbeeld met de voorkeur voor een bepaald type helm, zoals:

• Systeemhelm
• Intergraalhelm
• Fashionhelm
• Jethelm

Meer weten over het uitzoeken van een nieuwe brommerhelm? Lees hier 7 tips voor het kopen van een brommerhelm.

Het materiaal van de buitenschaal kan voor de ene persoon belangrijk zijn om mee rekening te houden en voor een ander persoon weer minder van belang zijn. Ook het design speelt wat dat betreft een rol ten aanzien van de persoonlijke voorkeur net als de keuze voor een bepaalde kleur of print. Dan is er ook nog de prijsklasse om mee rekening te houden. Een goedkope helm die is goedgekeurd voldoet aan de minimale veiligheidseisen, zodat er ook een uitstekende brommerhelm kan worden gekocht met een beperkt beschikbaar budget.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Maak je gebruik van een LS2 helm, maar heb je last van condens? Lees de tips: hoe voorkom ik dat mijn LS2 helm beslagen raakt.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen