Welke benzine gebruik je voor een 4-takt scooter?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Even weg op de scooter, naar een afspraak of naar het strand. Heerlijk om rond te toeren. Hoewel een 4 takt scooter veel zuiniger, stiller en milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld een 2 takt scooter, is de benzinetank op een dag natuurlijk wel leeg. Voor je het weet sta je daar dan: voor het tankstation. Wellicht heb je net een nieuwe scooter en weet je even niet zo goed welke benzine in een 4 takt scooter moet.

Het vinden van de juiste brandstof voor scooters is niet altijd even gemakkelijk. Dit verschilt per apparaat. De benzine die ideaal is voor een auto, hoeft helemaal niet goed te zijn voor een 4-takt scooter. De vraag is dus welke benzine in een 4 takt scooter thuis hoort.

Benzine 4 takt scooter: doorgaans Euro95

De vraag ‘welke benzine hoort in 4 takt scooter’ kan vrij snel beantwoord worden. Iedere 4 takt scooter kan op Euro95 benzine rijden. In tegenstelling tot de 2 takt modellen, is het nu niet meer nodig om olie en benzine te mengen. Enkel Euro95 is genoeg. Dat een 4 takt scooter op benzine Euro95 zuinig rijdt is een bekend gegeven. Gemiddeld wordt er 1 op 50 gereden. Wel zo prettig, want dat scheelt jou weer in de kosten.

De meest schone benzine voor 4 takt scooter

Er zit een flink verschil in de vervuiling tussen de verschillende soorten brandstof. Je tankt bijvoorbeeld gewone Euro95 benzine. Dat is goed mogelijk bij een 4-takt scooter. Dit is het meest gemakkelijk omdat er voldoende benzinepompen in de buurt zijn, al laat je dan wel een flinke uitstoot achter. Dit kan natuurlijk ook anders, er zijn immers ook brandstofsoorten die zorgen voor minder uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan alkylaatbenzine. Die zijn op specifieke plekken verkrijgbaar zoals tuincentra, omdat veel tuinmachines ook op een 4-takt motor draaien.

> Bekijk nu het assortiment scooterhelmen en profiteer van gratis verzending!

Voorbeelden hiervan zijn zitmaaiers en bosmaaiers. Er is weleens berekend dat het verschil tussen Euro95 en speciale 4-takt brandstof tot wel honderd keer de uitstoot kan zijn in dezelfde periode van gebruik. Een uurtje rijden op de scooter met Euro95 staat voor honderd uur rijden op de speciale brandstof. Het is zeer aantrekkelijk om dit te overwegen als 4 takt scooter benzine.

Alkylaatbenzine: voordelen 4 takt scooter benzine

Welke benzine voor je scooter hangt niet alleen af van wat erin kán, maar ook hangt het af van wat je erin wílt hebben. Vind je gezondheidsvoordelen en milieuvriendelijkheid ook belangrijk in het kiezen van de 4 takt scooter benzine, dan is de optie alkylaatbenzine wat voor jou. Naast de druk op het milieu is de brandstof die je kiest voor je 4-takt scooter ook van belang voor je eigen gezondheid. Wanneer je op je scooter rijdt zit je voortdurend nabij de uitlaatgassen. De brandstof die het meest schoon is, heeft dus de minste effecten op jouw gezondheid. Het gebruik van de speciale benzine die ook in tuinmachines gaat is ook om die reden verstandig. Alkylaatbenzine kost misschien wat meer werk om te krijgen, maar de voordelen wegen er met gemak tegenop.

Wanneer je dus een 4-takt scooter gaat kopen, of als je er al één bezit waar je zuiniger mee om wilt gaan, dan is het onderzoeken of je alkylaatbenzine in de buurt kunt krijgen een verstandig idee. Naast tuincentra kan je ook denken aan havens bij jou in de buurt. Veel boten draaien immers ook op een 4-takt motor en gebruiken daarom deze brandstof ook. In veel gevallen is er bij de havens of tuincentra een kleine pomp waar je ook met je scooter terecht kunt als klant. Als je dicht bij een tuincentrum woont is het dus extra handig.

> De Shark Openline helmen en HJC helmen: vandaag besteld, morgen in huis!

Onderhoud je 4-takt scooter goed. Lees hier hoe je olie vervangt bij een 4-takt scooter.