Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Keurmerk voor een helm: wat zijn goedgekeurde helmen?

Goedgekeurde helmen hebben een keurmerk van ECE en deze afkorting staat weer voor Economic Commission for Europe. Er zijn in Europa uniforme richtlijnen opgesteld die onder meer betrekking hebben op de veiligheid in het verkeer. In dat kader gelden voor helmen in de landen van Europa een aantal eisen, waaraan moet worden voldaan.

Door eisen te stellen aan de helmen die geproduceerd worden, kan een veiligheidsniveau met een minimale standaard gegarandeerd worden. De eerste keuring die op helmen van toepassing was, heeft in 1982 plaatsgevonden. Bij goedkeurde helmen is er sprake van exemplaren die aan een test onderworpen zijn.

Bescherming helm

Een helm dient in de eerste plaats om de rijder op een brommer, scooter of motor te beschermen. Het gaat dan vooral om de bescherming van het hoofd bij ongevallen in het verkeer en bij valpartijen. Er zijn eisen gesteld aan de minimale bescherming die geboden moet worden en op basis daarvan worden de helmen getest.

Tijdens het testen van helmen wordt bijvoorbeeld gekeken of de helm voldoende bescherming biedt om met het keurmerk op de markt in Europa te worden toegelaten. Bij het uitvoeren van testen worden en ongevallen nagebootst en wordt gekeken wat de mate van bescherming van de helm is geweest.

Naast dit soort testen wordt ook gekeken naar de eigenschappen, zoals naar de kinriem. Zo wordt bijvoorbeeld bij een crashtest gecontroleerd in hoeverre de kinriem bescherming biedt met betrekking tot het al dan niet verschuiven van de helm. In ieder geval kunnen goedgekeurde helmen herkend worden aan het labeltje met een E en daarachter een nummer.

Het nummer staat voor het land dat de helm heeft goedgekeurd. Als dat bijvoorbeeld in Nederland is geweest, dan is er E4 te zien en als de helm in Duitsland is gekeurd, dan staat er E1. Elk land heeft wat dat betreft een eigen nummer. Verder geldt dat er sprake is van een ECE 22.05 keuring, waarbij de toevoeging 05 de versie van de keuring weergeeft. In 1982 werd bijvoorbeeld nog het ECE keurmerk 22.02 vermeld.

• Beschermingsniveau
• Testen
• Eigenschappen
• E + nummer
• ECE 22.05 keurmerk

Moet je je helm iets te ruim of iets te krap kopen? Lees de tips >> helm iets te krap of iets te ruim kopen.

Beste helmen 2017

Dit zijn de beste helmen van 2017, waaronder twee systeemhelmen!

 • Caberg Droid Systeemhelm
 • Vinz systeemhelm met zonnevizier
 • Shark Openline

Caberg helm best getestVinz systeemhelm met zonnevizierShark Openline best getest

  

Caberg Droid Systeemhelm                                                                             Vinz systeemhelm met zonnevizier                                            Shark Openline met zonnevizier

Lees hier meer over de beste helmen.

Goedgekeurde helmen

Op het gebied van goedgekeurde helmen is er een groot en divers aanbod beschikbaar,  waarbij er uiteraard tussen de helmen nog wel verschillen in eigenschappen, prijzen en kwaliteit kunnen bestaan. De prijzen kunnen sterk variëren, want een goedkope helm van bijvoorbeeld 30 euro kan net zo goed over een keurmerk beschikken als een duurdere helm van bijvoorbeeld 90 euro of meer. Lees hier >> hoe kan je je helm in een andere kleur spuiten.

Het prijsverschil van goedgekeurde helmen kan op basis van uiteenlopende factoren worden verklaard. Bijvoorbeeld met betrekking tot het merk dat de helm heeft geproduceerd, maar ook ten aanzien van de eigenschappen, zoals het materiaal of een speciale afwerking. Zo kunnen goedgekeurde helmen ook over extra eigenschappen beschikken, zoals een zonnevizier of luxe luchtventilatiesysteem.

Bij goedgekeurde helmen is er altijd sprake van het voldoen aan de minimale eisen die gesteld worden aan de veiligheid en beschermingsniveau. In het soort helm zijn bijvoorbeeld verschillen te zien in de mate van bescherming. Een jethelm heeft een open karakter en omsluit alleen het hoofd terwijl een goedgekeurde integraalhelm het hoofd verder omsluit doordat het over een vast kinstuk beschikt.

Bij een eventueel ongeluk in het verkeer op de motor, waarbij er met hoge snelheid wordt gereden en de motorrijder ten val komt of wordt aangereden, zal een jethelm in dit geval minder bescherming bieden voor het gezicht in vergelijking met een integraalhelm. Beide helmen kunnen echter goedgekeurd zijn doordat er aan de minimale eisen van veiligheid en bescherming wordt voldaan. Maar een echte motorhelm is uiteindelijk het allerveiligste op de motor. Wil je een helm kopen? Kijk dan in ieder geval naar de volgende factoren:

• Prijsverschil
• Verschil in kwaliteit
• Materiaal
• Eigenschappen
• Soort helm

Met betrekking tot goedgekeurde helmen is er nog een veiligheidsaspect en dat is dat de helm altijd goed moet passen. Een helm die niet goed om het hoofd aansluit zal aan veiligheid en beschermingsniveau verliezen. Het is dan ook belangrijk om bij het kopen van een goedgekeurde helm altijd de juiste maat te kiezen. Indien de maat niet bekend is, dan kan de hoofdomtrek worden gemeten en in een matentabel de goede maat worden gezocht.

Bij de keuze uit het aanbod van goedgekeurde helmen is het verder vooral een kwestie om te kijken naar het gebruiksdoel en kan er met persoonlijke voorkeuren rekening worden gehouden.

> Bekijk nu het volledige assortiment helmen: Bestel een helm vóór 23.00 uur en je hebt jouw nieuwe helm de volgende dag in huis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

> De Shark Evo one 2: Verzending = gratis op het gehele assortiment!

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen