Wat is de maximumsnelheid voor e-bike (elektrische fiets)

Bij een standaard elektrische fiets zijn dezelfde regels geldig als die voor een gewone fiets. Het is niet zo dat iedere elektrische fiets een standaard fiets is, daarom hieronder de kenmerken op een rijtje.

  • De fiets heeft trapondersteuning
  • Men moet meetrappen om vooruit te komen
  • De trapondersteuning stopt bij vijfentwintig kilometer per uur
  • De elektromotor heeft een maximaal vermogen van tweehonderdvijftig watt

Speed pedelec

Dan is er ook nog een speed pedelec. Sinds 2017 zijn de regels voor dit soort fietsen veranderd. Zo moeten zij vanaf nu een bromfietskenteken hebben. Hieronder de kenmerken van een speed pedelec.

  • De maximale snelheid van een speed pedelec is (met meetrappen) vijfenveertig kilometer per uur.
  • De elektromotor heeft een vermogen tussen de tweehonderdvijftig en vierduizend watt.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Meetrappen op een standaard elektrische fiets

Een standaard elektrische fiets mag dus trapondersteuning hebben tot vijfentwintig kilometer per uur, maar dit betekent niet dat je niet harder mag fietsen. Als je hard meetrapt ga je harder dan vijfentwintig kilometer per uur en dit is ook gewoon legaal. Bij een speed pedelec is dit dus niet zo, daar is de maximumsnelheid echt vijfenveertig kilometer per uur, net als bij een brommer met blauw kenteken.

Wanneer mag je rijden op een elektrische fiets?

Er is geen minimum leeftijd om op de elektrische fiets te rijden. Verder heb je ook geen rijbewijs nodig, in tegenstelling tot een speed pedelec. Het is verplicht om op het fietspad te rijden en je hebt ook geen verplichte verzekering nodig. Toch kan het wel handig zijn om de fiets te verzekeren tegen diefstal, aangezien elektrische fietsen erg geliefd zijn onder dieven.

> Wist-je-dat de systeemhelmen razend populair zijn? Bij een systeemhelm is het mogelijk om het kinstuk omhoog te klappen. Zeker in de warme maanden van het jaar is dit een aanrader. De integraalhelm is qua type helm het meest klassiek. Ondanks zijn conventionele vorm is de integraalhelm nog steeds ontzettend populair.

Helm of geen helm?

Het is niet verplicht om een helm te dragen op een elektrische fiets. Toch kan het wel heel nuttig zijn om er wel een te dragen. Met een standaard elektrische fiets kan je soms wel snelheden van dertig kilometer per uur behalen. Als je met deze snelheid valt kan je jezelf flink bezeren. Je rijdt namelijk net zo hard als een scooter met een blauw kenteken. Voor een standaard elektrische fiets gelden dus dezelfde regels als voor een reguliere fiets. Je hebt er geen rijbewijs, geen verzekering en ook geen bepaalde leeftijd voor nodig. Ook hoef je geen verzekering af te sluiten, al is dit ook verstandig aangezien elektrische fietsen erg in trek zijn bij fietsendieven.

Het is op een elektrische fiets dus ook niet verplicht om een helm te dragen, toch is dit wel erg verstandig. Je rijdt namelijk redelijk hard en de kans dat je jezelf een keer bezeert is zeer aanwezig. Wees dus verstandig en draag gewoon een helm, al ziet het er misschien een beetje knullig uit.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 

Benieuwd vanaf welke snelheid een helm verplicht is op een e-bike? Lees dan snel verder!