Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat betekent de ECE 22.05 keuring bij een crosshelm?

De ECE 22.05 keuring bij een crosshelm betekent dat de helm voldoet aan de Europese normen voor veiligheid en bescherming. Het betreft dan ook een Europese goedkeuring die betrekking heeft op de eisen waar crosshelmen minimaal aan moeten voldoen. Er wordt in ongeveer vijftig landen gebruik gemaakt van dit keurmerk.

De ECE 22.05 keuring is wereldwijd gezien als een van de meest geaccepteerde standaarden en als meest strikte keuring. De crosshelmen worden om de keuring te doorstaan op verschillende onderdelen getest, waarna de uitkomst bepaald of de helm ook van een keurmerk wordt voorzien of niet. 

ECE 22.05 keurmerk crosshelm

Een crosshelm die van het ECE 22.05 keurmerk is voorzien, heeft verschillende testen doorstaan, waarbij meerdere onderdelen zijn beoordeeld. Er worden onder meer crashes in scene gezet om te boordelen of de crosshelm het hoofd voldoende bescherming biedt. Daarbij wordt naar de mate van bescherming gekeken tijdens de crash.

Ook wordt gecontroleerd of de kinriem voldoende veiligheid biedt. Zo wordt beoordeeld of de helm goed op het hoofd blijft zitten als er sprake is van een valpartij. Ook het gezichtsveld wordt in de beoordeling van het keurmerk meegenomen. Overigens staat de afkorting ECE voor Economic Commission for Europe en geeft 05 achter 22 de versie van de keuring aan. Er is ooit in 1982 begonnen met de helmkeuring waar het keurmerk ECE 22.02 als eerste voor gebruikt werd.

Een crosshelm die de ECE 22.05 keuring heeft doorstaan is herkenbaar aan het keurmerk dat te vinden is op het label van de kinriem. Daarop staat namelijk een E vermeld in combinatie met een cijfer. Het nummer laat zien in welke land de crosshelm is gekeurd. Als de crosshelm bijvoorbeeld in Nederland is getest, dan is dat herkenbaar aan het E4 nummer en als de crosshelm in Duitsland is getest, dan is dat te herkennen aan het E1 nummer.

• Getest tijdens crashes
• Beoordeling kinriem
• Beoordeling gezichtsveld

Zo heeft ieder land een eigen cijfer. Crosshelmen met het keurmerk mogen in alle Europese landen worden gedragen, want het maakt niet uit welk land het ECE 22.05 keurmerk heeft toegekend.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Meer weten over crosshelmen, lees het artikel: Wat is een crosshelm?

Verschil in crosshelmen

Een crosshelm met een ECE 22.05 keurmerk is in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. De crosshelmen zijn getest op basis van de minimale veiligheidseisen waaraan moet worden voldoen om toegelaten te worden op de Europese markt. Een goedkope crosshelm met het keurmerk voldoet dan ook aan de minimale veiligheidseisen net als een crosshelm in de hoogste prijsklasse.

Ten aanzien van de veiligheid en bescherming kan het natuurlijk wel zo zijn dat een duurdere crosshelm een nog betere bescherming biedt tijdens crashes en valpartijen. Het prijsverschil is eveneens aanwezig doordat elke fabrikant weer unieke crosshelmen ontwikkeld en daarbij bijvoorbeeld van ander materiaal gebruikmaakt of extra eigenschappen toekent aan de helm. Er zijn fabrikanten die op grote schaal crosshelmen produceren en goedkoper kunnen zijn dan een crosshelm die met de hand wordt gemaakt.

Sommige gebruikers van crosshelmen kiezen ervoor om met vizier te rijden, terwijl andere de voorkeur geven aan een bril. Lees hier meer over in dit artikel: Crosshelm gebruiken met vizier of met bril?

Crosshelm kopen

Om zekerheid te hebben dat een crosshelm aan de minimale veiligheidseisen voldoet, is het uiteraard aan te raden om een crosshelm aan te schaffen die over het ECE 22.05 keurmerk beschikt. Een crosshelm is uiteraard ideaal om te dragen tijdens het crossen en beschikt doorgaans standaard over bepaalde eigenschappen. Wil je een crosshelm kopen? Bekijk dan het complete overzicht.

Bijvoorbeeld over een klep die de ogen beschermd als de zon laag staat en anders in de ogen kan schijnen. Ook is de binnenvoering vrijwel altijd uitneembaar, zodat deze na een crosspartij gewassen kan worden. De luchtstroom door de crosshelm is ideaal en om te voorkomen dat stof en vuil in de ogen terechtkomen, kan er een speciale crossbril worden gedragen.

• Keurmerk
• Klep
• Uitneembare binnenvoering
• Crossbril
• Keuze uit veel soorten

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Op het gebied van crosshelmen zijn er vele mogelijkheden om de ideale helm te vinden. Bijvoorbeeld door met de gewenste kleur of print rekening te houden. Het belangrijkste bij het kopen van een crosshelm is in elk geval de maat. De maat moet perfect zijn om aan de veiligheidseisen te kunnen voldoen. Dat betekent dat de crosshelm redelijk strak om het hoofd moet aansluiten en in geen geval te ruim mag zitten. Dat biedt namelijk onvoldoende bescherming. De maat bepalen kan door de hoofdomtrek te meten en een matentabel voor helmen te raadplegen.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen