Wanneer moet je je scooter- of motorhelm vervangen?

Er zit weliswaar geen houdbaarheidsdatum op een helm die gedragen wordt bij het rijden op een motor of een scooter, maar het is wel zo dat een scooterhelm of motorhelm om de zoveel jaar moet worden vervangen. Het aantal jaar waarna een helm voor vervanging in aanmerking komt, hangt onder meer af van het soort materiaal. Naast dat de leeftijd van de helm een rol speelt bij een tijdige vervanging geldt dat er ook nog andere oorzaken kunnen zijn die het nodig maken om de oude helm weg te doen en een nieuwe scooterhelm of motorhelm aan te schaffen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn of als de helm op de grond is gevallen.

Helm vervangen na vallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook met betrekking tot het laten vallen van een helm die daarna in principe niet meer bruikbaar is doordat er beschadigingen kunnen zijn ontstaan. Het overkomt iedere motorrijder of scooterrijder wel eens een keer dat een moment van onachtzaamheid ertoe leidt dat de helm uit de hand valt of van de motor of scooter valt als deze er even op is gelegd om bijvoorbeeld een slot los te maken of een andere handeling te verrichten.

Ook thuis kan de helm vallen als deze net niet zorgvuldig genoeg wordt weggelegd. Het nadeel is dat vaak niet gezien kan worden of er sprake is van schade. Als de binnenschaal echter een deuk heeft opgelopen en dat niet te zien is, dan is de veiligheid niet langer meer gewaarborgd. 

> Veelvoorkomende vraag ook: is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?

Best geteste scooter- en motorhelmen van dit moment!

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  112,40
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> De Shark helm: Vandaag besteld = morgen in huis!