Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wanneer moet je je scooter- of motorhelm vervangen?

Er zit weliswaar geen houdbaarheidsdatum op een helm die gedragen wordt bij het rijden op een motor of een scooter, maar het is wel zo dat een scooterhelm of motorhelm om de zoveel jaar moet worden vervangen. Het aantal jaar waarna een helm voor vervanging in aanmerking komt, hangt onder meer af van het soort materiaal.

Naast dat de leeftijd van de helm een rol speelt bij een tijdige vervanging geldt dat er ook nog andere oorzaken kunnen zijn die het nodig maken om de oude helm weg te doen en een nieuwe scooterhelm of motorhelm aan te schaffen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn of als de helm op de grond is gevallen.

Helm vervangen na vallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook met betrekking tot het laten vallen van een helm die daarna in principe niet meer bruikbaar is doordat er beschadigingen kunnen zijn ontstaan. Het overkomt iedere motorrijder of scooterrijder wel eens een keer dat een moment van onachtzaamheid ertoe leidt dat de helm uit de hand valt of van de motor of scooter valt als deze er even op is gelegd om bijvoorbeeld een slot los te maken of een andere handeling te verrichten.

Ook thuis kan de helm vallen als deze  net niet zorgvuldig genoeg wordt weggelegd. Zelfs een dergelijke valpartij, waarbij een helm niet van een grote hoogte hoeft te vallen, kan al leiden tot onherstelbare schade. Het nadeel is dat vaak niet gezien kan worden of er sprake is van schade. Als de binnenschaal echter een deuk heeft opgelopen en dat niet te zien is, dan is de veiligheid niet langer meer gewaarborgd. Iedere valpartij van de helm heeft dan ook het nadeel dat er een nieuwe helm moet worden aangeschaft.

De helm laten vallen, is uiteraard weer van een andere orde dan een valpartij met de motor zelf of nog erger als er sprake is van een ongeluk, waarbij de helm een klap opvangt. In dat geval is het zeker ook nodig om de scooterhelm of motorhelm te vervangen.

• Uit hand laten vallen
• Van motor of scooter afgevallen
• Thuis gevallen
• Ongeluk
• Valpartij met scooter of motor

Het is altijd belangrijk om het zekere voor het onzekere te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe helm als de oude helm is gevallen of als de helm beschadigd is geraakt bij een ongeluk of valpartij met de motor of scooter.  Veelvoorkomende vraag ook: is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?

Best geteste scooter- en motorhelmen van dit moment!

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> De Shark helm: Vandaag besteld = morgen in huis!

Helm vervangen op basis van leeftijd

Er wordt door sommige fabrikanten aangeraden om een helm al na drie jaar te vervangen, maar dit is geen absoluut gegeven. Het hangt er namelijk onder meer vanaf welk materiaal is gebruikt bij het ontwikkelen van de helm. Op basis daarvan kan een betere indicatie worden gegeven wanneer het moment is gekomen om de scooterhelm of motorhelm te vervangen.

Doorgaans wordt aangeraden om een helm bij een leeftijd van vijf jaar ongeveer te vervangen. Bij helmen met een buitenschaal van polycarbonaat geldt een ongeschreven richtlijn voor vervanging tussen drie en vijf jaar, afhankelijk van het gebruik en eventuele beschadigingen. Er zijn echter ook helmen die in principe langer kunnen meegaan, zoals in het geval van helmen, waarbij er voor de buitenschaal gebruik is gemaakt van glasvezelpolyester.

Deze helmen kunnen de kwaliteit en functionele eigenschappen tot wel tien jaar behouden. Het is echter de vraag of het wenselijk is om tien jaar lang met dezelfde helm te rijden op de motor of op de scooter, want de binnenschaal verliest uiteraard ook aan kwaliteit net als de mogelijkheid dat de pasvorm na zoveel jaar niet meer perfect zal zijn.

• 3 jaar fabrikanten
• 5 jaar polycarbonaat
• 10 jaar glasvezel

De binnenschaal wordt bij veelvuldig gebruik na verloop van tijd poreus onder invloed van verschillende factoren, zoals warmte en vocht, maar ook door chemicaliën. Een helm bewaren in een omgeving, waar er volop sprake is van benzinedampen zal de helm wat dat betreft geen goed doen, maar ook gel in het haar heeft uiteindelijk invloed op aantasting van het materiaal van de binnenschaal. 

Het kan voorkomen dat je een helm een afdruk op je voorhoofd achterlaat, dit bijvoorbeeld omdat de helm te strak zit. Heb je hier last van? Lees de tips hoe je een afdruk op je voorhoofd door een helm kan voorkomen.

Dat de fabrikanten een termijn van drie jaar hanteren voor het vervangen van bijvoorbeeld een jethelm is zo gek nog niet. Bovendien hoeft het geen grote uitgave te zijn en rijd je natuurlijk altijd wel op de motor of scooter in een vrij nieuw model in vergelijking met een helm die tien jaar lang gedragen wordt.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 

> De Shark Evoline 3 helmen: Verzending = gratis!

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen