Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wanneer moet je een helm vervangen?

In het algemeen schrijven de meeste fabrikanten van helmen zelf voor dat een helm drie jaar na gebruik vervangen dient te worden. Uiteraard heeft de fabrikant een voordeel bij dit voorschrift, want na drie jaren zal de consument dan opnieuw een aanschaf doen en wellicht valt de keuze dan op hetzelfde merk.

Er kan echter gesteld worden dat een goede helm ongeveer drie tot vijf jaar meegaat. Dat geldt voor fietshelmen, maar bijvoorbeeld ook voor motorhelmen en scooterhelmen. Een helm is altijd aan slijtage onderhevig en zal eerder slijten als er veel gebruik van wordt gemaakt en bijvoorbeeld steeds meegenomen wordt op reis, zoals tijdens een fietsvakantie.

Helm vervangen

Het hangt uiteraard ook af van het rijgedrag op de fiets of op de mountainbike. Een mountainbikehelm zal doorgaans vaker met kleine klapjes en tikken te maken krijgen dan een fietshelm die gedragen wordt tijdens het maken van een toertocht. Tijdens het mountainbiken komt het regelmatig voor dat er takken tegen de helm zwiepen. Alle kleine tikjes bij elkaar zorgen ervoor dat er microschade ontstaat.

Als gevolg van het ontstaan van microschade kan er sprake zijn van een verandering in de dempende eigenschappen van de helm. Zo verliest ook de structuur van de buitenschaal het vermogen van energieopname om de impact bij een val op te vangen en te verdelen. Er zijn daarnaast nog een aantal factoren die invloed hebben op de slijtage van de helm.

Het gaat dan onder meer om UV-licht en temperatuur die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het materiaal. Overigens hangt het wel van het type materiaal af hoe groot de invloed daarvan is. Indien er sprake is van materiaal dat gevoelig is voor UV-licht en temperatuur, zoals polycarbonaat, dan geldt dat de helm na verloop van tijd bros kan worden. Dit is evenwel niet altijd met het blote oog waar te nemen, maar er kan wel degelijk sprake van zijn.

• Vervangen na 3 tot 5 jaar
• Microschade
• UV-licht
• Temperatuur
• Slijtage

Naast dat een goede helm na een periode van drie tot vijf jaar moet worden vervangen, geldt dat er nog een belangrijke reden kan zijn om een nieuwe fietshelm of ander type helm aan te schaffen. Dat is namelijk het geval op het moment dat de helm gevallen is. Of als er sprake is geweest van een ongeluk of botsing, waarbij er sprake is geweest van impact op de helm.

> De Shark Evoline 3: Profiteer van kortingen tot wel 40%!

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Is je vizier kapot? Lees hier de tips voor het vervangen een beschadigd vizier. Is het vizier van je helm niet beschadigd maar wel vies? Lees dan deze tips voor het schoonmaken van een vizier.

Helm vervangen na vallen

Er wordt altijd aanbevolen om een helm die gevallen is te vervangen door een nieuw exemplaar. Zelfs als er geen enkele beschadiging is te zien aan de buitenkant of binnenkant van de helm kan het wel zo zijn dat de beschermende werking verloren is gegaan. Het is dan ook zo dat na een helm de val niet meer te gebruiken is op de manier zoals waarvoor de helm bestemd is, namelijk voor de bescherming van het hoofd.

Dat een helm nadat deze gevallen is, vervangen moet worden, is eveneens de reden dat het altijd afgeraden wordt om een tweedehands helm aan te schaffen. Overigens is het zo dat het uit de handen laten vallen van de fietshelm al de nodige schade toe kan brengen net als het met de helm in de hand ergens tegen aan te botsen.

Een helm zal dan ook niet alleen na een valpartij op het hoofd vervangen moeten worden, maar ook als deze uit de handen is gevallen of bijvoorbeeld vanaf de tafel op de grond is gevallen.

Met betrekking tot het bewaren van de helm kunnen er nog een aantal tips worden gegeven. Zo is het aan te raden om de helm niet in een doos of tas te bewaren na het dragen, want dan kan het transpiratievocht minder goed verdampen. De helm kan het beste op een droge niet al te warme plaats worden bewaard. Zo is het af te raden om de helm op een plek in de volle zon te leggen.

• Vervangen na valpartij
• Vervangen na uit handen laten vallen
• Vervangen na van de tafel op de grond vallen
• Niet bewaren in een afgesloten doos of tas
• Niet bewaren op plek in volle zon
• Wel bewaren op droge niet al te warme plek

Aan de hand van het bovenstaande is duidelijk wanneer een helm vervangen moet worden, namelijk op basis van de leeftijd of nadat de helm is gevallen.

> De Shark helm: Verzending = gratis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Voordeel Helmonline: Bestel een nieuwe helm vóór 23.00 uur = volgende dag in huis!

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen