Wanneer moet je een helm vervangen?

In het algemeen schrijven de meeste fabrikanten van helmen zelf voor dat een helm drie jaar na gebruik vervangen dient te worden. Er kan echter gesteld worden dat een goede helm ongeveer drie tot vijf jaar meegaat. Dat geldt voor fietshelmen, maar bijvoorbeeld ook voor motorhelmen en scooterhelmen. Een helm is altijd aan slijtage onderhevig en zal eerder slijten als er veel gebruik van wordt gemaakt.

Helm vervangen

Alle kleine tikjes bij elkaar zorgen ervoor dat er microschade ontstaat. Als gevolg van het ontstaan van microschade kan er sprake zijn van een verandering in de dempende eigenschappen van de helm. Zo verliest ook de structuur van de buitenschaal het vermogen van energieopname om de impact bij een val op te vangen en te verdelen. Er zijn daarnaast nog een aantal factoren die invloed hebben op de slijtage van de helm. Het gaat dan onder meer om UV-licht en temperatuur die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het materiaal. Overigens hangt het wel van het type materiaal af hoe groot de invloed daarvan is.

Naast dat een goede helm na een periode van drie tot vijf jaar moet worden vervangen, geldt dat er nog een belangrijke reden kan zijn om een nieuwe fietshelm of ander type helm aan te schaffen. Dat is namelijk het geval op het moment dat de helm gevallen is. Of als er sprake is geweest van een ongeluk of botsing, waarbij er sprake is geweest van impact op de helm.

Is je vizier kapot? Lees hier de tips voor het vervangen een beschadigd vizier. Is het vizier van je helm niet beschadigd maar wel vies? Lees dan deze tips voor het schoonmaken van een vizier.

Helm vervangen na vallen

Er wordt altijd aanbevolen om een helm die gevallen is te vervangen door een nieuw exemplaar. Zelfs als er geen enkele beschadiging is te zien aan de buitenkant of binnenkant van de helm kan het wel zo zijn dat de beschermende werking verloren is gegaan. In andere woorden, er kan niet zichtbare schade aan de binnenkant van de helm zijn ontstaan. Dat een helm nadat deze gevallen is, vervangen moet worden, is eveneens de reden dat het altijd afgeraden wordt om een tweedehands helm aan te schaffen. Overigens is het zo dat het uit de handen laten vallen van een helm al de nodige schade toe kan brengen net als het met de helm in de hand ergens tegenaan te botsen.

Met betrekking tot het bewaren van de helm kunnen er nog een aantal tips worden gegeven. Zo is het aan te raden om de helm niet in een doos of tas te bewaren na het dragen, want dan kan het transpiratievocht minder goed verdampen. De helm kan het beste op een droge niet al te warme plaats worden bewaard. Zo is het af te raden om de helm op een plek in de volle zon te leggen.

> De Shark helm: Verzending = gratis!