Hoe bereken ik de waarde van mijn scooter?

Om een scooter te verkopen is het belangrijk om in te kunnen schatten wat de waarde van de scooter is. Voor de verkoop zijn er een aantal dingen nodig: foto’s, technische aspecten en een richtprijs. Foto’s en technische aspecten zijn zelf te maken of online op te zoeken. Voor de dagwaarde scooter is dit lastiger. Er zijn verschillende manieren voor om te achterhalen wat de dagwaarde van de scooter is.

De belangrijkste factoren die invloed hebben op de dagwaarde scooter

Je hebt plezier gehad van je scooter, maar nu is het tijd om de scooter van de hand te doen. Tijd om de waarde van je scooter te bepalen. Want welke vraagprijs kan je aan de koper vragen en wat kun je verwachten? Om dat duidelijk te krijgen, is het van belang om de dagwaarde van de scooter te berekenen. Houd er wel rekening mee dat de exacte dagwaarde van de scooter niet vastgesteld kan worden. Het zal altijd een schatting blijven.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de waarde van de scooter. Een aantal van deze factoren zijn als volgt:

 • Technische aspecten
 • Juridische staat
 • Vroegere schade
 • Kilometerstand

De technische aspecten van de scooter zijn belangrijk om de waarde te bepalen, dit zijn onder andere:

 • Merk
 • Model
 • Kleur
 • Type brandstof (elektrisch, benzine of diesel)
 • Cilinderinhoud
 • Soort
 • Datum van registratie

Scooterhelmen

Schuberth O1 - Mat Zwart
Schuberth O1 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,95 Vanaf  189,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Drak ATV - Mat Zwart
Shark Drak ATV - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  179,99 Vanaf  109,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Fiori - Rood / Wit
Vinz Fiori - Rood / Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Verzending = gratis op het gehele assortiment Shark Evoline 3 en Schuberth C4 pro helmen!

Op taxatie websites zijn nog veel andere aspecten van de scooter te vinden. Handig, want zo kun je zelf een schattig maken van de dagwaarde van je scooter.

 • De juridische staat van een scooter is belangrijk om aan te tonen dat een scooter ook daadwerkelijk van de persoon is die hem verkoopt. Door de juridische staat te weten kun je uitsluiten dat een scooter gestolen is.
 • Bij vroegere schade moet je denken aan vervangen kappen of falen van de scooter motor. Deze problemen zijn al opgelost, maar moeten wel onthouden worden. Hierdoor kan de volgende eigenaar een schatting maken van hoe lang de scooter nog mee gaat.
 • Tot slot de kilometerstand. Net als de vroegere schade kan dit gebruikt worden om in te schatten hoelang de scooter nog mee gaat. Een lage kilometerstand betekent dat de scooter nog langer mee kan en verhoogt dus de waarde.

> Misschien is een integraalhelm of motorcross helm iets voor jou?

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Dagwaarde scooter berekenen via speciale websites

Online verkoopsites geven over het algemeen een goede indicatie van de dagwaarde van de scooter.  Op deze websites kunnen gelijksoortige scooters vergeleken worden met jouw scooter. Sites die hiervoor het meest geschikt zijn, zijn de sites waarop andere mensen ook tweedehands producten aanbieden.

Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van taxatiewebsites. Op deze sites is het de bedoeling dat je verschillende gegevens invoert, deze gegeven worden dan gebruikt de waarde van je scooter te berekenen.  

> Tot wel 40% korting op jethelmen & het Sharktooth prime communicatiesysteem!

Waarom scooter waarde berekenen?

Je wilt graag de dagwaarde van de scooter weten. Er zijn diverse redenen waarom dit handig kan zijn. Allereerst omdat je de scooter wilt verkopen. Dan is het verstandig om te weten wat je er minimaal voor kunt vragen én welke prijzen een echte no-go zijn. Heb je een geliefd merk scooter, dan kun je ervan uitgaan dat je een redelijk leuk bedrag kunt verwachten. Toch zal de dagwaarde scooter vaak lager zijn dan toen jij zelf de scooter aanschafte.

Een andere reden waarom je de dagwaarde van de scooter graag wilt berekenen, kan zijn vanwege verzekeringspapieren. Wil je de scooter laten verzekeren tegen diefstal of schade, dan wordt de dagwaarde gevraagd.

De scooter laten taxeren

Daarnaast is het ook mogelijk om een taxateur in te schakelen. Dit kost wel wat meer geld dan het gebruik van de andere methodes. Een taxateur zal wel een accurater beeld geven van de waarde dan een taxatie website.  Hij of zij zal, als je hiernaar vraagt, de belangrijkste redenen geven voor deze waarde. Dit kan je later ook helpen om zelf de waarde van de volgende scooter te bepalen. Helaas is het lastig om een precies beeld te krijgen van de waarde van de scooter. Het is daarom aan te raden om meer te gaan vergelijken dan werkelijk te gaan uitrekenen wat de waarde van de scooter is. Om te vergelijken kunnen er diverse websites worden geraadpleegd.

Alles te weten komen over de bandenspanning? Bekijk hier de feiten over de bandspanning van een scooter.