Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat zijn de voor- en nadelen van een systeemhelm?

Een systeemhelm is een populaire helm onder motorrijders en dat komt natuurlijk doordat er vele voordelen zijn bij het dragen van dit helmtype. Het is niet zo dat er alleen maar voordelen verbonden zijn aan het rijden met een systeemhelm, want er kunnen uiteraard ook een aantal nadelen worden genoemd. Dit artikel gaat dieper in op de voor- en nadelen van een systeemhelm. Ben je geheel onbekend met systeemhelmen? Lees dan eerst dit artikel: Wat is een systeemhelm?

Door de voor- en nadelen van een systeemhelm eens op een rijtje te zetten, kan duidelijk worden of de voorkeur naar deze helm uitgaat of dat er toch de voorkeur wordt gegeven aan een ander type helm, zoals een jethelm of een integraalhelm. Bij de keuze voor een helm wordt overigens wel altijd aangeraden om rekening te houden met het doel van gebruik, bijvoorbeeld uitsluitend in de stad op een scooter, tijdens het toeren op de motor of met hoge snelheid over de snelweg naar het werk rijden.

Voordelen van een systeemhelm

Een systeemhelm heeft een opklapbaar kinstuk en het hoofd wordt net als het gezicht omsloten als het beschermingsdeel van de kin naar beneden staat. Daarmee wordt een uitstekende bescherming gegarandeerd indien er sprake zou zijn van een ongeval. In het geval van een ongeluk kunnen hulpverleners bovendien het slachtoffer gemakkelijk aanspreken door het opklapbare stuk omhoog te doen. Ook kan er snel hulp worden verleend als er bijvoorbeeld beademing nodig is.

De veiligheid en beschermingsniveau vormen een groot voordeel van het dragen van een systeemhelm tijdens het rijden op een motor of een scooter. Er zijn echter nog veel meer voordelen op te sommen, zoals de manier van communicatie. Bij het afrekenen bij de kassa van een tankstation kan simpelweg het gezicht vrij worden gemaakt zonder dat de hele helm moet worden afgezet.

Systeemhelmen bieden brildragers extra voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld een integraalhelm doordat de bril gemakkelijker op en af kan worden gezet. Dat is dan ook een reden waarom veel brildragers de keuze maken voor een systeemhelm in plaats van een integraalhelm. Overigens zijn er tegenwoordig ook integraalhelmen met een uitsparing speciaal voor brildragers.

> Bekijk nu de Shark Drak helm: Deze maand kortingen tot wel 40%!

Dan is er nog een voordeel op te noemen, want door de grote populariteit van dit soort helmen, is er ook sprake van een breed en gevarieerd aanbod dat vele mogelijkheden biedt ten aanzien van de gewenste eigenschappen. Daarbij kan gedacht worden aan een geïntegreerd zonnevizier en optie tot inbouw van een communicatie-set, maar ook aan een luxe ventilatiesysteem.

• Gemakkelijk communiceren
• Gezicht bij ongeval goed bereikbaar
• Uitstekende bescherming hoofd en gezicht
• Uitkomst voor brildragers
• Diversiteit aan eigenschappen
• Veelzijdig aanbod

Er zijn veel voordelen te benoemen voor het dragen van een systeemhelm, maar er kan eveneens over de nadelen worden nagedacht om zo tot een gedegen en weloverwogen keuze te kunnen komen.

Veelgestelde vraag: wat is beter een systeemhelm of een integraalhelm?

Best geteste systeemhelmen

 • LS2 Strobe systeemhelm
 • Vinz systeemhelm met zonnevizier
 • MT Coyote

LS2 helm best getestVinz systeemhelm met zonnevizierMT coyote best getest

  

LS2 strobe systeemhelm                                                                             Vinz systeemhelm met zonnevizier                                                MT Coyote

Lees meer over de best geteste systeemhelmen.

Nadelen van een systeemhelm

Een systeemhelm heeft als voordeel dat het hele hoofd omsloten wordt, maar dat zorgt tegelijkertijd meteen ook voor een nadeel. Doordat het hoofd namelijk omsloten is en het gezicht eveneens wordt bedekt, is er minder vrijheid van zicht op het verkeer dat van links of rechts komt.

Ook kan een systeemhelm warm zijn als het zomer is. Dat is een nadeel waar je ook last van hebt met een integraalhelm, maar het voordeel van een systeemhelm is dan weer dat bij een lage snelheid het kinstuk kan worden opgeklapt. Dat hangt overigens wel van het type helm af, want niet alle systeemhelmen zijn geschikt om met een opgeklapt kinstuk te rijden. Dat is wel even een aandachtspuntje om rekening mee te houden.

Verder kan er condens op het vizier ontstaan en dan wordt het zicht uiteraard beperkt. Dit nadeel kan tijdens het rijden in de winter bijvoorbeeld worden voorkomen door een systeemhelm met pinlock systeem te dragen. Daarmee wordt namelijk voorkomen dat het vizier beslaat.

Nog een nadeel is het ontstaan van windruis als er met hoge snelheid wordt gereden op de snelweg. Een perfecte pasvorm draagt bij aan het verminderen van windruis en ook de kwaliteit van de helm speelt daarbij een rol.

• Minder zicht naar links en rechts
• Warm in de zomer
• Condens op vizier
• Windruis bij rijden met hoge snelheid

Nu alle voordelen en nadelen van systeemhelmen op een rijtje staan, kan er gemakkelijker een beslissing worden genomen om wel of niet voor dit type helm te kiezen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

> De Shark Evoline 3 helm: Verzending = gratis!

 

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen