Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat zijn de voor- en nadelen van een jethelm?

Een jethelm is een speciale helmsoort dat het hoofd omsluit, maar het gezicht volledig vrijlaat. Dat brengt met zich dat er een aantal voordelen aan toegeschreven kunnen worden, maar dat er ook nadelen zijn die met een jethelm tijdens het rijden op een scooter, brommer of motor kunnen worden ervaren.

Een jethelm is een helm die een klassiek karakter heeft en door het ontwerp bij een grote groep rijders populair is. Het is echter ook een helm die niet voor alle situaties en gebruiksdoelen even geschikt is om te dragen. Dat zal onder meer blijken uit de voordelen en nadelen die hieronder genoemd worden.

Voordelen jethelm

Het ontwerp en kenmerken maken de jethelm tot een aansprekend model, die veel gedragen wordt. Het fraaie design kan als een voordeel worden genoemd, maar uiteraard is het per persoon verschillend of het model aanspreekt of niet. In elk geval zijn er in het aanbod verschillende typen jethelmen te onderscheiden, zodat ook dat wat betreft met eigen voorkeuren rekening gehouden kan worden.

Een van de grote voordelen die een jethelm te bieden heeft, is het zicht. Doordat niet het hele hoofd met het gezicht wordt omsloten, wordt er naar alle kanten vrij zicht geboden. In principe is het gezicht helemaal vrij en wordt er geen gezichtsdeel met uitzondering van het voorhoofd en de oren door de jethelm bedekt. Het vrije zicht betekent dat er goed opgelet kan worden in het verkeer en dat draagt uiteraard bij aan de veiligheid.

Een ander voordeel dat van toepassing is op het dragen van een jethelm is het gevoel van comfort dat wordt ervaren. Ook dat heeft uiteraard weer te maken met het ontbreken van bescherming voor het gezicht, maar ook met het pasmodel. Bovendien wordt in de zomer extra comfort geboden doordat een jethelm in vergelijking met integraalhelmen en systeemhelmen minder warm aanvoelt.

Het rijtje met voordelen houdt maar niet op, want een jethelm biedt ook het voordeel dat er geen condens op het vizier zal ontstaan, zoals bij andere helmtypen wel het geval kan zijn. Verder is het gemakkelijker voor een brildrager om met een jethelm op te rijden dan een ander soort helm te dragen.

 • Fraai design
 • Diverse stijlen
 • Vrij zicht op omgeving
 • Groot comfort
 • Geen condensvorming
 • Ook geschikt voor brildragers

Tegenover het rijtje met voordelen kunnen er uiteraard ook een aantal nadelen worden opgesomd en die hebben onder meer betrekking op de mate van bescherming bij ongevallen en valpartijen.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Bekijk ook onze motorhelmen: Vandaag besteld = morgen in huis!

Nadelen jethelm

Het ontwerp biedt voordelen, maar kan ook nadelen bieden. Doordat een jethelm namelijk geen kinstuk heeft, zal er bij een valpartij of een ongeluk eerder schade aan het gezicht ontstaan. Het gezicht is helemaal vrij en er wordt met een jethelm dan ook minder bescherming geboden.

Dan is er nog een nadeel van het rijden met een jethelm en de wind. Een harde wind kan voor tranende ogen zorgen. Dat kan echter wel worden opgelost door een speciale bril te dragen die de ogen goed omsluit, zodat de ogen niet rechtstreeks met de wind in contact komen. Door het open gezicht hebben vliegjes natuurlijk ook vrij spel om tegen het gezicht aan te vliegen of nog erger in de mond terecht te komen. Het dragen van een shawl kan daar weer een oplossing voor bieden. 

Bij hoge snelheden kan er nog meer hinder door de wind ontstaan in de vorm van windruis. Het dragen van oordoppen biedt daar echter weer uitkomst voor en zo zijn er voor vele nadelen van het dragen van een jethelm wel verschillende oplossingen beschikbaar. Indien de jethelm niet perfect aansluit rond het hoofd, kan er door het ontbreken van een kinstuk bij hoge snelheid het probleem ontstaan dat de helm naar achteren schuift.

 • Geen volledige bescherming van gezicht
 • Tranende ogen
 • Last van vliegen
 • Windruis
 • Jethelm kan bij hoge snelheid naar achteren schuiven

> Binnen 24 uur gratis thuisbezorgd: Bestel nu de Shark Evo one 2!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Op basis van de voordelen en nadelen van een jethelm is dit type helm perfect voor rijders op een scooter of brommer die niet te maken hebben met al te hoge snelheden. Bij het dragen van een jethelm op een motor kan worden aangeraden om aanvullende maatregelen te nemen om de nadelen van het dragen ervan te bestrijden. We hebben een ook nog extra informatie tips voor het kopen van een jethelm

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen