Wat zijn de voordelen van een carbon helm?

Helmen zijn gemaakt om een klap op te vangen wanneer je valt tijdens het rijden op een scooter of motor. Helmen worden van verschillende materialen geproduceerd. De meest voorkomende types zijn polycarbonaat, glasvezel en carbon. Carbon is volgens velen de beste en sterkste soort helm. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van carbon?

De voordelen van een carbon helm

Carbon wordt vaak met de hand geproduceerd. De helm gaat relatief lang mee, de gemiddelde levensduur van een carbon helm is zo'n acht jaar. Verder weegt de helm weinig, wanneer je snel last hebt van je nek of schouders door het dragen van een helm kan een helm van carbon uitkomst bieden. Verder zijn helmen die vervaardigd zijn uit carbon ook vaak erg goed bestand tegen klimatologische omstandigheden. Denk daarbij aan de ene keer een dag vol zon, dan weer een dag vol regen. Goedkope helmen vervaardigd uit bijvoorbeeld polycarbonaat kunnen hier vaak veel minder goed tegen, hierdoor gaan zij ook minder lang mee. Doordat carbon hier zo goed tegen kan blijven de helmen langer mooi en zijn zij dus ook langer te gebruiken.

Carbon: relatief duur

Helaas zit er ook een nadeel aan helmen van carbon; zij zijn relatief duur. Duurder als een helm vervaardigd uit glasvezel of polycarbonaat. Toch is het wel zo dat de meeste carbon helmen hun geld waard zijn. Men moet er namelijk ook rekening mee houden dat deze helmen vaak veel langer meegaan als andere helmen, dat maakt het minder erg dat hij wat duurder is. Ook blijft de helm langer mooi en is hij lichter van gewicht.

Glasvezel of polycarbonaat

Wanneer je niet zoveel geld uit wil geven aan een helm kun je er ook voor kiezen om een helm te kopen vervaardigd uit glasvezel of polycarbonaat. Glasvezel zit eigenlijk tussen polycarbonaat en carbon in. Het is goedkoper als carbon, gaat iets minder lang mee en is iets minder goed bestand tegen weersomstandigheden. Polycarbonaat is het materiaal waar de meeste goedkope helmen van worden gemaakt. Helmen van polycarbonaat worden machinaal gemaakt, waarbij er wat stoffen worden toegevoegd. De helm is vrij goedkoop hierdoor, maar gaat niet zo lang mee. Ook is polycarbonaat volgens velen een minder sterk materiaal. Wanneer je een harde klap maakt kan het dus zo zijn dat deze minder goed wordt opgevangen. Wil je meer weten over de materialen waar een helm van wordt gemaakt? Klik dan op de link.

Als je een nieuwe motorhelm gaat kopen, kun je dus het beste kiezen voor een helm die vervaardigd is uit carbon (neem ook een kijkje bij de motorhelmen van Schuberth). Het is het sterkste materiaal en gaat ook het langste mee. De helmen blijven vaak veel langer goed als helmen gemaakt van andere materialen. Wel is het zo dat dit soort helmen vrij duur zijn, daarom kan je ook kiezen voor helmen gemaakt van andere materialen. Dan moet je er wel rekening mee houden dat deze