Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Verschillen tussen een jethelm en een integraalhelm

Op het gebied van bescherming van het hoofd tijdens het rijden op een brommer, scooter of motor zijn er veel verschillende soorten helmen beschikbaar. Zo zijn er jethelmen en integraalhelmen die qua vormgeving en met betrekking tot het beschermingsniveau weer anders zijn. Ook systeemhelmen kennen weer unieke eigenschappen, zodat het bij de aanschaf van een helm van belang is te weten wat de verschillen zijn.

De meest opvallen verschillen zijn te vinden tussen de jethelm en de integraalhelm. De systeemhelm is daarbij eerder een afgeleide van een integraalhelm, zodat deze bij het benoemen van de verschillen eerst even buiten beschouwing wordt gelaten.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Verschillen

Het meest opmerkelijke verschil tussen een jethelm en een integraalhelm is de vormgeving. Een integraalhelm omsluit het hoofd in tegenstelling tot een jethelm volledig. Integraalhelmen bestaan uit één geheel met een kinstuk en een opklapbaar vizier. Het hele hoofd en het gezicht worden op deze manier beschermd.

Bij een jethelm is er geen sprake van een volledige omsluiting van het hoofd, maar worden slechts het achterhoofd, voorhoofd en deel van de zijkant van het hoofd tot en met de oren beschermd. Overigens kan een jethelm wel over een vizier beschikken die weer kan variëren in grootte en vormgeving.

Het verschil in bescherming van het hoofd en gezicht is dan ook meteen het meest opmerkelijk verschil tussen een jethelm en integraalhelm. Door de typerende vormgeving van beide helmen is er echter ook op andere gebieden sprake van diversiteit. Bijvoorbeeld ten aanzien van het comfort, het dragen van een bril en het geluid dat als hinderlijk kan worden ervaren tijdens het rijden.

In de zomer is het bijvoorbeeld heerlijk comfortabel om met een jethelm op te rijden doordat het gezicht niet wordt afgeschermd, zoals bij een integraalhelm wel het geval is. Een luchtventilatiesysteem biedt weer uitkomst bij een integraalhelm om wel optimaal comfort te ervaren op warme dagen.

Het dragen van een bril is een stuk gemakkelijker bij een jethelm in vergelijking bij het dragen van een integraalhelm. Ten aanzien van windruis geldt dat er meer overlast wordt ervaren bij een open jethelm in vergelijking met een gesloten integraalhelm.

Verder zijn er nog verschillen te benoemen ten aanzien van het gewicht en het gezichtsveld. Een jethelm biedt een vrij en open gezichtsveld, wat bij een integraalhelm minder het geval is. Bovendien is het laatstgenoemde type helm in verhouding zwaarder qua gewicht, maar wordt er wel meer bescherming geboden tegen regen, wind en vliegen. Er kan zich door het vizier en gesloten vormgeving echter wel weer condensvorming voordoen.

Als er nog even naar de systeemhelm wordt gekeken, dan komt deze qua vormgeving het meest overeen met een integraalhelm met als verschil dat het kinstuk opklapbaar is, zodat er wat gemakkelijker een gesprek gevoerd kan worden.

• Bescherming
• Comfort
• Bril dragen
• Windruis
• Condensvorming
• Gewicht
• Gezichtsveld

Er zijn zoals je ziet meerdere verschillen te melden tussen een jethelm en een integraalhelm. Vaak wordt afhankelijk van het rijgedrag en de locatie gekozen voor het dragen van het ene of het andere type helm. Meer weten over integraalhelmen, lees hier de antwoord op de vraag: wat is een integraalhelm

Keuze tussen jethelm en integraalhelm

Beide soorten helmen liggen ver uit elkaar als er gekeken wordt naar het design, bescherming en eigenschappen die van toepassing kunnen zijn. Het maken van een keuze tussen een jethelm of een integraalhelm hoeft niet lastig te zijn. Het is belangrijk dat er aan de veiligheid wordt gedacht. Bij het rijden over snelwegen wordt er doorgaans met een hoge snelheid gereden en het rijden met een jethelm op een motor kan dan onvoldoende bescherming bieden als er sprake is van een ongeluk.

Een integraalhelm biedt tijdens het rijden op de motor op een snelweg de beste bescherming voor het hoofd van de motorrijder. Indien er voornamelijk korte afstanden worden gereden in bijvoorbeeld een stad, waar de snelheid minder hoog is, dan kan ook de keuze gemaakt worden voor het dragen van een jethelm. Verder hangt de keuze uiteraard vooral af van de persoonlijke voorkeur van de rijder. 

Om een keuze te maken kunnen de voordelen en nadelen en de verschillen tussen jethelmen en integraalhelmen op een rijtje gezet worden. Op basis daarvan kan de beste keuze dan worden gemaakt, waarbij er uiteraard voor beide typen helmen een uitgebreid aanbod met verschillende uitvoeringen beschikbaar is. Lees hier de tips voor het kopen van een integraalhelm. Wil je een integraalhelm kopen? Bestel een integraalhelm op Helmonline.nl vóór 23.00 uur en je hebt de helm de volgende dag in huis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen