Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Verschillen tussen ECE gekeurde helmen

ECE gekeurde helmen beschikken over het keurmerk ECE 22.05 en dat betekent dat deze aan minimale veiligheidseisen voldoen. De minimale veiligheidseisen vormen een Europese standaard en om een keurmerk te verkrijgen, zal er aan de richtlijnen die daarvoor opgesteld zijn, voldaan moeten worden.

Richtlijn 22 voorziet in de minimale eisen waar een motorhelm of scooterhelm aan voldoen moet. De eerst keer dat er sprake was van het keuren van helmen met betrekking tot de veiligheid was in 1982. De helmen kregen destijds het keurmerk ECE 22.02 toegekend en het schil met nu is dat er al meerdere versies van keuringen zijn geweest, zodat tegenwoordig het keurmerk 22.05 wordt gebruikt. Dat een helm een keurmerk draagt, betekent nog niet dat alle helmen gelijk zijn, want er is uiteraard wel degelijke sprake van verschil op meerdere gebieden.

Verschil tussen helmen

Zoals uit het bovenstaande blijkt, geldt dat helmen van een keurmerk voorzien zijn en daarmee voldoen aan de minimale veiligheidseisen. Als er echter naar het aanbod met helmen wordt gekeken die allen over een keurmerk beschikken, dan wordt ook direct duidelijk dat er sprake is van verschil.

Het verschil heeft onder meer betrekking op het type helm. Zo kan een integraalhelm goedgekeurd zijn, maar geldt dat ook voor een jethelm of voor een systeemhelm. Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen te ontdekken. Bijvoorbeeld ten aanzien van de prijsklasse, maar ook met betrekking tot specifieke eigenschappen en het materiaal.

Een helm met een buitenschaal van polycarbonaat is weer anders in vergelijking met een helm die van ander materiaal is gemaakt. Zo kan een helm ook over extra eigenschappen beschikken, zoals een luxe uitgevoerd luchtventilatiesysteem of een zonnevizier. Verder is er nog een verschil te ontdekken in de maten. Niet alle helmen zijn namelijk in alle maten verkrijgbaar. Ook het verschil in kleur of in een print laat weer zien dat er veel mogelijkheden zijn om met persoonlijke voorkeuren rekening te houden.

Dan is er nog een verschil en daarbij is er sprake van E-nummer. Het E-nummer laat zien in welk land de helm is gekeurd. Zo staat een ECE gekeurde helm 22.05 met E-nummer 4 voor een keuring in Nederland en een E-1 nummer voor een keuring in Duitsland. Het land, waarin de helm is gekeurd doet overigens niets af aan de veiligheidseisen en bovendien mag er rustig in Nederland worden gereden met een helm die in Duitsland of Frankrijk is gekeurd.

• Soort helm
• Materiaal
• Prijsklasse
• Eigenschappen
• Kleur
• E-nummer

Dat er zoveel verschil is in goedgekeurde ECE helmen komt natuurlijk doordat er veel variatie wordt geboden. Er zijn namelijk meerdere fabrikanten die motorhelmen en scooterhelmen produceren en elk merk kent weer unieke eigenschappen toe aan de helm en hangt daar een bepaalde prijs aan. 

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Keuring van de helm

Voordat een helm een ECE keurmerk krijgt, wordt deze aan diverse testen onderworpen. Er wordt aan de hand van verschillende testen gekeken naar de veiligheid en bescherming die de helm aan het hoofd te bieden heeft. Zo worden er ongelukken in scene gezet, waarbij de mate van bescherming na het ongeval beoordeeld wordt.

Bij het testen van helmen wordt overigens niet alleen gekeken naar in hoeverre de buitenschaal beschadigd is geraakt en voldoende bescherming biedt, maar uiteraard ook naar de binnenschaal. Verder worden andere eigenschappen in de controle meegenomen, zoals het riempje onder de kin. 

Als deze loslaat tijdens een crash, dan kan de hel verschuiven of zelfs van het hoofd afgaan tijdens een zware crash. Ook dat soort aspecten wordt dus meegenomen in de testen net als dat het gezichtsveld wordt gecontroleerd op het moment dat een helm op het hoofd zit. Helm vervangen of een beschadigd vizier vervangen? Lees de tips.

Het is in elk geval goed dat er een instantie is die helmen keurt, zodat er een minimaal veiligheidsniveau gewaarborgd wordt. Uiteraard kun je bij het kopen van een helm rekening houden met bepaalde aspecten, zoals het gebruiksdoel en type voertuig.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Bij een voorkeur voor crossen of met een motor over snelwegen te rijden, kan voor een ander type helm wordt gekozen in vergelijking met het rijden op een scooter, waarbij je de stad niet uitkomt. Qua comfort is er uiteraard ook sprake van verschil en de ene rijder zal eerder de voorkeur geven aan een systeemhelm en de ander aan een jethelm.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen