Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Jethelm vs systeemhelm: voordelen & nadelen

Een jethelm heeft een hele andere vorm en biedt een andere bescherming in vergelijking met een systeemhelm. Een jethelm heeft bijvoorbeeld geen kinstuk in tegenstelling tot een systeemhelm, waarbij het kinstuk overigens wel opklapbaar is. Bij het maken van een keuze tussen beide helmen kunnen de voordelen en nadelen tegen elkaar worden afgewogen.

Als de voordelen en nadelen op een rijtje worden gezet en je daarbij rekening houdt met persoonlijke voorkeuren kan de keuze voor het kopen van een jethelm of van een systeemhelm gemakkelijker worden gemaakt. Uiteraard kan er ook rekening gehouden worden met type motorrijder dat je bent.

Voordelen en nadelen jethelm

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het dragen van een jethelm tijdens het rijden op de motor. Zo wordt er ruim zicht geboden aan alle kanten en is het gemakkelijk om een bril te dragen. Er zal bovendien geen condens ontstaan op het vizier. Naast deze voordelen geldt dat er ook nadelen zijn.

• Vrij zicht
• Geen condens op vizier
• Gemakkelijk met bril te dragen

Een nadeel van het dragen van een jethelm is dat er een beperkte bescherming wordt geboden bij ongelukken en valpartijen. Het hoofd is weliswaar omsloten door de helm, maar voor het gezicht zelf is geen bescherming doordat een kinstuk ontbreekt. Die bescherming ontbreekt tegen vliegen net als dat het gezicht bij regen nat wordt. In voorkomende situaties kan het zo zijn dat een jethelm wat naar achteren schuift als er met een te grote snelheid wordt gereden.

• Beperkte bescherming bij ongelukken
• Beperkte bescherming tegen vliegen en regen
• Naar achteren schuiven van helm bij grote snelheid

Meer weten over wat jethelmen precies zijn?

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Voordelen en nadelen systeemhelm

Net als de jethelm kent de systeemhelm ook een aantal voordelen en nadelen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat er sprake is van een kinstuk dat opklapbaar is. Dat maakt het mogelijk om met de helm op en het kinstuk omhoog een gesprek te voeren. Een ander voordeel is dat er een goede bescherming wordt geboden aan het gezicht. Ook bij hogere snelheden is het dragen van een systeemhelm prettig doordat er een betere bescherming tegen de wind wordt geboden.

• Opklapbaar kinstuk
• Goede bescherming gezicht
• Ook bescherming bij wind

Een nadeel van het dragen van een systeemhelm tijdens het motorrijden is dat het dragen van een bril wat lastiger is. Bovendien kan er tijdens het rijden wat condens op het vizier ontstaan. Verder geldt dat het zicht niet volledig is, waarbij het zicht naar links en naar rechts meer belemmerd wordt door de vorm van de helm.

• Minder vrij zicht
• Dragen van bril wat lastiger
• Condens op vizier mogelijk

Wil je een jethelm in combinatie met bluetooth gebruiken? Lees de tips.

Keuze voor jethelm of systeemhelm?

Beide soorten helmen kennen in elk geval voordelen en nadelen en als deze tegen elkaar worden afgewogen, kan er een keuze worden gemaakt voor de beste helmsoort. Daarbij kun je uiteraard met de persoonlijke situatie en het rijgedrag rekening houden. Als je geen brildrager bent, dan valt het nadeel van het rijden met een systeemhelm met bril op weer weg.

Als er waarde wordt gehecht aan de beste bescherming voor het hoofd en het gezicht tijdens het rijden op de motor, dan komt de systeemhelm weer als beste uit de hoek in vergelijking met een jethelm. Wie vaak met hoge snelheden rijdt, kan waarschijnlijk ten aanzien van het comfort wellicht ook beter de keuze maken voor een systeemhelm. Daarmee wordt in ieder geval een betere bescherming geboden.

Overigens valt er qua comfort ook nog wel wat te zeggen met betrekking tot het maken van een keuze. Wie vooral in de zomer rijdt, zal met het dragen van een jethelm bij hogere temperaturen meer comfort ervaren in vergelijking met het rijden met een systeemhelm dat wat warmer en daardoor minder comfortabel kan aanvoelen.

> De Shark Evo one 2: Vandaag besteld = morgen in huis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Bij het dragen van een systeemhelm kan dan echter weer rekening worden gehouden met een goed luchtventilatiesysteem, waarmee de helm uitgerust kan zijn. Uiteraard kan altijd besloten worden om zowel een jethelm als een systeemhelm aan te schaffen, zodat rekening gehouden kan worden met het doel van het motorrijden en met de weersomstandigheden. In andere gevallen is het toch vooral een kwestie van goed kijken naar de voordelen en nadelen, waarbij het gebruik en doel ook van belang zijn voor het maken van een keuze.

> Deze maand is de verzending gratis: Bekijk nu de motorhelm en profiteer!

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen