Uitlaat van de scooter is te warm: wat kan de oorzaak zijn?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Na het rijden van lange afstanden op een scooter kan de uitlaat erg warm worden. Ook kan het zijn dat de uitlaat al warm is na een klein stukje rijden en dat deze zo warm wordt dat het gaat gloeien. Dit hoort niet en kan tevens resulteren in onderdelen en andere spullen die kapot gaan. Waar komt deze hitte vandaan en is er iets wat eraan gedaan kan worden? In dit artikel lees je de antwoorden.

Het probleem ligt niet altijd aan de uitlaat

Het opvoeren van een scooter kan één van de oorzaken zijn van deze hitte. Er wordt meer kracht uit de scooter gehaald en dit zorgt voor meer warmte in de motor en uitlaat. Het is een idee om de scooter terug te zetten naar de originele staat. Het verkeerd afstellen van de uitlaat is ook een mogelijkheid. Hierdoor kan de motor niet gekoeld worden. De hitte die daar ontstaat wordt dan doorgestuurd naar de uitlaat. Het gevolg hiervan is een erg warme uitlaat. In dit geval zal de motor zelf ook erg warm zijn.

uitlaat scooter wordt erg warm

Ook kan het zijn dat het ontstekingstijdstip niet goed is ingesteld. Hierdoor zal er pas ontbranding plaatsvinden zodra de uitlaatpoort open staat. Het gevolg hiervan is dat er dan brandbare stof in de uitlaat terecht kan komen. Een vlam in de uitlaat dus. Dit is erg gevaarlijk en hierom is het echt een aanrader om zo snel mogelijk richting de garage te gaan met de scooter.

Een andere oorzaak is koolaanslag. Er zit dan veel kool aan de binnenkant van de uitlaat. De uitlaat dient dan los gemaakt te worden en, los van de scooter, verwarmd te worden. Vervolgens zal het mogelijk zijn om met een hamertje voorzichtig de kool los te slaan van de wanden. Daarna kan de kool uit de uitlaat gehaald worden om tot slot de uitlaat weer terug te zetten op de scooter. Ga altijd naar een vakkundige garage of specialist die dit voor je kan oplossen.

> Is je helm toe aan vervanging of ben je op zoek naar een nieuwe helm? Bekijk onze scooterhelmen / motorhelmen.

Twijfels? Ga naar een garage

Er gebeuren meerdere processen in een scooter die ervoor zorgen dat de uitlaat erg warm kan worden. Het warm worden van de uitlaat van de scooter is normaal na een stuk rijden. In sommige gevallen gaat de uitlaat gloeien van de hitten. Laat een specialist er naar kijken!

Veel voorkomend probleem: hoe zet ik mijn scooter goed op slot?