Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Scooterhelm schoonmaken: 6 praktische tips!

Een scooterhelm die veel gedragen wordt, zal na verloop van tijd niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenzijde wat vuil worden. Het is natuurlijk vanuit hygiënisch oogpunt belangrijk dat er niet alleen aandacht aan de buitenkant van de helm wordt besteed ten aanzien van het schoonmaken, maar vooral ook aan de binnenkant.

Het regelmatig schoonmaken van een scooterhelm zorgt ervoor dat de uitstraling behouden blijft en de levensduur verlengd kan worden. Tijdens het rijden op een scooter met een helm op zal er altijd wat sprake zijn van zweet. Als er bovendien gel in het haar wordt gebruikt, dan zullen daar resten van achterblijven die op de binnenvoering terechtkomen. Met het volgen van onderstaande praktische tips blijft je scooterhelm in een prima conditie.

Nieuwe scooterhelmen in het assortiment: bestel vóór 23.00 uur = volgende dag in huis. Lees hier de tips voor de aanschaf van een scooterhelm.

Scooterhelm schoonmaken

1. De buitenkant van de scooterhelm kan het beste worden gereinigd met water. Als er sprake is van wat meer hardnekkig vuil, dan kan eventueel een drupje zeepsop worden toegevoegd. Het gebruik van andere schoonmaakmiddelen voor huishoudelijk gebruik wordt echter afgeraden.

2. Vastgeplakte vliegjes op de helm zijn soms wat lastiger te verwijderen. In dat geval wordt aangeraden om een natte doek over de buitenkant van de scooterhelm te leggen. De vliegjes worden op deze manier losgeweekt om daarna gemakkelijker verwijderd te worden.

3. Delen van de scooterhelm die wat lastiger zijn om te bereiken met een doekje, kunnen met een tandenborsteltje worden schoongemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ventilatieopeningen. Er wordt verder aangeraden om het vizierrubber voor een goed onderhoud met vaseline in te smeren.

4. Als de binnenvoering van de scooterhelm uitneembaar is, dan is het eenvoudig om de voering te wassen. De binnenvoering kan dan in een emmer met water worden gereinigd en eventueel kan er wat groene zeep aan worden toegevoegd. Maak geen gebruik van wasmiddel, want dat kan later voor irritatie zorgen bij mensen die een gevoelige hoofdhuid hebben.

5. Als de binnenvoering van de scooterhelm niet uitneembaar is, dan is het wat lastiger om het goed schoon te maken, maar niet onmogelijk. In dat geval kan de binnenkant het beste worden schoongemaakt met een natte doek.

6. Er is een speciaal reinigingsmiddel beschikbaar in de productlijn van S100 om de binnenkant van de scooterhelm mee schoon te maken.

Na het schoonmaken van de scooterhelm wordt altijd aangeraden om de helm op een natuurlijke wijze te laten drogen. Maak de binnenkant dan ook niet schoon op het moment dat je de helm snel nodig hebt. Leg de helm bijvoorbeeld niet bij een kachel of omgekeerd op tafel buiten in de zon. Voor het drogen wordt aangeraden om de scooterhelm gewoon op kamertemperatuur in een ruimte te plaatsen.

Wil je je scooterhelm zelf schuren en verven? Lees dan deze tips.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Vandaag vóór 23:59 uur besteld = morgen gratis thuisbezorgd: Bekijk nu onze Enduro helmen!

Wangstukken van de scooterhelm

Bij de meeste scooterhelmen zijn de wangstukken uitneembaar en te wassen. De wangstukken zijn doorgaans de onderdelen die het meest te lijden hebben onder slijtage. Dat wordt uiteraard veroorzaakt doordat de helm steeds op wordt gezet en weer af wordt gedaan. Een raspende baard kan extra invloed hebben op het slijten van de wangstukken.

Om een scooterhelm in de beste staat te houden, wordt geadviseerd de helm zeker twee keer per jaar schoon te maken. Als de binnenvoering namelijk schoon is, dan wordt de ademende werking behouden en wordt de levensduur van de binnenkant aanzienlijk verlengd.

Ventilatie in de scooterhelm draagt bij aan het verlengen van de levensduur. Als er geen sprake zou zijn van ventilatiegaten bovenop de helm en bij de kin, dan zal er tijdens het rijden op de scooter sneller sprake zijn van een bezweet hoofd. Dat kan leiden tot oververhitting.

Er is nog een onderdeel van de scooterhelm waar aandacht aan kan worden besteed bij het schoonmaken en dat is het vizier. Als je scooterhelm over een vizier beschikt, dan wordt deze door gebruik uiteraard ook vuil. Het beste is om het vizier schoon te maken met water en een doek, waarbij wordt afgeraden om chemische middelen te gebruiken. Maak wel gebruik van een zacht doekje, want een te harde doek of zelfs schoonmaakpapier kan al voor beschadigingen zorgen. Het is ook mogelijk om het vizier te demonteren om het vizier op die manier nog beter schoon te maken. Met alle tips voor het schoonmaken van de scooterhelm gaat deze veel langer mee.

> Bekijk ook eens een motorhelm uit ons ruime assortiment: Verzending = deze maand gratis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Veelgestelde vraag: Is lopen zonder helm strafbaar?

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen