Scooter start niet elektrisch maar wel met kickstart: hoe kun je dit oplossen?

Om een scooter op te starten zijn er twee mogelijkheden: elektrisch starten en met een kickstart. Elektrisch starten is het starten van de motor door middel van een elektrisch mechanisme in de scooter. Bij een kickstart wordt door middel van een trap met het kickstartpedaal de motor gestart. Vanwege de elektrische start neemt het gebruik van de kickstart af. Een nadeel van de elektrische start is dat deze minder betrouwbaar is dan een kickstart. Als er iets kapot of beschadigd is in de scooter, kan dit al zorgen dat de elektrische start niet meer werkt.

Maar wat als de scooter elektrische start problemen heeft en de scooter daardoor niet start? Wij geven meer achtergrondinformatie en tips.

scooter start niet elektrisch

> Tot wel 40% korting: motorhelm & scooter helm!

Scooter start niet: wat is het probleem

Voordat je de scooter gaat openbreken om te ontdekken waar het probleem ligt van de kapotte elektrische start, is het aan te raden om eerst deze 2 punten te testen:

  1. Controleer de benzinepijl
  2. Zet het contact aan
  3. Check de staat van de accu

Een veelvoorkomend probleem bij een scooter met elektrische start problemen is vaak een lege of te zwakke accu. Heeft de scooter lang stilgestaan, dan kan de accu zo langzaamaan leeg geraakt zijn. Mocht de kickstart op de scooter wél werken, dan is vermoedelijk de accu leeg. Een garage kan de accu weer voor je opladen.

Er zijn verschillende manieren om te controleren wat de oorzaak is van een scooter met elektrische start problemen. Deze zijn als volgt:

  • controleer de staat van de zekering;
  • controleer de werking van het startrelais;
  • controleer de scooter in het algemeen.

Mocht het lastig zijn om de onderdelen te vinden, schakel dan hulp in van iemand die meer weet van scooters en elektrische start problemen. Dit kan iemand zijn van een lokale garage. Zij kunnen de elektrische start van de scooter repareren, zodat jij weer met veel plezier rond kunt toeren op je scooter.

Controleer als eerste of het contact aan staat, dit is iets wat vaak vergeten wordt wanneer de elektrische start scooter kapot is. Vervolgens gaan we kijken naar de zekering. Dit onderdeel is transparant gekleurd met twee uitstekende metalen schijven en is geplaatst bij de accu. Het is gemakkelijk te controleren of het probleem hier ligt. De werking van de toeter en knipperlichten geeft al aan of het probleem ligt bij de zekering. Nog een manier om te controleren of het aan de zekering ligt, is het controleren van de zekering zelf. Een beschadiging of ouderdom kan zorgen voor vermindering in kwaliteit van de zekering.

> Helm kopen? Bekijk ook eens onze Shark helmen!

Scooterhelmen

Shark Street Drak - Mat Zwart
Shark Street Drak - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  229,99 Vanaf  179,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC I40 - Mat Zwart
HJC I40 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  119,95 Vanaf  101,96
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
LS2 Wave - Mat Zwart
LS2 Wave - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  69,95 Vanaf  55,54
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Scooter start niet: Het voltage van de accu controleren

In de buurt van de zekering ligt de accu. Ook hier kan het probleem liggen van een niet werkende elektrische start. De accu wilt nog wel eens een te lage voltage geven voor een goede werking van de gehele scooter, waaronder de elektrische start. Dit voltage is meetbaar met een multimeter.

Het voltage van de accu is te meten door middel van het aansluiten van de multimeter. Om dit te doen, dienen de volgende stappen te worden uitgevoerd:

  • Zet de multimeter meter op ‘gelijkstroom’
  • Zet de schaalverdeling op 20 Volt
  • Koppel de rode draad van de multimeter met de + kant van de accu en de zwarte draad met de – kant

Let op: een lokale garage kan je voorzien met de beste tips voor een elektrische start scooter repareren en kan het probleem ook oplossen.  

Gelukt om je scooter te starten met de elektrische start? Bekijk dan ook eens onze scooterhelmen zodat je snel de weg op kan!

Bekijk ook eens onze nieuwe modellen:

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen 

Binnenkort scooterexamen? Bekijk hier onze tips voor een goede voorbereiding voor je scooterexamen.