Scooter start niet elektrisch maar wel met kickstart: hoe kun je dit oplossen?

De meeste scooters starten al volgt: je steekt de sleutel in het slot, draait deze om en de scooter staat aan. Nadat de tellers en de verlichting reageren, knijp jij de rem aan de linkerkant in en druk je op de startknop. Daar ga je. Althans, dat dacht je. Soms wil een elektrische start niet werken. Gelukkig is daar je kickstart die je op weg helpt. Toch blijft het een vervelend probleem: een scooter dat niet elektrisch start. Met onderstaande oplossingen zorg je ervoor dat je je kickstart niet nodig hebt.

Hoe werkt een scooter?

Een cilinder, zuiger en carburateur zijn de onderdelen van een motorblok. Wanneer er in de cilinder een brandbaar mengsel komt dat tot ontploffing wordt gebracht door de bougie, komt de zuiger in beweging waardoor in het motorblok van alles op gang wordt gebracht. Komt er geen ontploffing in de cilinder, dan zullen de onderdelen in het motorblok niet gaan draaien en start de scooter niet.

scooter start niet elektrisch

> Tot wel 40% korting: motorhelm & scooter helm!

Scooter start niet: welke stappen onderneem je eerst?

Voordat je de scooter gaat openbreken om te ontdekken waar het probleem ligt van de kapotte elektrische start, is het aan te raden om eerst deze 2 punten te testen:

 1. Controleer de benzinepijl
 2. Zet het contact aan
 3. Check de staat van de accu

Een veelvoorkomend probleem bij een scooter met elektrische start problemen is vaak een lege of te zwakke accu. Heeft de scooter lang stilgestaan, dan kan de accu zo langzaamaan leeg geraakt zijn. Mocht de kickstart op de scooter wél werken, dan is vermoedelijk de accu leeg. Een garage kan de accu weer voor je opladen.

Scooter start niet: wat is het probleem?

Start een scooter niet elektrisch, maar (soms) wel met de kickstart, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk aan:

 • Ontstekingsproblemen: de onderdelen van de ontsteking van de scooter zijn de CDI, bobine en bougie. De kans is groot dat de bougie het onderdeel is dat problemen geeft. Deze kan versleten zijn waardoor de vonk die nodig is om de onderdelen in het motorblok op gang te krijgen te zwak is. Los dit op door de bougie te vervangen
 • Weinig compressie: het motorvermogen neemt af wanneer de zuigveren versleten zijn. Om te weten of dit het probleem is van een niet startende scooter, zul je moeten controleren of er nog vacuüm zit op de opening van het bougiegat. Dit kun je doen door de vinger op de opening van het bougiegat te houden. Je kunt compressie ook meten met een compressiemeter.
 • Verkeerde verhouding of vervuild brandstofmengsel: de carburateur mixt brandstof en lucht tot een brandbare substantie die met behulp van de bougie tot een vonk gebracht wordt. Gaat dit niet goed, dan start de scooter niet elektrisch. Dit probleem kan verholpen worden door de filter en het luchtfilterhuis te reinigen of zelfs het filter helemaal te vervangen

Er zijn verschillende manieren om te controleren wat de oorzaak is van een scooter met elektrische start problemen. Deze zijn als volgt:

 • controleer de staat van de zekering;
 • controleer de werking van het startrelais;
 • controleer de scooter in het algemeen.

Scooter start slecht of niet: roep professionele hulp in

Mocht het lastig zijn om de onderdelen te vinden, schakel dan hulp in van iemand die meer weet van scooters en elektrische start problemen. Dit kan iemand zijn van een lokale garage. Zij kunnen de elektrische start van de scooter repareren, zodat jij weer met veel plezier rond kunt toeren op je scooter.

Controleer als eerste of het contact aan staat, dit is iets wat vaak vergeten wordt wanneer de elektrische start scooter kapot is. Vervolgens gaan we kijken naar de zekering. Dit onderdeel is transparant gekleurd met twee uitstekende metalen schijven en is geplaatst bij de accu. Het is gemakkelijk te controleren of het probleem hier ligt. De werking van de toeter en knipperlichten geeft al aan of het probleem ligt bij de zekering. Nog een manier om te controleren of het aan de zekering ligt, is het controleren van de zekering zelf. Een beschadiging of ouderdom kan zorgen voor vermindering in kwaliteit van de zekering.

> Helm kopen? Bekijk ook eens onze Shark helmen!

Scooterhelmen

Vinz Stelvio - Zwart
Vinz Stelvio - Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark CityCruiser Blank - Mat Antraciet
Shark CityCruiser Blank - Mat Antraciet
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  199,99 Vanaf  179,99
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Caberg Jet Uptown - Mat Zwart
Caberg Jet Uptown - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  139,95 Vanaf  118,15
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Scooter start niet: Het voltage van de accu controleren

In de buurt van de zekering ligt de accu. Ook hier kan het probleem liggen van een niet werkende elektrische start. De accu wil nog wel eens een te lage voltage geven voor een goede werking van de gehele scooter, waaronder de elektrische start. Dit voltage is meetbaar met een multimeter.

Het voltage van de accu is te meten door middel van het aansluiten van de multimeter. Om dit te doen, dienen de volgende stappen te worden uitgevoerd:

 • Zet de multimeter meter op ‘gelijkstroom’
 • Zet de schaalverdeling op 20 Volt
 • Koppel de rode draad van de multimeter met de + kant van de accu en de zwarte draad met de – kant

Let op: een lokale garage kan je voorzien met de beste tips voor een elektrische start scooter repareren en kan het probleem ook oplossen.  

Bekijk ook eens onze nieuwe modellen:

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen 

Andere interessante onderwerpen: