Motorrijden bij mistig weer

Iedere motorrijder heeft het wel al eens meegemaakt. 's Morgens doe je de gordijnen open en zie je amper 50 meter ver door een dikke laag mist die over het land hangt. Het heeft zijn charmes, maar niet als je er met je motor door moet rijden. Hoe blijf je veilig in het verkeer tijdens een dikke mistbui of laat je beter je motor staan in de garage? Hierbij een paar tips!

motorrijden bij mist

Condensatie en druppels

Zowel bij de voorruit van de wagen als bij het vizier van je helm ontstaat condensatie door de warme adem binnen en de kou van buitenaf. Ook de voorkant van het vizier wordt nat en hier blijven druppels aan hangen. In tegenstelling tot een wagen zitten hier spijtig genoeg geen ruitenwissertjes. Behandel je vizier aan de binnenkant af en toe met tandpasta. Wrijf dit aan de binnenkant en laat het een paar uurtjes drogen, dit is een trucje dat duikers ook toepassen met hun duikbril om condensatie aan de binnenkant te vermijden. Aan de buitenkant van je vizier gebruik je best een sopje met wat zeep. Wasverzachter kan hier ook werken, zolang het maar geen strepen achterlaat op de buitenkant van je vizier. Zeep en wasverzachter stoten water af waardoor de druppels sneller verdwijnen. Controleer ook je vizier regelmatig op krassen, want krassen kunnen een versplintering van het binnenkomend licht veroorzaken, iets wat vervelend kan zijn tijdens mistige of regenachtige dagen. Je kunt ook een contourbril aanschaffen voor tijdens winterse weersomstandigheden. Deze heeft gele glazen en kan je ook als nachtbril gebruiken.

> Een nieuwe motorhelm voor alle weersomstandigheden kopen? Gratis thuisbezorgd!

Veiligheid en zichtbaarheid

Jouw zicht is uiteraard heel erg belangrijk, maar zorg ook dat je gezien bent. Draag een fluorescerend hesje over je vest en voorzie eventueel een duidelijk zichtbare oranje helm. Vergeet je lichten niet aan te steken, ook overdag maar hou je grootlichten uit tegen de reflectie. Hou daarnaast ook de andere chauffeurs duidelijk in het oog. Respecteer een veilige afstand op je voorligger maar kijk vooral ook regelmatig naar je achterliggers. Ga er steeds van uit dat jij moet denken voor jezelf én voor je medemens in het verkeer, zo rij je dubbel zo veilig.

De conclusie?

Motorrijden bij mistig weer kan maar is liever te vermijden indien mogelijk. De veiligheid van de motorrijder gaat drastisch omlaag. Er zijn tal van zaken om rekening mee te houden wat je eigen motor, zicht en zichtbaarheid betreft. Dan houden we nog geen rekening met de andere chauffeurs op de weg die dezelfde moeilijkheden ondergaan en ook een gevaar voor jezelf kunnen betekenen. Moet je toch de weg op, hou dan zeker rekening met bovenstaande tips.

> Vandaag besteld, morgen thuisbezorgd: Al onze systeemhelmen.

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  159,99 Vanaf  118,17
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*