Wat zijn de regels rondom een motorrijbewijs?

Veel mensen dromen ervan om hun motorrijbewijs te halen. Niet gek, want het is natuurlijk ook gewoon heerlijk om op de motor te rijden. Wat zijn de regels omtrent een motorrijbewijs en welke rijbewijzen zijn er allemaal?

Drie soorten rijbewijzen

Je mag alleen op een motor rijden als je een motorrijbewijs hebt. Er zijn drie soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Welk rijbewijs je nodig hebt hangt af van het vermogen van jouw motor.

1. Rijbewijs A1

Dit rijbewijs heb je nodig als je op een lichte motor gaat rijden. Het vermogen van de motor mag maximaal elf kilowatt zijn.

2. Rijbewijs A2

Dit rijbewijs heb je nodig als je op een middelzware motor gaat rijden. Het vermogen van de motor mag maximaal vijfendertig kilowatt zijn.

3. Rijbewijs A

Dit rijbewijs heb je nodig als je op een zware motor gaat rijden. Het vermogen van de motor mag nu onbeperkt zijn.

Motorhelmen

Shark D-Skwal 2 Kanhji - Mat Zwart / Wit / Antraciet
Shark D-Skwal 2 Kanhji - Mat Zwart / Wit / Antraciet
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  229,99 Vanaf  139,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evo-One 2 Blank - Mat Antraciet
Shark Evo-One 2 Blank - Mat Antraciet
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,99 Vanaf  279,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Caberg Droid Incl. Pinlock Vizier - Metal
Caberg Droid Incl. Pinlock Vizier - Metal
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,95 Vanaf  215,45
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Rijlessen nemen en afrijden

Wanneer je mag beginnen met rijlessen en rijexamen voor je motorrijbewijs hangt af van je leeftijd en ervaring, ook verschilt het weer per type rijbewijs.

1. Rijbewijs A1 (lichte motor)

Vanaf zeventien jaar mag je rijlessen nemen om te rijden op een lichte motor. Vanaf achttien jaar mag je dan examen doen.

2. Rijbewijs A2 (middelzware motor)

Wanneer je al het rijbewijs A1 in bezit hebt mag je op je negentiende beginnen met lessen voor rijbewijs A2. Indien je dit niet hebt mag je pas op je twintigste beginnen met lessen, dan mag je ook examen doen.

3. Rijbewijs A (zware motor)

Wanneer je al het rijbewijs A2 in bezit hebt mag je op je tweeëntwintigste beginnen met lessen voor rijbewijs A. Indien je dit niet hebt mag je pas op je vierentwintigste beginnen met lessen, dan mag je ook examen doen.

> op zoek naar een nieuwe helm? De Shark helmen zijn enorm populair. Ben je benieuwd? Neem dan eens een kijkje bij de Shark Skwal helm &  de Shark Openline helm.

Verband autorijbewijs en motorrijbewijs?

Het hebben van een autorijbewijs staat los van het hebben van een motorrijbewijs. Het feit dat je al wel of geen autorijbewijs hebt, heeft dus geen invloed op het halen van je motorrijbewijs. Dit is ook vrij logisch, aangezien het heel wat anders is om een auto te besturen als dat het is om een motor te besturen.

Wanneer je jouw motorrijbewijs kan halen hangt dus compleet af van het type motor dat je halen wil. 

> in dit artikel lees je hoe vaak je mag zakken voor je motorrijbewijs