Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Is een helm verplicht voor passagiers?

Iemand achterop nemen op de scooter of motor kun je niet zonder de passagier van een helm te voorzien. Het is immers bij wet verboden zonder helm op een scooter te zitten. Dit geldt ook voor degene die achterop zit.

bijrijder motor met helm

Wie moeten er allemaal een helm dragen in het verkeer

Rijtuigen die harder dan 25 km/u kunnen, hebben (bijna) allemaal helmplicht (in sommige landen is er ook helmplicht voor fietsers). Dit zijn bijvoorbeeld scooters, motoren, quads en speedbikes. Deze helmplicht geldt voor iedereen die aanwezig is op het rijtuig. Dus ook voor de bijrijders en passagiers.

Dit is verplicht om ervoor te zorgen dat elke weggebruiker zo veilig mogelijk is op de weg. Een helm helpt tenslotte bij het voorkomen van ernstig hersenletsel.

> wil je een helm vervoeren voor een bijrijder? Klik op de link.

Wie is er aansprakelijk bij een boete

Er zit echter wel een verschil in aansprakelijkheid van de bestuurders van het rijtuig. Mocht de bijrijder 12 jaar of jonger zijn, dan betekent dit dat de verantwoordelijkheid volledig bij de bestuurder van het voertuig ligt. De bestuurder van het rijtuig krijgt de boete als de bestuurder geen helm draagt, en 12 jaar of jonger is.

> Een helm kopen voor de bijrijder? Bekijk eens onze leuke scooterhelmen!

De bijrijder wilt geen helm dragen, wat nu?

Stel dat de bijrijder nou helemaal geen scooter- of motorhelm wilt dragen, of simpelweg zegt: “maakt niet uit”. Dan zijn er een aantal dingen die jou kunnen helpen hem of haar te overtuigen om een helm te dragen:

 • Leg uit dat het verplicht is en dat als jullie een boete krijgen, die persoon het geheel zelf mag betalen.
 • Geef aan wat voor lichamelijke gevolgen er zijn als er een ongeluk gebeurd. Bijvoorbeeld dat je ernstig hersenletsel oploopt als je met hoge snelheid met je hoofd op de grond valt.
 • Maak een grapje en vertel dat het er raar uit ziet als er maar één persoon een helm draagt.

Tenslotte is het ook nog een keuze van stijl. Het ziet er bijvoorbeeld best leuk uit als jullie allebei dezelfde kleur helm dragen of juist allebei een andere. De helm moet in ieder geval altijd gedragen worden. Laat een passagier dus nooit zonder helm rijden, want de gevolgen kunnen gigantisch zijn. Veiligheid staat altijd voorop.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

> Een stoere helm voor zowel bestuurder als bijrijder: De populaire Schuberth helm!

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen