Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wanneer moet de olie in een 4-takt scooter worden aangevuld?

Het grote verschil tussen 2-takt en 4-takt scooters is dat 4-takt scooters een echter motorblok hebben. Dit betekent dus ook dat er olie bij komt kijken. De olie heeft niet het eeuwige leven, en moet met enige regelmaat worden aangevuld. Waarom en wanneer doe je dit eigenlijk?

scooter olie aanvullen

De rol van olie

De rol van olie is bij 4-takt scooters enigszins anders dan bij 2-takt scooters. Het wordt immers niet verbrand. De olie wordt langzaam maar zeker opgebruikt omdat het de motor en de onderdelen gesmeerd houdt. De olie loopt daarom langzaam uit het reservoir, zonder dat het je duidelijk opvalt. Zonder voldoende olie zal de motor van de 4-takt scooter echter in elkaar draaien. Daarom is het  belangrijk dat het peil altijd hoog genoeg blijft. Of het peil nog hoog genoeg is kun je alleen weten door het oliepeil te controleren.

Hoe controleer je de olie?

Het controleren van het oliepeil van een 4-takt scooter is gemakkelijk. Je doet dit met de peilstok. Mocht je ook een auto bezitten, dan weet je hoe dit werkt. Dit gaat namelijk op exact dezelfde manier. Wanneer het niveau van de olie onder de aangegeven inkeping of streep blijkt te zitten, dan is het peil te laag. In dat geval moet de olie bijgevuld worden.

Je kunt het peilen maandelijks herhalen, maar als je geen lange afstanden aflegt, dan kan je ook aanhouden dat je na iedere 500 kilometer kijkt. Mocht het niveau te ver gezakt zijn, dan moet je direct actie ondernemen. Zorg dus dat je altijd olie op voorraad hebt, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

> De Skwal helm kopen? Vandaag besteld, morgen in huis!

De olie vervangen

Het aanvullen is gemakkelijk. Je draait de dop van het reservoir open en giet er voorzichtig wat olie bij. Meestal is de inhoud van een reservoir minder dan een liter groot. Wees daarom niet te enthousiast met schenken, verspilde olie is schadelijk en moeilijk schoon te maken. Wanneer je voldoende hebt bijgevuld kan je het peilen nog eens herhalen voor de zekerheid.

Veel experts raden aan om de olie na enkele duizenden kilometers rijden geheel te vervangen. Een goede richtlijn is 4.000 kilometer. Je doet dit door niet alleen de vuldop aan de bovenkant, maar ook de aftapdop aan de onderkant open te draaien en de motor te laten draaien. De olie loopt uit het reservoir. Vervolgens draai je de aftapdop dicht. Nu kan je geheel verse olie in het reservoir schenken. Je 4-takt scooter is weer geheel in orde.

> Scooterhelm kopen? Bekijk het gehele assortiment hier!

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

Lees ook het artikel 'Wanneer moet je de uitlaat van de motor vervangen?'.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen