Tips en praktische informatie voor een geslaagde motorvakantie in IJsland

Als je van ongerepte natuur houdt, is IJsland de perfecte bestemming voor jouw volgende motorvakantie. In het land kom je namelijk de mooiste natuurgebieden en de meest indrukwekkende natuurverschijnselen tegen. En omdat het erg rustig is op de wegen in IJsland, kun je hier goed van genieten tijdens jouw motorreis.

Op deze pagina lees je meer over het motorrijden in IJsland. Zo geven we enkele tips voor een geslaagde motorvakantie in het indrukwekkende land, maar ook wat algemene praktische informatie.

Highlights in IJsland

Ga je IJsland op de motor verkennen, dan moet je enkele highlights in ieder geval op jouw vakantieplanning zetten. Dit zijn de volgende highlights:

  • De Gullfoss.
  • De Geysir.
  • De Myvatn.
  • De vulkaan Askja.

Wij raden je aan om wat extra tijd uit te trekken voor jouw motorvakantie, zodat je deze highlights in ieder geval kunt zien.

Een route uitstippelen in IJsland

Het is niet lastig om een motorroute uit te stippelen in IJsland, maar je hebt niet de garantie dat je je aan deze route kunt houden. Of jouw zorgvuldig uitgestippelde route wel of niet kunt volgen, is namelijk geheel afhankelijk van de omstandigheden en de mogelijkheden van het moment. Ligt er bijvoorbeeld een dik pak sneeuw? Dan moet je je route misschien aanpassen op bepaalde delen van de tocht. En is een weg op je route afgesloten? Dan moet je hier ook flexibel op in kunnen spelen. Een motorvakantie in IJsland vraagt om flexibiliteit.

Houd je daarom niet te veel vast aan je motorroute, als je deze toch wil uitstippelen. Stippel liever een globale route uit en bedenk alvast een plan B als je bepaalde delen van de route niet kunt rijden.

> Motorhelmen kopen: Profiteer nu van gratis verzending!

De wegen in IJsland

De kwaliteit van de wegen in IJsland is over het algemeen goed. Snelweg 1, ook wel de ringweg van IJsland genoemd, is van dezelfde kwaliteit als de gemiddelde autoweg in Nederland. Het is een eenbaansweg, maar op Snelweg 1 is het over het algemeen niet druk. Inhalen is dan ook geen probleem, zeker niet met de motor.

De grote wegen in IJsland zijn vrijwel allemaal verhard. Wel liggen er ook veel gravelwegen in het land. Wij raden je dan ook aan om met een offroad motor door het land te trekken.

Tot slot heeft IJsland meerdere bergwegen. Dit zijn zogeheten F-wegen. Door smeltwater en modder zijn de bergwegen vaak dicht. Zijn ze wel open, dan kun je er niet met de motor overheen. Je kunt de F-wegen dan ook niet meenemen in jouw motorroute.

motorvakantie in IJsland

De beste reistijd voor een motorvakantie in IJsland

Ga het liefst in de zomer naar IJsland. In de zomermaanden is het er namelijk tussen de 12 en 15 graden Celsius. In de winter is het kouder en ligt er bovendien meer sneeuw.

> De HJC helm: Kies zelf een aflevermoment en plek!

Ook leuk om eens te lezen: Motorvakantie in Marokko!