Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Motorhelm schoonmaken: hoe doe je dat?

Bij het gebruik van een motorhelm zal er na verloop van tijd altijd sprake zijn van vuil dat zich gaat hechten aan de buitenkant, maar ook aan de binnenzijde van de helm. Bovendien kunnen vliegjes eveneens voor een hardnekkig probleem zorgen en zeker als deze op het vizier geplakt zitten.

Het is voor het verlengen van de levensduur en uiteraard ook voor de uitstraling en op het gebied van de hygiëne belangrijk dat er regelmatig onderhoud gepleegd wordt. Daarmee wordt simpelweg het schoonmaken van de motorhelm bedoeld. Het is heel eenvoudig om met een aantal adviezen en tips aan de slag te gaan om de motorhelm aan de binnen- en buitenkant weer fris en schoon te krijgen.

Buitenkant motorhelm schoonmaken

De buitenkant van de motorhelm wordt gewoon door het dragen en ermee te rijden al vuil, maar het is gelukkig heel gemakkelijk om de buitenzijde schoon te maken. Als er geen sprake is van hardnekkig vuil en stof, dan volstaat het om met een beetje water en een doekje te buitenkant van de helm af te nemen.

Mocht het zo zijn dat de motorhelm lange tijd niet is schoongemaakt of er gewoonweg hardnekkig vuil opzit door vele vliegjes, dan is het aan te raden om de buitenkant even te laten weken. Dat kan door een doek nat te maken en deze gedurende een periode van tien tot twintig minuten over de buitenkant van de helm te draperen. Als het goed is laat het vuil dan los en kan het weken met een natte doek het vuil er alsnog goed worden afgehaald.

Indien alleen het gebruik van water met een doek niet toereikend is voor het schoonmaken van de motorhelm, dan kan er van een speciale helmreiniger gebruik worden gemaakt. Een vizierreiniger biedt weer uitkomst als er sprake is van veel vliegjes of hardnekkig vuil dat met gewoon water niet verwijderd kan worden.

De binnenkant van het helmvizier kan overigens het beste met lauw water en een microvezeldoekje worden schoongemaakt. Dat is het advies indien het vizier over een anticondenslaag beschikt. De anticondenslaag kan namelijk worden aangetast op het moment dat er schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Het is altijd af te raden om voor de motorhelm schoonmaken de keuze te maken voor het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

• Water
• Doekje
• Natte doek over helm leggen bij hardnekkig vuil
• Vizier schoonmaken
• Helmreiniger en vizierreiniger gebruiken

De buitenkant schoonmaken gaat gemakkelijker als het schoonmaken van de binnenkant van de helm en vooral als de voering niet uitneembaar is. Overigens geldt met betrekking tot het bovenstaande nog dat het vizier voor het schoonmaken desgewenst gedemonteerd kan worden. Verder kan nog aangeraden worden om de ventilatiegaten en de moeilijk bereikbare onderdelen met een zacht borsteltje, zoals een tandenborstel te borstelen. Een scooterhelm kan je overigens op dezelfde manier schoonmaken als een motorhelm. 

Best geteste helmen van dit moment

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Bekijk de HJC helm: Verzending = gratis!

Binnenkant motorhelm schoonmaken

De binnenzijde van de motorhelm heeft uiteraard ook heel wat te verduren. Iedereen die met een helm op het hoofd rijdt, zweet in meer of mindere mate en dat hecht zich aan de binnenvoering. Uiteraard wordt het gebruik van gel en andere haarproducten afgeraden als er met een motorhelm wordt gereden. Als dat wel gedaan wordt, dan raakt de voering eerder vervuild en zal de helm ook eerder aan de binnenkant schoongemaakt moeten worden.

Bij de binnenkant kan er overigens ook gedacht worden aan het schoonmaken van de kinriem, want ook die wordt na verloop van vuil. Hiervoor kan het beste een nat doekje worden gebruikt om het vuil er zo op een gemakkelijke manier af te halen.

Het is natuurlijk het gemakkelijkste als de wangstukken uit de motorhelm gehaald kunnen worden. Als dat het geval is, dan kunnen de wangstukken op een eenvoudige manier worden gewassen. Bij een vaste binnenvoering is het handig om met lauwwarm water en een doek aan de slag te gaan.

Er wordt afgeraden om wasmiddel te gebruiken voor het wassen van de wangstukken of binnenvoering mee schoon te maken. Het kan namelijk nadat de helm weer gedroogd is en wordt opgezet voor irritatie zorgen. Dat is vaak het geval bij mensen die een gevoelige hoofdhuid hebben. Indien gewenst of nodig kan altijd een speciale reiniger worden gekocht.

• Kinriem schoonmaken, ook bij een jethelm
• Wangstukken uitnemen en wassen
• Binnenvoering schoonmaken met water
• Speciale reiniger gebruiken

Het wordt uiteraard afgeraden om de helm in het geheel onder te dompelen in water om motorhelm schoon te maken. Verder wordt aangeraden om de motorhelm na het schoonmaken op een natuurlijke manier te laten drogen.

Ben je van plan om een verre reis te maken met de motor? Lees hier meer over hoe je een motorhelm kan meenemen in het vliegtuig.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 > De Shark Evo one 2 helm: Vandaag besteld = morgen in huis!

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen