Motor start niet: wat nu?

Als je motor niet start, kan dat verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk wil je het probleem zo snel mogelijk verhelpen en misschien lukt dat je zelf wel. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet wat de meest voorkomende oorzaken zijn. Zo krijg je al snel een idee over wat het probleem zou kunnen zijn en of je het zelf kunt oplossen of je met je tweewieler naar de garage moet.

motor start niet wat nu

Accu

Een lege of bijna lege accu is verreweg de meest voorkomende oorzaak. Je kunt dit herkennen doordat de startmotor steeds langzamer draait en je verlichting steeds zwakker wordt. Een lege accu wordt ofwel veroorzaakt doordat hij niet wordt opgeladen, ofwel doordat er stroom weglekt. Check daarom je dynamo en de spanningsregelaar en of alle verbindingen nog goed zijn. Controleer ook de polen van je accu: als deze roestig zijn, moet je ze schoon maken. Zijn deze punten allemaal in orde, dan heb je kans dat je accu vervangen moet worden, want deze heeft een beperkte levensduur.

Defect startrelais

Wanneer de startrelais kapot is, zal de startmotor het ook niet doen, want het relais brengt de spanning van de accu naar de startmotor. Een defect is te herkennen aan wat gepiep of geklik als je de startknop indrukt. Je kunt dit testen door het relais los te koppelen en te meten met een multimeter, maar misschien is het slimmer om even langs de garage te gaan. Dan kan het relais meteen vervangen worden indien nodig.

Startknop functioneert niet goed

Dit is veelal een kwestie van even schoonmaken. Vooral bij oudere motoren kan er roestvorming ontstaan. Schuur in dat geval de roest van de contacten en spuit ze in met contactspray.

Brandstoftoevoer verstopt

Een andere veel voorkomende oorzaak is dat de motor te weinig benzine krijgt. Start je motor na veel moeite wel, maar valt hij direct stil zodra je gas geeft, dan heb je waarschijnlijk te maken met een verstopping in de brandstoftoevoer. Controleer de benzinefilter op vuil en verstopping en check of één van de benzineslangen verstopt is. Het kan ook nog zijn dat de tank vacuüm is getrokken. Om dat te verhelpen draai je simpelweg de dop van de tank en er weer op. Probeer vervolgens nogmaals te starten.

Kapotte zekering

Een doorgebrande zekering kan ook de reden zijn waarom je motorfiets niet start. Je kunt dit eenvoudig zien: is het ijzeren staafje afgebroken, dan moet je even de zekering vervangen. Als je niet weet waar deze zitten, kijk je even in de handleiding van je tweewieler.

Iets vergeten?

"Domme" oorzaken waardoor je motor niet start; het kan iedereen overkomen. Check daarom even dit:

  • Is de standaard ingeklapt?
  • Zit er nog benzine in de tank?
  • Staat je motor op 'neutraal'?
  • Staat de noodstop op 'stop'?
  • Staat de benzinekraan op 'aan'?

Starten met kabels

Startkabels en het aanduwen van de motor kan je weer op weg helpen. Toch is het wel belangrijk even alles te checken, anders sta je de volgende keer weer stil.

Bekijk ook eens deze motorhelmen: