Mag je met een scooter op het voetpad lopen?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Voor veel scooterrijders is het niet duidelijk of zij nu wel of niet op het voetpad mogen lopen. Jammer genoeg bestaat er niet een 100% sluitend antwoord op deze vraag, omdat dit per situatie verschillend kan zijn. Het uitgangspunt is dat je wèl met de scooter aan de hand mag lopen op een voetpad.

Wel aan de hand lopen, maar wat mag niet?

Met een scooter aan de hand lopen op het voetpad is toegestaan, maar je mag niet steppen met de scooter. Zo mag je ook niet steppen als de motor uitstaat. Een step wordt volgens het wetboek niet als voertuig gezien, daarom mag je met een step wel op het voetpad steppen. De scooter wordt volgens het wetboek wel als voertuig gezien, step je op een voertuig dan gelden de daarvoor geldende verkeersregels. Steppen op een scooter, ook als deze uitstaat, betekent dat je niet op het voetpad mag lopen. Lopend met de scooter aan de hand mag je wel het voetpad betreden.

Met scooter op voetpad

Met een scooter aan de hand ben je dus een voetganger en geen bestuurder, je hoeft dan ook geen rijbewijs te hebben om met een scooter aan de hand te lopen. Het is anders dan wanneer je met een paard aan de hand loopt, iemand die met een paard aan de hand loopt wordt namelijk wel gezien als een bestuurder. Voor scooters en brommers gaat dit niet op.

> terug naar alle scooterhelmen

Zorg dat je geen twijfelgeval bent

Je mag dus nooit met een scooter het voetpad op rijden, op het radar forum zijn zelfs gevallen te vinden van mensen die enkel de stoep opreden om de scooter te parkeren. Ook dit kan resulteren in een boete, stap dus af voor je het trottoir op loopt. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die een beetje gas geven om de stoep op te komen, dit is niet toegestaan! Het mag nu duidelijk zijn dat je ook niet kunt blijven zitten en al steppende naar de parkeerplek gaat, dit valt ook onder rijden op het trottoir.

Om boetes te voorkomen is het dus aan te raden altijd af te stappen voor je een stoep of trottoir op gaat. Voorkom ook dat je een boete krijgt voor het niet dragen van een helm. Bekijk daarom eens de Shark helm: Vandaag besteld = morgen in huis!

Vanaf wanneer mag je op een scooter rijden? Lees hier welke leeftijd je moet hebben om scooter te rijden.