Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Gebruiksduur en levensduur van helmen: hoe oud mag een helm zijn

Als een helm een houdbaarheidsdatum zou hebben, zou het gemakkelijk zijn om de levensduur van een helm vast te stellen. Op helmen staat echter geen houdbaarheidsdatum vermeld, zodat naar andere aspecten moet worden gekeken om te bepalen wanneer een helm de beste tijd heeft gehad.In ieder geval kan bij helmen die over een ECE keurmerk beschikken wel worden vastgesteld op welke datum de helm geproduceerd is. Dat biedt in elk geval een uitgangspunt om de ideale gebruiksduur vanaf dat moment te bepalen. Ongeacht de leeftijd van een helm geldt bovendien dat deze altijd vervangen moet worden na een val. Of je de helm nu uit je hand hebt laten vallen op de grond of er een ongeluk mee hebt gehad. 

Helmen met ECE keurmerk

Helmen die over een ECE keurmerk beschikken, zijn van een productiedatum voorzien en bieden in elk geval de garantie op veiligheid en bescherming. Dat is wel relatief, want de levensduur is natuurlijk niet oneindig. De meningen van de levensduur van een helm variëren en dat kan onder meer te maken hebben met de kwaliteit en het materiaal, waarvan de helm is gemaakt.Doorgaans wordt geadviseerd om tussen drie en vijf jaar tot vervanging van de helm over te gaan. In deze periode heeft de helm blootgestaan aan UV-straling en zal de pasvorm door het veelvuldig dragen niet meer helemaal perfect zijn. Overigens is dat in de praktijk wel merkbaar als de helm op het hoofd is en er bijvoorbeeld ruimte wordt gevoeld tussen het hoofd en de binnenkant van de helm. De periode van drie tot vijf jaar is overigens niet op alle helmen van toepassing, maar wel op die van helmen met buitenschalen van polycarbonaat.

 • Productiedatum ECE keurmerk
 • UV-straling
 • Valpartij
 • Pasvorm 

Wil je weten hoe je de maat van een helm kan bepalen?

Levensduur van helm en materiaal

De levensduur van een helm is onder meer afhankelijk van het materiaal en van het gebruik van de helm. De gebruiksduur wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de UV-straling, maar ook door het klimaat, temperatuur en aantasting door chemicaliën.Bij een helm van polycarbonaat bestaat de buitenschaal uit zogenoemde thermoplastische stoffen. Zowel warmte als UV-straling kan de weekmaker die in het materiaal zit langzaam indammen. Dat heeft tot gevolg dat de buitenschaal als het ware broos kan worden. Indien er op een standaard manier gebruik wordt gemaakt van een polycarbonaat helm, dan kan deze tussen 3 en 5 jaar meegaan.Er wordt echter aangeraden om de helm drie jaar na de datum van fabricage al te vervangen en buitenschalen die van polyetheen of polyamide zijn gemaakt, kunnen vijf jaar na de productiedatum worden vervangen. Indien er in de bijgeleverde informatie een andere termijn wordt vermeld voor de levensduur van de helm kan uiteraard die richtlijn worden gevolgd. Bekijk hieronder onze drie meest populaire systeemhelmen:

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Profiteer nu van gratis verzending: Bekijk de Shark Evo one 2 helmen!

Bij een helm die een buitenschaal heeft van thermohardend materiaal geldt een langere levensduur in vergelijking met polycarbonaat helmen. In principe geldt voor een helm met een thermohardend materiaal geen beperking qua gebruiksdoor als er uitsluitend naar het materiaal wordt gekeken. Er wordt in de praktijk aangeraden om dit type helm niet langer dan tien jaar na de productiedatum te gebruiken. 

 • Polycarbonaat 3 jaar
 • Polyamide 5 jaar
 • Thermohardend 10 jaar

De levensduur van een helm is niet alleen afhankelijk van de leeftijd van de helm, maar ook van andere zaken. De pasvorm is al even aangehaald en er kan uiteraard ook vanuit hygiënisch oogpunt om de zoveel jaren een nieuwe helm worden aangeschaft. Verder geldt dat een helm tijdens het gebruik ervan of het dragen in de hand regelmatig kleine tikjes krijgt. De kleine tikjes kunnen in de loop der jaren natuurlijk ook voor een minieme beschadiging zorgen die zo aan de buitenkant niet eens opgemerkt hoeven te worden. Als een helm aan vervanging toe is, dan heeft dat natuurlijk ook als voordeel dat er gezocht kan worden naar een moderne nieuwe helm. De ontwerpen en designs veranderen uiteraard ook in de loop der tijd. Op het gebied van helmen kan dan weer gezocht worden naar hetzelfde type helm, maar wellicht is het ook eens interessant om te kijken of andere modellen eventueel ook een optie zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende modellen:

Uiteraard kan met het merk rekening worden gehouden net als de voorkeur voor bijvoorbeeld een kleur, print of prijs.De levensduur van een motor- of scooterhelm voor kinderen is over het algemeen gelijk.

Gebruik een helm nooit na een ongeval. De helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn. Lees hier meer over het gebruiken van een helm na een ongeval.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

> Verzending = gratis op het gehele assortiment Shark Raw helmen!

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen