Gebruiksduur en levensduur van helmen: hoe oud mag een helm zijn?

Als een helm een houdbaarheidsdatum zou hebben, zou het gemakkelijk zijn om de levensduur van een helm vast te stellen. Op helmen staat echter geen houdbaarheidsdatum vermeld. We zullen dus naar andere aspecten moeten kijken om te bepalen of de helm toe is aan vervanging. Denk hierbij aan de productiedatum van de helm als uitgangspunt voor het bepalen van de gebruiks- en levensduur.

Bij helmen die over een ECE keurmerk beschikken, is het gemakkelijk vast te stellen wat de productiedatum van de helm is. Heeft een helm geen keurmerk, dan tel je vanaf het moment van aankoop. De meeste helmen gaan 3 tot 5 jaar mee, daarna dienen ze vervangen te worden. Maar de levensduur van een helm is niet alleen afhankelijk van de leeftijd van de helm, maar ook van andere zaken. Denk hierbij aan de pasvorm, maar ook kan je vanuit hygiënisch oogpunt om de zoveel jaren voor een nieuwe helm kiezen. Andere redenen om een helm eerder te vervangen zijn:

 • Een val van de helm: valt een helm, dan kunnen er scheuren ontstaan in de buitenschaal waardoor de helm geen goede bescherming meer biedt. Zelfs al is er niets aan de buitkant te zien, dan kan het nog zijn dat door de val de beschermende werking verloren is gegaan. Immers; alle kleine tikjes bij elkaar zorgen voor microschade
 • Een ongeluk: bij een ongeluk zijn er vaak zodanige beschadigingen, dat deze meteen vervangen moet worden voor een andere helm
 • Verandering van pasvorm: als de helm gaat schommelen en draaien in de rijwind is de pasvorm. Dit is het moment om aan vervanging van de helm te denken
 • Uv-straling: wanneer de buitenschaal van de helm bros is geworden. Polycarbonaathelmen worden onder invloed van uv-straling sneller bros

Helmen met ECE keurmerk

Helmen die over een ECE keurmerk beschikken, zijn van een productiedatum voorzien. De meningen van de exacte levensduur van een helm variëren, dat kan onder meer te maken hebben met de kwaliteit en het materiaal, waarvan de helm is gemaakt. Een periode van 3 tot 5 jaar is een richtlijn, maar zeker geen exacte wetenschap. In deze periode heeft de helm blootgestaan aan UV-straling en zal de pasvorm door het veelvuldig dragen niet meer helemaal perfect zijn. Overigens is dat in de praktijk wel merkbaar als de helm op het hoofd is en er bijvoorbeeld ruimte wordt gevoeld tussen het hoofd en de binnenkant van de helm.

 • Productiedatum ECE keurmerk
 • UV-straling
 • Valpartij
 • Pasvorm 

Wil je weten hoe je de maat van een helm kan bepalen?

Levensduur van helm en materiaal

De levensduur van een helm is onder meer afhankelijk van het materiaal en van het gebruik van de helm. De gebruiksduur wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de UV-straling, maar ook door het klimaat, temperatuur en aantasting door chemicaliën en het eigen zweet. Bij een helm van polycarbonaat bestaat de buitenschaal uit zogenoemde thermoplastische stoffen. Zowel warmte als uv-straling kan de weekmaker die in het materiaal zit langzaam indammen. Indien er in de bijgeleverde informatie een andere termijn wordt vermeld voor de levensduur van de helm kan uiteraard die richtlijn worden gevolgd. Bekijk hieronder onze drie meest populaire helmen:

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Profiteer nu van gratis verzending: Bekijk de Shark Evo one 2 helmen!

Bij een helm die een buitenschaal heeft van thermohardend materiaal geldt een langere levensduur in vergelijking met polycarbonaat helmen. Denk aan helmen gemaakt van:

 • Glasvezel
 • Carbonfiber
 • Aramide vezel (Kelvlar)

Bovenstaande materiaalsoorten zijn allemaal soorten composiet. Steeds vaker kiezen fabrikanten ervoor om helmen te produceren van composiet. Dit materiaal is licht in gebruik en veroudert minder snel dan polycarbonaat helmen. Voor sportieve motorrijders wordt zelfs aangeraden te kiezen voor een composiethelm vanwege de slijtvastheid van de buitenschaal.

> Verzending = gratis op het gehele assortiment: geldt ook voor een scooter beenkleed & Shark Raw helmen!

Een nieuwe moderne helm uitkiezen

Als een helm aan vervanging toe is, dan heeft dat natuurlijk ook als voordeel dat er gezocht kan worden naar een moderne nieuwe helm. De ontwerpen en designs veranderen uiteraard ook in de loop der tijd. Op het gebied van helmen kan dan weer gezocht worden naar hetzelfde type helm, maar wellicht is het ook eens interessant om te kijken of andere modellen eventueel ook een optie zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende modellen:

Uiteraard kan met het merk rekening worden gehouden net als de voorkeur voor bijvoorbeeld een kleur, print of prijs. De levensduur van een motor- of scooter helm voor kinderen is over het algemeen gelijk. Gebruik een helm nooit na een ongeval. De helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn. Lees hier meer over het gebruiken van een helm na een ongeval.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Ook interessant om te lezen: