Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Vanaf welke leeftijd mag je scooter rijden?

Waarom fietsen naar school als je ook met de scooter kan? Het is sneller, je kan makkelijker mensen meenemen en een lange fietstocht is niet meer noodzakelijk. Tijd voor een scooter. Maar vanaf wanneer mag je eigenlijk scooter rijden? En wat heb je er allemaal voor nodig?

Welke vragen krijg je bij het theorie examen?

Om een scooter te besturen, is het nodig om een rijbewijs te halen: een scooterrijbewijs (of een autorijbewijs, hier zit namelijk ook een scooterrijbewijs bij). Het examen voor dit rijbewijs bestaat uit dezelfde onderdelen als een autorijbewijs, namelijk een theoriedeel en een praktijkdeel.

Bij het theoriedeel is het de bedoeling dat er een examen wordt gemaakt, gaande over de theorie van het scooter rijden. Hierin komen vragen over de verkeersregels en voorbeelden in het verkeer. Een voorbeeld van een vraag die je kan krijgen, is een plaatje van een verkeersbord en dat jij dan moet aangeven wat dit bord betekent door middel van het aanklikken van één van de mogelijke antwoorden. Dit examen bestaat namelijk uit meerkeuzevragen.

Bij het praktijkdeel is het de bedoeling dat je echt scooter gaat rijden. Samen met je instructeur ga je naar het CBR om daar het examen te gaan doen. Je wordt gekoppeld aan een examinator die jou gaat vertellen wat je allemaal gaat doen. Dit zal ook gebeuren tijdens het rijden door middel van een oortje.

Leeftijd voor scooterrijden

De nieuwe leeftijd waarop je scooter mag rijden

De minimale leeftijd om te beginnen aan een scooterrijbewijs is 15,5 jaar. Dit geldt voor het theoriedeel. Zodra je deze hebt gehaald, mag je beginnen aan het praktijkdeel. Hiervoor geldt dan weer een andere leeftijd, namelijk 16 jaar. Deze leeftijden zijn in juni 2011 veranderd. Hiervoor was de minimale leeftijd voor beide delen 16 jaar. Zorg dat je altijd veilig de weg op gaat met een helm dat voldoet aan alle eisen op het gebied van veiligheid. Onze scooterhelmen zijn allemaal voorzien van het ECE 22.05 keurmerk.

Populairste scooterhelmen van dit moment

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Elk land heeft andere regels

Stel je bent op vakantie in het buitenland, wilt een scooter huren en je hebt een Nederlands scooterrijbewijs, mag je dan een scooter huren in het buitenland? Het antwoord hierop is ja EN nee. Er zijn namelijk geen internationale afspraken gemaakt voor een scooterrijbewijs. In sommige landen mag je soms al eerder scooterrijden zonder rijbewijs.

Neem bijvoorbeeld Spanje. Hier mag een 15-jarige al op een motorfiets rijden tot 50cc, zonder rijbewijs. Voor een scooter tot 125cc moet je dan wel weer 16 zijn en een motorrijbewijs hebben.

Alles bij elkaar

Het komt er dus op neer dat iemand met de leeftijd van 15,5 jaar mag beginnen met het theorie-examen voor een scooterrijbewijs en vervolgens op je 16e aan het praktijkexamen kan deelnemen. Daarnaast is het dus ook niet altijd zo dat het scooterrijbewijs op vakantie geldig is. Zorg er ook altijd voor dat je een helm op hebt tijdens het scooterrijden: Bekijk eens onze Shark helmen en profiteer van gratis verzending!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Ga je beginnen met scooterrijden? Lees dan hier of je spiegels verplicht zijn op een scooter.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen