Is het lopen met een scooter zonder helm op strafbaar?

Het lopen met een scooter zonder helm op is niet strafbaar. De wet schrijft voor dat er een helmplicht is op het moment dat er op een scooter of bromfiets wordt gereden. Voor het rijden op een snorfiets die een maximale snelheid van 25 kilometer per uur behaalt, geldt dat er (anno 2017) nog geen wettelijke verplichting bestaat om een helm te dragen. 

Boete

Er zijn verschillende boetes waarmee scooterrijders mee te maken krijgen als de wet niet wordt nageleefd. Het opvoeren van een scooter is bijvoorbeeld strafbaar. Er bestaat dan een gerede kans dat het voertuig door de politie in beslag wordt genomen als er vaker sprake is geweest van een overtreding. Het is overigens nooit verstandig om met een opgevoerde snorfiets, brommer of scooter te rijden.

Met betrekking tot het bromfietsrijbewijs geldt dat er verschillende boetes kunnen worden opgelegd. Dat is bijvoorbeeld het geval als er niet wordt voldaan aan de gestelde eisen of als het bromfietsrijbewijs niet getoond kan worden. Als het rijbewijs eerder is ingenomen en er wordt toch met de scooter gereden, dan geldt dat er eveneens een boete kan worden opgelegd.

Het rijden zonder verzekeringsbewijs wordt streng beboet met een bekeuring van honderden euro’s en als het bewijs van verzekering niet getoond kan worden, kan eveneens een boete wordt opgelegd. Uiteraard kan er tevens een boete worden opgelegd als tijdens het rijden op de scooter geen helm wordt gedragen. Bovendien dient de helm op een deugdelijke wijze gedragen te worden.

Zo zijn er uiteraard nog veel meer situaties, waarin er sprake kan zijn van een verkeersovertreding met een scooter, waardoor de politie het recht heeft een boete uit te schrijven. Bijvoorbeeld voor het rijden onder invloed of ten aanzien van de technische staat van de scooter De hoogte van de boete is per overtreding wettelijk vastgesteld en varieert ten aanzien van de ernst van de overtreding.

Scooterhelmen

Schuberth O1 - Mat Zwart
Schuberth O1 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,95 Vanaf  189,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Nano Blank - Grafiet Grijs
Shark Nano Blank - Grafiet Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  119,99
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Fiori - Mat Grijs / Zwart
Vinz Fiori - Mat Grijs / Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Scooter op de rollerbank

Er zijn veel scooterrijders die tijdens een controle van de politie de scooter op een rollerbank hebben moeten plaatsen om de maximale constructiesnelheid te meten. De bestuurder van de scooter is verplicht om aan de rollenbank test mee te werken. Indien de meting aangeeft dat de scooter een hogere snelheid heeft, dan op het kentekenbewijs staat vermeld als maximale constructiesnelheid, dan wordt door de politie een boete opgelegd. Bovendien geldt dat er bij het RDW een verplichte herkeuring dient te volgen.

Bij meerdere overtredingen die betrekking hebben op het overschrijden van de maximale constructiesnelheid geldt dat de scooter in beslag kan worden genomen. Dat kan ook gebeuren indien de rollerbanktest uitwijst dat er sprake is van een overschrijding van de constructiesnelheid met, waarbij er uiteraard ook met de marge en wettelijke correctie rekening wordt gehouden.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Lees deze tips: hoe maak je je scooterhelm schoon? We krijgen veel vragen over hoe je je scooterhelm het beste een persoonlijke touch kan geven. Lees hier hoe je je scooterhelm kan schuren en verven