Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Is het lopen met een scooter zonder helm op strafbaar?

Het lopen met een scooter zonder helm op is niet strafbaar. De politie zal dan ook geen boete uitschrijven als iemand met een scooter in de hand over het voetpad loopt en daarbij geen helm draagt. De wet schrijft voor dat er een helmplicht is op het moment dat er op een scooter of bromfiets wordt gereden.

Voor het rijden op een snorfiets die een maximale snelheid van 25 kilometer per uur behaalt, geldt dat er op dit moment in Nederland nog geen wettelijke verplichting bestaat om een helm te dragen. Het lopen zonder helm op met een scooter is zoals gezegd niet strafbaar, maar wel als ermee gereden wordt. Er zijn uiteraard talloze situaties, waarin de politie een boete kan opleggen als de wet niet wordt nageleefd ten aanzien van het rijden op een scooter of bromfiets.

Wil je een scooterhelm kopen? Bestel een scooterhelm vóór 23.00 uur = volgende dag in huis.

Boete

Er zijn verschillende boetes waarmee scooterrijders mee te maken kunnen krijgen als de wet niet wordt nageleefd. Als de politie een overtreding constateert, dan kan daarvoor een bekeuring worden opgelegd. Ook worden er regelmatig controles gehouden, waarbij voorbijkomende verkeersdeelnemers op een scooter of brommer het voertuig op een rollerbank moeten plaatsen en andere aspecten gecontroleerd worden, zoals of er sprake is van een verzekering.

Het opvoeren van een scooter is bijvoorbeeld strafbaar. Er bestaat dan een gerede kans dat het voertuig door de politie in beslag wordt genomen als er vaker sprake is geweest van een overtreding. Het is overigens nooit verstandig om met een opgevoerde snorfiets, brommer of scooter te rijden, want als er een ongeluk ontstaat door jouw toedoen, dan is het opgevoerde voertuig niet verzekerd.

Met betrekking tot het bromfietsrijbewijs geldt dat er verschillende boetes kunnen worden opgelegd. Dat is bijvoorbeeld het geval als er niet wordt voldaan aan de gestelde eisen of als het bromfietsrijbewijs niet getoond kan worden. Als het rijbewijs eerder is ingenomen en er wordt toch met de scooter gereden, dan geldt dat er eveneens een boete kan worden opgelegd.

Het rijden zonder verzekeringsbewijs wordt streng beboet met een bekeuring van honderden euro’s en als het bewijs van verzekering niet getoond kan worden, kan eveneens een boete wordt opgelegd. Uiteraard kan er tevens een boete worden opgelegd als tijdens het rijden op de scooter geen helm wordt gedragen. Bovendien dient de helm op een deugdelijke wijze gedragen te worden.

• Opgevoerd voertuig
• Niet voldoen aan eisen bromfietsrijbewijs
• Rijden zonder verzekeringsbewijs
• Rijden zonder helm

Zo zijn er uiteraard nog veel meer situaties, waarin er sprake kan zijn van een verkeersovertreding met een scooter, waardoor de politie het recht heeft een boete uit te schrijven. Bijvoorbeeld voor het rijden onder invloed of ten aanzien van de technische staat van de scooter De hoogte van de boete is per overtreding wettelijk vastgesteld en varieert ten aanzien van de ernst van de overtreding.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Scooter op de rollerbank

Er zijn veel scooterrijders die tijdens een controle van de politie de scooter op een rollerbank hebben moeten plaatsen om de maximale constructiesnelheid te meten. De bestuurder van de scooter is verplicht om aan de rollentestbank mee te werken. Indien de meting aangeeft dat de scooter een hogere snelheid heeft, dan op het kentekenbewijs staat vermeld als maximale constructiesnelheid, dan wordt door de politie een boete opgelegd. Bovendien geldt dat er bij het RDW een verplichte herkeuring dient te volgen.

Er is overigens voor gekozen om bij een snorfiets een marge van 4 kilometer per uur te hanteren bij een test op de rollerbank en voor de bromfiets een marge van 5 kilometer per uur. Een bromfiets kent een maximale constructiesnelheid van 45 kilometer per uur en een snorfiets 25 kilometer per uur. Als een scooter bijvoorbeeld 50 kilometer per uur als snelheid heeft op de rollerbank, dan geldt dat er geen boete wordt opgelegd doordat er met een marge van 5 kilometer per uur rekening wordt gehouden.

Bij meerdere overtredingen die betrekking hebben op het overschrijden van de maximale constructiesnelheid geldt dat de scooter in beslag kan worden genomen. Dat kan ook gebeuren indien de rollerbanktest uitwijst dat er sprake is van een overschrijding van de constructiesnelheid met 15 kilometer per uur, waarbij er uiteraard ook met de marge en wettelijke correctie rekening wordt gehouden.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Lees deze tips: hoe maak je je scooterhelm schoon? We krijgen veel vragen over hoe je je scooterhelm het beste een persoonlijke touch kan geven. Lees hier hoe je je scooterhelm kan schuren en verven.

 

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen