Is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?

Er bestaat voor de wet geen verschil tussen een scooterhelm en een motorhelm. Dat betekent dan ook dat een scooterhelm in principe geschikt is om te dragen tijdens het rijden op een motor. Helmen die te koop worden aangeboden als scooterhelmen kunnen dan ook net zo goed als motorhelmen worden beschouwd. Andersom geldt hetzelfde.

Het is wel zo dat het ene type helm meer comfort biedt dan het andere type helm. Bovendien maakt het een verschil of er bijvoorbeeld met de scooter vooral door de stad gereden wordt en met de motor lange afstanden over de snelweg worden afgelegd. De keuze voor een helm kan dan ook mede worden bepaald aan de hand van het rijgebruik.

Motorhelm en scooterhelm: RVV 1990 (artikel 60)

In artikel 60 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 is opgenomen voor welke voertuigen het verplicht is om een helm te dragen en voor welke voertuigen die verplichting niet geldt. Sinds 1 januari 1975 is het voor bromfietsers en passagiers verplicht om een helm te dragen. Er wordt in de wet geen onderscheid gemaakt tussen motorhelmen, bromfietshelmen en scooterhelmen.

Een scooterhelm dient net als een motorhelm wel over een keurmerk te beschikken. Het keurmerk wordt toegekend aan de hand van Europese normen. Het ECE 22.05 keurmerk is bij een helm voor scooters of motoren te herkennen aan de letter E met daarachter een nummer. Het nummer staat voor het land, waarin de keuring van de helm heeft plaatsgevonden. Kies dus altijd voor een helm met een keurmerk.

Keuze soort scooterhelm of motorhelm

Een jethelm is een uitstekende keuze als er gereden wordt op een scooter en waarbij er vooral op korte afstanden aan het verkeer wordt deelgenomen, zoals in een stad. Een jethelm biedt het voordeel een vrij zicht te bieden en is ook in de zomer aangenaam om te dragen. In de winter is het wat minder comfortabel, maar dat kan bijvoorbeeld worden opgelost door een sjaal te dragen die het gezicht deels bedekt. De keuze voor een fashion helm kan worden gemaakt als de voorkeur wordt gegeven aan het model van een jethelm, maar dan in combinatie met een vizier. Een fashion helm past bijvoorbeeld perfect bij een scooter in de retrostijl.

Met betrekking tot het rijden op een scooter of motor waarbij langere afstanden worden afgelegd en de gemiddelde snelheid hoog ligt, kan worden aangeraden om met een integraal helm of systeemhelm te rijden. Een systeemhelm beschikt over een opklapbaar kinstuk en bij een integraalhelm zit het kinstuk vast.

Als er aan motorcross wordt gedaan, dan kan aangeraden worden om een speciale crosshelm aan te schaffen die over andere eigenschappen beschikt als een systeemhelm en integraalhelm. Het verschil is o.a. herkenbaar aan de klep waarmee de crosshelm is uitgerust en aan het kinstuk dat verder naar voren staat en meer ruimte biedt tussen kin en kinstuk.

Bij de keuze voor een scooterhelm of motorhelm kan verder uiteraard met andere aspecten rekening worden gehouden. Bijvoorbeeld met de kwaliteit, maar ook met het materiaal van de buitenschaal. Helmen voor scooters en motoren zijn in allerlei prijsklassen verkrijgbaar. Verder kan met persoonlijke voorkeuren rekening worden gehouden ten aanzien van comfort, kleur en design. Let wel altijd op de juiste maat bij het kopen van een helm, want een goed passende helm is zeer belangrijk bij het rijden op een scooter of motor.

Scooterhelmen

Caberg Jet Uptown - Wit
Caberg Jet Uptown - Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  139,95 Vanaf  118,15
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Fiori - Blauw / Wit
Vinz Fiori - Blauw / Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Schuberth O1 - Mat Zwart
Schuberth O1 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,95 Vanaf  189,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Verzending = gratis! Bekijk ook eens deze producten: