Fietshelm verplicht bij elektrische fiets?

Het dragen van een fietshelm op de openbare weg is in Nederland niet verplicht. Er geldt evenmin een verplichting om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen op een elektrische fiets. Heel anders is dit voor het krachtige broertje van de elektrische fiets: de speed pedelec. Met een topsnelheid van 45 km/u is het dragen van een helm verplicht op deze speed bike.

Speed pedelecs zijn een uitkomst voor iedereen die verder dan 15 km van hun werk woont. Veel forenzen maken gretig gebruik van de topsnelheid die deze fiets kan behalen. Voor recreatief gebruik – een toeristisch tochtje door de stad of een ritje over de hei – zijn deze fietsen niet geschikt. Je zult deze fietsen namelijk enkel mogen gebruiken op bromfietspaden en sommige rijbanen.

Helmverplichting in 2017

Het ministerie van Infrastructuur en milieu stelde met ingang van 2017 speed pedelecs gelijk met voertuigen in de bromfietscategorie. Niet geheel onlogisch, aangezien je met deze speedbike met gemak 45 km/u rijdt. Vanaf het moment dat de speed pedelec gelijk gesteld werden met bromfietsen, werd het dragen van een helm ook een verplichting.

De verwachting is dat ook voor e-bikes een helmplicht wordt ingesteld. Anno 2021 is daar nog geen sprake van.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

> Lees meer over: de leeftijd voor scooter rijden.