Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Fietshelm verplicht bij elektrische fiets?

Het dragen van een fietshelm op de openbare weg is in Nederland niet verplicht. Er geldt evenmin een verplichting om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen op een elektrische fiets. Het is overigens gelet op de ontwikkelingen wel de verwachting dat daar verandering in komt in de nabije toekomst.

Met ingang van 2017 is het namelijk de bedoeling dat fietsers die gebruikmaken van een snelle elektrische fiets verplicht een helm moeten dragen. Daartoe heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten. Het gaat overigens niet om alle elektrische fietsen, maar om de e-bike die een snelheid kan behalen van 40 tot 45 kilometer per uur.

Helmverplichting in 2017

De snelle elektrische fietsen die een snelheid tot 45 kilometer per uur kunnen behalen, worden vanaf 2017 gelijkgesteld met voertuigen in de bromfietscategorie. Dat betekent dat er dan een verplichting bestaat om een helm te dragen bij het rijden op een e-bike onder de betreffende categorie valt.

Als de verplichting wordt ingesteld, dan is het overigens niet meer afdoende om een fietshelm te dragen. Fietshelmen bieden optimale bescherming tot een impact van 25 kilometer per uur. het is dan ook de verwachting dat er in de toekomst een speciaal ontwikkelde helm voor e-bikes beschikbaar komt, die dan gedragen kan worden. Een fietshelm zal niet meer voldoen bij een snelheid die vergeleken kan worden met de snelheid die een brommer kan behalen. Op een brommer is het namelijk evenmin toegestaan om met een fietshelm op te rijden en moet er met een goedgekeurde brommerhelm worden gereden.

Op dit moment worden alle elektrische fietsen nog als snorfietsen beschouwd, zodat er nu nog geen sprake is van het verplicht dragen van een helm. Als de wijziging wordt ingevoerd, dan geldt niet alleen een verplichting tot het dragen van een helm, maar zijn er ook nog andere veranderingen van toepassing. Zo is het vanaf 2017 alleen toegestaan om op een snelle e-bike te rijden met helm als er sprake is van een minimale leeftijd van 16 jaar. Bovendien moet er dan sprake zijn van een brommerrijbewijs en dient er een kentekenplaatje op de snelle fiets bevestigd te worden.

Er geldt geen helmplicht voor e-bikes die maximaal 25 kilometer per uur kunnen halen. Indien er plannen zijn om een elektrische fiets aan te schaffen, maar gaat de voorkeur uit naar het fietsen zonder helm, dan kan aangeraden worden om een e-bike te kopen die niet sneller kan gaan dan 25 kilometer per uur.

• High-speed e-bike 40 tot 45 km per uur
• 2017 helmplicht
• Brommerrijbewijs
• Minimale leeftijd 16 jaar
• Speciale e-bike helm

Als er sprake is van high-speed elektrische fietsen die eenzelfde snelheid kunnen behalen als een brommer, dan is het uiteraard niet meer dan logisch dat er een helmverplichting wordt opgelegd. In andere gevallen blijft iedereen vrijwillig de keuze houden om al dan niet met een fietshelm op de elektrische fiets of op een gewone fiets te rijden.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Valhelm elektrische fiets en letsel

Het dragen van een valhelm tijdens het rijden op een elektrische fiets kan ernstig letsel aan het hoofd voorkomen. Het komt vooral bij ouderen vaak voor dat er door een valpartij of botsing ernstig letsel ontstaat. Er is door de NVT onderzoek gedaan naar mensen die gebruikmaken van een elektrische fiets.

Uit het verkennend onderzoek is gebleken dat bijna 75 procent van de ongelukken er slachtsoffers zijn die ouder zijn dan 55 jaar. Daarvan loopt de helft van de ouderen letsel aan de hersenen op.

Er zijn veel ouderen die aan de eigen kracht niet meer genoeg hebben om comfortabel te kunnen fietsen en daarom voor een e-bike kiezen. Er is bij een e-bike sprake van een hogere snelheid in vergelijking met een gewone fiets, maar door de leeftijd is er sprake van een lager reactievermogen. Deze combinatie  en het onderschatten van de snelheid zorgt er regelmatig voor dat de oudere niet snel genoeg kan reageren, waardoor er ongelukken ontstaan.

Het rijden op een elektrische fiets is ten aanzien van de snelheid niet te vergelijken met het fietsen op een gewone fiets, waarbij de eigen kracht aangesproken moet worden om vooruit te komen. Het kan dan ook zeker verstandig zijn om ondanks dat er geen verplichting voor geldt toch een valhelm op de e-bike te dragen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen