Is een crosshelm voor mountainbiken onhandig?

Een crosshelm die voor het rijden op een motor is bedoeld, zal niet het meest comfortabel zijn om te dragen tijdens het mountainbiken. Op de mountainbike wordt er nogal wat lichamelijke inspanning verricht en dan zorgt het dragen van een crosshelm ervoor dat het hoofd aardig snel oververhit kan raken.

Een crosshelm biedt uiteraard wel bescherming, want het hoofd wordt omsloten en wordt niet voor niets door motorcrossers gedragen. Een crosshelm weegt meer dan een mountainbikehelm en daar zal dan ook wat op het comfort worden ingeleverd. 

Mountainbiken en crosshelm

Het is uiteraard ook een kwestie van wennen om te mountainbiken met een crosshelm doordat het draagcomfort net even anders is in vergelijking met het dragen van een mountainbikehelm. Het dragen van een crosshelm met vizier is overigens onhandiger dan het mountainbiken met een crosshelm zonder vizier. In de laatstgenoemde situatie is er uiteraard sprake van meer frisse lucht en als er met vizier wordt gereden, dan kan het hoofd oververhit raken. Dat kan weer tot gevolg hebben dat de concentratie wat minder wordt en leiden tot het verkeerd inschatten van een situatie.

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Mountainbiken met helm

Of er nu voor een crosshelm wordt gekozen of niet, het is altijd aan te raden om tijdens het mountainbiken een helm te dragen. Voor deelname aan wedstrijden is het verplicht om een helm te dragen, maar uiteraard geldt dat ook iedere keer als er gefietst wordt op de mountainbike in off road situaties. Wil je een crosshelm kopen? Dan wordt aangeraden om bij het kopen van een helm met een aantal aspecten rekening te houden. Het is tijdens het mountainbiken aangenaam om met een zo licht mogelijke helm te rijden. Bij de aanschaf van een crosshelm kan dan ook met het gewicht rekening worden gehouden. Ook met de vormgeving kan rekening worden gehouden.

Het bepalen van de juiste maat is bij zowel het kopen van een crosshelm als bij de aanschaf van een mountainbikehelm van belang. Meet daarom altijd de hoofdomtrek en dat kan eenvoudig met een meetlintje worden gedaan vanaf ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Daar komt een aantal centimeters uit en dat aantal kan gebruikt worden om in de matentabel de juiste maat op te zoeken. Sommige mensen kiezen ervoor om de crosshelm te gebruiken met een bril, andere mensen geven de voorkeur aan het dragen van een vizier. Lees meer over het dragen van een vizier of bril bij een crosshelm.

Een helm dient altijd goed te passen en als een tweede hoofdhuid om het hoofd aan te sluiten. Belangrijk is dat de helm de zijkant van het gezicht beschermd en dat de sluiting werkt. Met betrekking tot kleur en design zijn er op het gebied van crosshelmen en mountainbikehelmen talloze variaties beschikbaar om uit te kiezen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen