Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Is een crosshelm voor mountainbiken onhandig?

Een crosshelm die voor het rijden op een motor is bedoeld, zal niet het meest comfortabel zijn om te dragen tijdens het mountainbiken. Op de mountainbike wordt er nogal wat lichamelijke inspanning verricht en dan zorgt het dragen van een crosshelm ervoor dat het hoofd aardig snel oververhit kan raken.

Een crosshelm biedt uiteraard wel de perfecte bescherming, want het hoofd wordt omsloten en worden niet voor niets door motorcrossers gedragen. Een crosshelm weegt meer dan een mountainbikehelm en daar zal dan ook wat op het comfort worden ingeleverd. Het kan dan ook een onhandige, maar in bepaalde situaties wel een verstandige keuze zijn als voor optimale bescherming wordt gekozen.

Mountainbiken en crosshelm

Het is uiteraard ook een kwestie van wennen om te mountainbiken met een crosshelm doordat het draagcomfort net even anders is in vergelijking met het dragen van een mountainbikehelm. De bescherming is echter optimaal en zeker tijdens het rijden van downhill parcoursen kunnen er situaties ontstaan, waarin er met de mountainbike een flinke smakker kan worden gemaakt. Een crosshelm biedt in dat geval een ideale bescherming voor het hoofd.

Een crosshelm is zo ontwikkeld dat er een klep opzit die onder meer bescherming biedt tegen de laagstaande zon en takjes van bomen kan opvangen. Het ziet er uiteraard wel wat apart uit als er op de mountainbike een crosshelm wordt gedragen, maar diegene die wel eens flink is gevallen en op het hoofd terecht is gekomen, zal minder om de uitstraling geven en meer waarde hechten aan een perfecte bescherming.

Het dragen van een crosshelm met vizier is overigens onhandiger dan het mountainbiken met een crosshelm zonder vizier. In de laatstgenoemde situatie is er uiteraard sprake van meer frisse lucht en als er met vizier wordt gereden, dan kan het hoofd nog meer oververhit raken. Dat kan weer tot gevolg hebben dat de concentratie wat minder wordt en leiden tot het verkeerd inschatten van een situatie met valpartijen als gevolg.

• Optimale bescherming voor hoofd bij valpartij
• Bescherming tegen laagstaande zon
• Bescherming tegen takjes
• Crosshelm zonder vizier

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Mountainbiken met helm

Of er nu voor een crosshelm wordt gekozen of niet, het is altijd aan te raden om tijdens het mountainbiken een helm te dragen. Voor deelname aan wedstrijden is het verplicht om een helm te dragen, maar uiteraard geldt dat iedere keer als er gefietst wordt op de mountainbike in off road situaties het verstandig is om een helm te dragen. Door het dragen van helm kan letsel aan het hoofd en het ontstaan van hersenletsel tijdens een valpartij worden voorkomen.

Wil je een crosshelm kopen? Dan wordt aangeraden om bij het kopen van een helm met een aantal aspecten rekening te houden. Het is bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken aangenaam om met een zo licht mogelijke helm te rijden. Bij de aanschaf van een crosshelm kan dan ook met het gewicht rekening worden gehouden. Ook de vormgeving kan een rol spelen net als dat het beste een crosshelm zonder vizier kan worden aangeschaft om het hoofd niet te warm te laten worden.

Er zijn ook een aantal algemene tips van toepassing bij het kopen van een crosshelm of een mountainbikehelm. Het belangrijkste is namelijk dat er sprake is van een juiste maat en van een goedgekeurde helm. Bij een goedgekeurde helm wordt er namelijk altijd aan de minimale veiligheidsvereisten voldaan.

Een te grote helm biedt geen afdoende bescherming tijdens een val. Het bepalen van de juiste maat is bij zowel het kopen van een crosshelm als bij de aanschaf van een mountainbikehelm van het grootste belang. Meet daarom altijd de hoofdomtrek en dat kan eenvoudig met een meetlintje worden gedaan vanaf ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Daar komt een aantal centimeters uit en dat aantal kan gebruikt worden om in de matentabel de juiste maat op te zoeken. Sommige mensen kiezen ervoor om de crosshelm te gebruiken met een bril, andere mensen geven de voorkeur aan het dragen van een vizier. Lees meer over het dragen van een vizier of bril bij een crosshelm.

Een helm dient altijd goed te passen en als een tweede hoofdhuid om het hoofd aan te sluiten. Bij een val en het dragen van een te grote helm kan deze gaan verschuiven en zo geen of onvoldoende bescherming bieden aan het hoofd. Belangrijk is dat de helm de zijkant van het gezicht beschermd en dat de sluiting veilig is. Met betrekking tot kleur en design zijn er op het gebied van crosshelmen en mountainbikehelmen talloze variaties beschikbaar om uit te kiezen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Ben je al in het bezit van een crosshelm? Vergeet dan niet om de helm regelmatig te onderhouden. Lees hier de tips voor het onderhoud van een crosshelm.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen