Is een begrenzer op de scooter wel veilig?

In Nederland mogen scooters met een geel kenteken maximaal vijfenveertig kilometer per uur rijden. Zulke scooters hebben een inhoud van vijftig cc. Toch loopt een scooter met vijftig cc veel harder, vaak zo'n tachtig kilometer per uur. Daarom worden er in de fabriek begrenzers ingestopt, zodat zij voldoen aan de nederlandse wetgeving. Maar zijn deze begrenzers wel veilig (om weg te halen)?

Verschillende soorten begrenzers

Er bestaan verschillende soorten begrenzers. Hieronder tref je de meest voorkomende.

  • De reguliere toerenbegrenzer

Het voordeel van deze begrenzer is dat hij heel erg goedkoop is. Het nadeel is dat hij lastig te verbergen is. Je bedient hem namelijk via een schakelknopje op je scooter. Mocht je op een rollerbank terechtkomen dan zal de politie zo doorhebben dat jouw scooter begrensd is.

  • Morsecodebegrenzer

Deze begrenzer kun je aan- en uitzetten via een code, vaak werkt deze via de remhendel. Wanneer je de motor start is je scooter begrenst, wanneer je de remhendel op een bepaalde manier indrukt (bijvoorbeeld kort, lang, kort, lang) dan gaat de begrenzer af en kun je op volle snelheid rijden. Dit is een vrije dure soort begrenzer, maar de kans dat de politie hem herkent is veel kleiner.

  • Toerenbegrenzer

De toerenbegrenzer werkt via een afstandsbediening. Wanneer je de motor start staat de begrenzer aan en is je scooter dus begrenst. Wanneer je het knopje op de afstandsbediening indrukt slaat de begrenzer af en kun je zo hard rijden als je wil. Dit is de duurste soort begrenzer maar de kans dat de politie hem herkent is erg klein.

> Nieuwe motorhelm kopen? Kijk ook eens bij de motorhelmen van Schuberth. Meer weten over de voordelen van een CDI scooter? Klik op de link.

Hoe klein is de kans dat de politie hem herkent?

De kans dat de politie ziet dat je de begrenzer gesaboteerd hebt is vrij klein, alleen wanneer je op de rollerbank wordt gezet is het risico groter. De politie weet inmiddels wel dat veel mensen trucjes hebben om de begrenzer aan- en uit te zetten, de kans dat ze dit controleren is dus aanwezig. Wel moet je er rekening mee houden dat het bij rollerbanken erg druk is, de politie heeft niet de tijd om iedere scooter helemaal uit elkaar te halen. Voor een euro of vijftig kan een begrenzer dus een goede, veilige optie zijn. Een boete voor te hard rijden is immers veel hoger.

De begrenzer hoort dus eigenlijk helemaal niet op de scooter, maar wordt er alleen maar opgezet om aan de Nederlandse wet te voldoen. Het is vrij simpel om de begrenzer te saboteren of te verwijderen, waardoor je gewoon voluit kunt rijden. Wel moet je er rekening mee houden dat de politie ook op de hoogte is van deze trucjes, en er een kans bestaat dat zij erachter komen dat je begrenzer gesaboteerd is.