Hoeveel kost een scooter?

Wanneer de lente aanbreekt, wemelt het van scooters op de weg. Gek? Nee hoor. Rijden op een scooter geeft je een ultiem gevoel van vrijheid. Zigzaggend baan je je een weg door het drukke verkeer in de stad en in een langzamere vaart geniet je net zo goed van voorbijgaand groen op een plattelandsweg. En dat zonder natte rug en zonde je suf te trappen. Rijden op een scooter brengt alleen maar voordelen.

Verprutste tijd in de file? Dat is verleden tijd. Met een scooter ben je wendbaar, snel en je kunt overal eenvoudig parkeren. Scooters zijn een extreem populair. Het is een ideaal vervoersmiddel voor in de stad, van huis naar werk en andersom. En in het weekend maken we er ook gretig gebruik van. Lekker naar Zandvoort op de brom met als dank een gratis natuurlijke coiffure. Want, geen helm. Tenzij, je een snelle variant aanschaft natuurlijk.

Voordelen gebruik scooter in verkeer:

 • Je staat niet vast in het verkeer
 • Waar sommige afstanden te ver zijn op de fiets, is alles met een scooter dichtbij
 • Een scooter maakt de wereld klein én groot tegelijk
 • Scooters zijn wendbaar
 • Op een scooter trap je je niet suf
 • Overal gratis parkeren
 • Een scooter is stukken goedkoper dan een auto

Stel jezelf vragen vóór aanschaf scooter

Druk die dure parkeerkosten voor auto’s de kop in en ga voor een scooter als nieuw scheurijzer. Voordat je een scooter aanschaft is het wel belangrijk om jezelf enkele vragen te stellen met betrekking tot je budget:

 • Hoeveel heb ik over voor een nieuwe scooter?
 • Koop ik een scooter nieuw of tweedehands?
 • Wil ik een scooter van een A-merk?
 • Hoe vaak ga ik met de scooter de weg op?
 • Wil je ik bijbehorende accessoires kopen?

Kosten scooter kopen

Koop je een scooter, dan betaal je voor de aanschaf van een scooter, maar ook voor noodzakelijke accessoires, als:

Met het kopen van een scooter en de bijbehorende accessoires ben je zeker €1.500 kwijt. Dit is wél afhankelijk van het soort scooter dat je aanschaft. Het bedrag zal minder hoog uitvallen wanneer je een tweedehandse aanschaft. Bedenk daarbij wel dat de onderhoudskosten hoger uit zouden kunnen vallen en dat je niet weet in hoeverre de staat van de scooter in orde is.

Maandelijkse kosten scooter rijden

Kijk goed naar je budget om te bepalen wat je kan uitgeven aan een scooter. Bedenk daarbij dat de aanschaf van een scooter ook maandelijkse kosten met zich meebrengt. Zo is het verstandig om een scooterverzekering af te sluiten om jezelf onder andere te beschermen tegen diefstal. Let wel: veel verzekeraars eisen dat je een ART gekeurd slot aanschaft om bij diefstal aanspraak te kunnen maken op je verzekering. Een WA verzekering is verplicht. Sterker nog: zonder WA verzekering mag je de weg niet op. De gemiddelde kosten voor een scooterverzekering komen neer op €200 tot €300 per jaar. Naast de maandelijkse bijdrage aan de verzekering, betaal je ook voor onderhoudskosten.

Kosten onderhoud scooter

Je scooter blijft niet voor eeuwig mooi wanneer je niets aan onderhoud doet. Wanneer je ervoor zorgt dat je je scooter regelmatig onderhoud, zal je niet plots voor financiële verrassingen komen te staan. Al met al ben je minder kosten kwijt wanneer je je scooter regelmatig een onderhoudsbeurt geeft.

Rekensom onderhoudskosten:

Laat je scooter bijvoorbeeld na elke 3.000 kilometer een onderhoudsbeurt ondergaan. Zo’n controle zal tussen de €100 - €125 kosten. Na 10.000 kilometer kun je je scooter een grotere onderhoudsbeurt geven. Dit zal €150 - €175 kosten.

Kosten brandstof voor scooters

Elke scooter gebruikt brandstof, maar niet elke scooter heeft hetzelfde brandstofgebruik. Het is daarom verstandig om te kijken naar een scooter die zuinig in gebruik is. Prettig is hierbij om te weten hoeveel kilometer je kunt afleggen op één tank. Dit zegt veel over de zuinigheid van een scooter, maar ook over de kosten die hiermee gepaard gaan. Over het algemeen zit in een tank ongeveer 6,5 liter. Hiermee kun je zeker 250 kilometer mee afleggen. Je kunt dus gemakkelijk van de één na de andere kant van Nederland rijden. Stel dat de kosten per liter 1,69, zijn, dan kost een volle tank gemiddeld 11 euro. Elke kilometer kost dus uiteindelijk ‘maar’ 4 cent.