Alles wat je moet weten over de proefles motorrijden

Voor je start met je motorrijlessen, volg je eerst een proefles. Dit doe je bij een rijschool naar keuze. Ben je van plan binnenkort een proefles te volgen? Verdiep je dan wat meer in deze motorrijles door onderstaande alinea’s door te lezen. Met de informatie in dit artikel weet je waar je aan toe bent als je inderdaad een proefles in hebt gepland bij een rijschool naar keuze.

Waarom een proefles?

Je volgt een proefles om kennis te maken met het motorrijden. Door kennis te maken met het motorrijden, kom je er vanzelf achter of dit ook iets voor jou is. Verder kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden door een proefles motorrijden te volgen:

  • Past deze rijschool bij mij?
  • Past deze manier van lesgeven bij mij?
  • Hoeveel lessen heb ik ongeveer nodig, voor ik op mag voor mijn motorrijexamen?

De laatste vraag wordt niet door jezelf, maar door de instructeur beantwoord.

De duur van een proefles

Hoe lang een proefles duurt, is afhankelijk van de rijschool waar je de les gaat volgen. Sommige proeflessen duren een uur, andere proeflessen duren drie uur of zelfs langer. Houd er rekening mee dat een langere proefles meer geld kost dan een kortere les. Logisch natuurlijk, maar toch goed om in je achterhoofd te houden als je een proefles in gaat plannen.

> De Shark Evo One 2 helm: Kies zelf een aflevermoment en plek!

De locatie van een proefles motorrijden

Er zijn twee mogelijke locaties voor jouw proefles motorrijden. Ten eerste kun je jouw proefles volgen op een motoroefenterrein bij de motorrijschool. Een voordeel van deze locatie, is het feit dat je niet naar een openbaar oefenterrein hoeft te rijden. 

Ten tweede kun je jouw proefles ook volgen op een openbaar oefenterrein voor motorrijders. Dit is het geval als een rijschool geen eigen oefenterrein heeft. Het voordeel van het motorrijden op een openbaar oefenterrein, is dat je hier nooit met veel mensen tegelijk bent. Meestal nemen rijscholen maximaal twee of drie motorrijders mee voor een proefles motorrijden. Op een oefenterrein bij de rijschool zelf, rijden vaak meer motorrijders rond.

Alles wat je moet weten over de proefles motorrijden

Wat doe je eigenlijk tijdens een proefles?

Tijdens een proefles leer je eerst hoe je jezelf op een verantwoorde en veilige manier voort kunt bewegen op een motor. Dit betekent dat je eerst wat algemene informatie krijgt over de motor, bijvoorbeeld over hoe het voertuig werkt en wat al die knoppen en hendels nu precies doen. Uiteindelijk ga je zelf ook rijden. Als dit goed gaat, ga je naar de volgende stap van de proefles.

> Vandaag besteld = morgen in huis: Bestel nu een Shark helm!

De kosten van een proefles

Sommige rijscholen bieden gratis proeflessen aan. Rijscholen die wel kosten berekenen voor de proefles, vragen veelal 35 tot 70 euro. Informeer hier naar bij je rijschool.

Motorhelmen

Scorpion EXO 390 Beat - Zwart / Neon Geel
Scorpion EXO 390 Beat - Zwart / Neon Geel
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  109,90 Vanaf  98,90
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC I90 Solid - Grijs
HJC I90 Solid - Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  229,95 Vanaf  183,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Caberg Duke II Incl. Pinlock Vizier - Mat Antraciet
Caberg Duke II Incl. Pinlock Vizier - Mat Antraciet
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  199,95 Vanaf  160,45
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*